Courgette koken
Groenten en fruit

Hoelang courgette koken?

Courgette koken is een eenvoudige manier om een groente op tafel te zetten die je zowel als bijgerecht kunt serveren of kunt gebruiken in een groter gerecht. Het mooie van courgette is dat deze groente zacht van smaak is en daardoor goed combineert met vlees, vis, aardappelen en zelfs pasta. Wanneer je courgette kookt, behoudt het zijn frisse kleur en zachte structuur, mits je de kooktijd goed in de gaten houdt. Voor vier personen kun je met een paar courgettes al een complete aanvulling op je maaltijd maken.

Het koken van courgette vraagt geen ingewikkelde techniek. Het gaat erom dat je de groente op de juiste manier schoonmaakt, in gelijke stukken snijdt en niet te lang in het water laat liggen. Zo voorkom je dat de courgette slap of waterig wordt. Een lichte beet is vaak het lekkerst en maakt dat je de groente in veel gerechten kunt verwerken.

Klein

Hoelang courgette koken?

Courgette koken heeft niet veel tijd nodig.. Gemiddeld duurt dit ongeveer 4 tot 6 minuten, afhankelijk van de grootte van de stukken. Belangrijk is dat je de stukken courgette gelijkmatig snijdt, zodat ze allemaal op hetzelfde moment gaar zijn. Zodra de stukjes zacht genoeg zijn om er met een vork gemakkelijk doorheen te prikken, kun je ze afgieten en serveren.
Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 6 minuten
Totale tijd 26 minuten
Gang Groenten
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 17 kcal

Benodigdheden

  • Snijplank
  • Scherp mes
  • Kookpan met deksel
  • Vergiet
  • Houten lepel

Ingrediënten
  

  • 800 gram courgette
  • 1 liter water
  • 5 gram zout

Stapsgewijze handleiding
 

1. Voorbereiding

  • Snij de courgette eerst in plakken of blokjes van gelijke grootte.
  • Breng een pan met 1 liter water en 5 gram zout aan de kook.
    Punt 1

2. Koken

  • Voeg de courgette toe zodra het water kookt en zorg dat alle stukken goed onder water staan. Laat dit zachtjes koken gedurende 4 tot 6 minuten. Controleer met een vork of de courgette gaar is.
  • Haal de pan van het vuur, giet de courgette af in een vergiet en laat kort uitdampen. Serveer direct of gebruik de groente in een gerecht naar keuze.
    Punt 2
Trefwoord Courgette koken

Wilhelmus Hengstmengel, anders bereiden Anders bereiden

  • Grill
    Courgette kun je ook in dunne plakken snijden en grillen. Zo krijgt de groente een lichte roostersmaak en een mooie structuur.
  • Barbecue
    Op de barbecue geeft courgette extra smaak doordat het licht karamelliseert. Snij dikke plakken, bestrijk met wat olie en leg kort op het rooster.
  • Airfryer
    In de airfryer kun je blokjes courgette bereiden met een beetje olie. In enkele minuten heb je een luchtig en licht knapperig resultaat.
  • Magnetron
    Plaats stukjes courgette in een magnetronschaal met een klein beetje water. Binnen een paar minuten zijn ze gaar gestoomd.
  • Friteuse
    Hoewel minder gebruikelijk, kun je courgette frituren door de plakken eerst door een losgeklopt ei en wat paneermeel te halen. Het resultaat is krokant van buiten en zacht van binnen.

Wilhelmus Hengstmengel, variatie en aanpassing Vijf variaties

  1. Voeg een scheut olijfolie toe aan het kookwater voor een vollere smaak.
  2. Kook de courgette samen met wortel of paprika voor meer kleur en variatie.
  3. Breng het kookwater op smaak met een teentje knoflook.
  4. Voeg een beetje bouillonpoeder toe voor een hartige twist.
  5. Serveer de courgette met een snufje nootmuskaat na het afgieten.

Wilhelmus Hengstmengel adviseert verwerken gebruiken Gebruiken in…

Gekookte courgette kun je o.a. gebruiken in soepen. Voeg de groente bijvoorbeeld toe aan een groentesoep of pureer het mee voor een zachte courgettesoep. Het geeft een frisse en lichte smaak.

Ook in een pastagerecht komt courgette goed tot zijn recht. Meng de blokjes na het koken door een romige saus met room en kruiden. Het geeft de saus een lichte en zachte structuur.

In een ovenschotel is gekookte courgette ideaal. Leg de stukken tussen aardappelschijfjes, tomaat en kaas en bak dit in de oven tot alles mooi goudbruin is.

Courgette past ook goed in een rijstgerecht. Meng het met gebakken rijst, kip of garnalen en je hebt een smaakvol geheel.

Tot slot kun je courgette gebruiken in een salade. Laat de gekookte stukken afkoelen en meng ze met tomaat, ui en een lichte vinaigrette.

Wilhelmus Hengstmengel Alternatief ingrediënt Alternatieve groente

Als courgette niet beschikbaar is, kun je kiezen voor komkommer. Hoewel dit een andere structuur heeft, werkt het in koude gerechten en lichte bereidingen goed als vervanger.

Een andere optie is aubergine. Deze groente heeft een stevige structuur en kan, net als courgette, gekookt, gegrild of gebakken worden.

Paprika kan ook een goede vervanger zijn. Het geeft extra kleur en een zoete smaak aan gerechten waarin je normaal courgette zou gebruiken.

Ook sperziebonen zijn een alternatief. Ze geven een frisse bite en passen in veel gerechten waarin je courgette kunt verwerken.

Tot slot kun je ook denken aan broccoli. Deze groente heeft een andere smaak maar werkt goed in ovenschotels, pasta en rijstgerechten.

Wilhelmus Hengstmengel hoelang bewaren Hoelang houdbaar?

Gekookte courgette kun je niet heel lang bewaren. Het beste is om het direct op te eten, maar in de koelkast kun je het nog even goed houden.

Bewaartijd gekookte courgette
In de koelkast: tot 2 dagen
In de vriezer: ongeveer 3 maanden, wel eerst goed laten afkoelen en luchtdicht verpakken

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Wilhelmus Hengstmengel, een culinaire expert met meer dan 15 jaar ervaring, weet als geen ander hoe belangrijk het is om voedingsmiddelen op de juiste manier te bewaren. Hij kent ook de noodzaak van de juiste technieken in en rond de keuken. Zijn kennis strekt zich uit van groenten en fruit tot vlees, vis en complete gerechten. Als voormalig groenteboer heeft hij een scherp oog ontwikkeld voor kwaliteit en duurzaamheid, wat hij combineert met zijn passie voor koken en eenvoudige, toegankelijke recepten.

Oorspronkelijk een Rotterdammer, is Wilhelmus inmiddels een echte wereldburger met Tirol als thuisbasis. Hij deelt zijn expertise over kooktechnieken, snijtechnieken, simpele schoonmaaktips, bewaren en invriezen op zowel Nederlandstalige als Duitstalige platforms, en belicht daarbij hoe kleine verschillen in technieken wereldwijd grote impact kunnen hebben.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept