Romanesco koken is niet moeilijk, maar je moet er wel even de tijd voor nemen. Deze bijzondere groente met z’n prachtige torentjes en frisse groengele kleur is familie van de bloemkool en broccoli. De smaak zit er een beetje tussenin, maar dan iets nootachtiger. Ideaal dus voor mensen die van zachte koolgroenten houden, maar net even wat anders willen. In dit recept laat ik je zien hoe je romanesco kunt koken in een pan, zodat je hem perfect gaar krijgt zonder dat hij z’n structuur of kleur verliest.
Dit gerecht is geschikt voor vier personen en past goed bij aardappelen, rijst of zelfs pasta. Ook als bijgerecht doet romanesco het prima, bijvoorbeeld naast een stuk kipfilet of zalm. Als je eenmaal weet hoe je deze groente moet bereiden, wil je ‘m vaker eten. En het mooie is: hij staat in een kwartiertje op tafel. Laten we aan de slag gaan.

Hoelang romanesco koken?
Benodigdheden
- Grote kookpan met deksel
- Vergiet
- Koksmes
- Snijplank
Ingrediënten
- Eén romanesco van ongeveer 600 tot 800 gram
- Anderhalve liter water
- Eén theelepel zout
Stapsgewijze handleiding
1. Voorbereiding
- Begin met het schoonmaken van de romanesco. Verwijder de buitenste bladeren en snijd de onderkant van de stronk af. Zet de romanesco op z’n kop en snijd met een scherp mes de roosjes los van de stronk. Probeer ze ongeveer even groot te maken, zodat ze gelijkmatig garen.
2. Koken
- Vul een ruime pan met ongeveer anderhalve liter water en voeg een theelepel zout toe. Breng het water aan de kook met het deksel op de pan.
- Zodra het water kookt, doe je de romanesco-roosjes in de pan. Zet het vuur iets lager zodat het water zachtjes blijft koken. Laat de romanesco tussen de 8 en 12 minuten koken. Proef of prik na 8 minuten even met een vork om te checken of ze naar wens zijn.
- Giet de romanesco af in een vergiet en laat een minuutje uitdampen. Serveer direct, of hou warm in de pan met deksel erop.
Anders bereiden
- Grill
Snij dikke plakken van de romanesco en grill ze aan beide kanten 4 tot 5 minuten. Bestrijk met olijfolie en bestrooi met peper en zout. - Barbecue
Leg hele kleine roosjes in een grillmandje en rooster ze 10 minuten boven matig vuur. Regelmatig omschudden. - Airfryer
Meng de roosjes met wat olie en kruiden en bak ze 10 minuten op 180 graden. Halverwege even schudden. - Magnetron
Doe de roosjes in een magnetronschaal met een eetlepel water. Dek af en verwarm 5 tot 6 minuten op 800 watt. - Friteuse
Voor een krokant hapje kun je de roosjes kort koken, laten afkoelen en dan frituren in een licht beslag. Twee tot drie minuten is vaak genoeg.
Hoelang is romanesco houdbaar?
Verse romanesco kun je in de groentela van je koelkast ongeveer vijf dagen goed houden. Bewaar hem in een open papieren zak of los in de groentela. Gekookte romanesco kun je tot twee dagen in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. Wil je hem invriezen, blancheer dan eerst de roosjes twee minuten en laat ze daarna goed uitlekken. In de diepvries blijft romanesco tot twaalf maanden goed, al is hij na zes maanden op z’n best.
Vijf variaties en aanpassingen
- Meng wat gesmolten boter met knoflook en giet dat over de warme romanesco.
- Strooi er een handje versgeraspte Parmezaan over vlak voor het serveren.
- Maak een dressing van olijfolie, citroensap, peterselie en een snufje mosterd.
- Kook de romanesco voor en gratineer hem daarna met kaas in de oven.
- Bestrooi na het koken met ras el hanout of kerriepoeder voor een oosterse twist.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokWilhelmus Hengstmengel, een culinaire expert met meer dan 15 jaar ervaring, weet als geen ander hoe belangrijk het is om voedingsmiddelen op de juiste manier te bewaren. Hij kent ook de noodzaak van de juiste technieken in en rond de keuken. Zijn kennis strekt zich uit van groenten en fruit tot vlees, vis en complete gerechten. Als voormalig groenteboer heeft hij een scherp oog ontwikkeld voor kwaliteit en duurzaamheid, wat hij combineert met zijn passie voor koken en eenvoudige, toegankelijke recepten.
Oorspronkelijk een Rotterdammer, is Wilhelmus inmiddels een echte wereldburger met Tirol als thuisbasis. Hij deelt zijn expertise over kooktechnieken, snijtechnieken, simpele schoonmaaktips, bewaren en invriezen op zowel Nederlandstalige als Duitstalige platforms, en belicht daarbij hoe kleine verschillen in technieken wereldwijd grote impact kunnen hebben.