Rivierkreeft koken is iets wat veel mensen spannend vinden, maar eigenlijk is het eenvoudiger dan je denkt. Het draait vooral om timing en goed zout water. Als je rivierkreeft goed kookt, krijg je vlees dat stevig, sappig en zachtzoet is van smaak. Je hoeft er niet veel aan toe te voegen. Een beetje citroen, wat verse kruiden, en je hebt een gerecht waar je echt trots op kunt zijn.

Wat het bijzonder maakt, is het ritueel. De pan met borrelend water, de geur van laurier en peterselie, en dan het moment dat de kreeftjes rood kleuren. Dat is koken op gevoel. Als je er eenmaal handigheid in hebt, wil je het vaker doen. Zeker als je ze daarna koud serveert in een salade, of warm met een klont boter en een stukje brood.

klein

Hoelang rivierkreeft koken?

Verse rivierkreeft koken hoeft niet lang. Meestal is drie tot vier minuten genoeg. Zodra ze hun karakteristieke dieprode kleur hebben gekregen, zijn ze gaar. Kook je ze langer, dan wordt het vlees taai en droog. Gebruik je reeds voorgekookte rivierkreeft, dan hoef je ze alleen even op te warmen. Een minuut of twee in heet water is dan voldoende.
Voorbereidingstijd 14 minuten
Bereidingstijd 4 minuten
Totale tijd 18 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans
Porties 4 Personen
calorieën 68 kcal

Benodigdheden

  • Een grote kookpan met deksel
  • Een schuimspaan

Ingrediënten
  

  • Ongeveer 800 gram verse rivierkreeft levend of rauw
  • Twee liter water
  • Vijftig gram keukenzout
  • Een halve citroen in schijfjes
  • Twee laurierbladeren
  • Een paar takjes verse peterselie
  • Eén eetlepel zwarte peperkorrels

Stapsgewijze handleiding
 

1. Koken

  • Vul een grote pan met twee liter water en voeg het zout toe. Roer tot het volledig is opgelost. Voeg daarna de citroen, laurier, peterselie en peperkorrels toe. Breng dit geheel aan de kook.
  • Als het water goed kookt, doe je de rivierkreeften voorzichtig in de pan. Zorg dat ze allemaal onder water zitten. Sluit de pan en laat ze drie tot vier minuten koken. Kijk goed: zodra ze rood kleuren en naar de oppervlakte komen drijven, zijn ze klaar.
  • Haal ze eruit met een schuimspaan en laat ze even uitlekken in een vergiet. Je kunt ze nu meteen serveren of laten afkoelen voor gebruik in een koud gerecht.
Trefwoord Rivierkreeft koken

Anders bereiden

  • Grill
    Snij gekookte rivierkreeften doormidden in de lengte en leg ze kort met het snijvlak naar beneden op een hete grill. Een minuut of twee is genoeg. Lekker met wat knoflookboter.
  • Barbecue
    Marineer gekookte rivierkreeftjes met olie, citroen en kruiden. Leg ze op een aluminium bakje of grillplaat op de barbecue. Laat ze in een paar minuten goed warm worden, tot de schalen beginnen te sissen.
  • Airfryer
    Gebruik gekookte en gepelde rivierkreeftstaarten. Besprenkel ze met een beetje olie en laat ze vijf minuten in de airfryer op 180 graden. De buitenkant wordt licht krokant, het binnenste blijft sappig.
  • Magnetron
    Leg gepelde rivierkreeft in een magnetronbestendig schaaltje met een beetje boter en citroensap. Dek af en verwarm ongeveer één minuut op 800 watt. Let op dat het niet uitdroogt.
  • Friteuse
    Maak een luchtige tempurabeslag en dompel gekookte rivierkreeftstaarten erin. Frituur ze één à twee minuten op 180 graden tot ze goudgeel zijn. Serveer met een frisse yoghurtdip.

Hoelang is rivierkreeft houdbaar?

Verse ongekookte rivierkreeft moet je dezelfde dag nog bereiden. Gekookte rivierkreeft kun je maximaal twee dagen in de koelkast bewaren, goed afgedekt. Laat ze eerst helemaal afkoelen en bewaar ze in een goed afgesloten bakje.

In de vriezer kun je gekookte rivierkreeft tot drie maanden bewaren. Zorg dat je ze in een diepvriesdoos of vacuümzak verpakt. Laat ze langzaam ontdooien in de koelkast voordat je ze weer opwarmt.

Als je de kreeft eenmaal uit de vriezer hebt gehaald en hebt ontdooid, eet ze dan dezelfde dag nog op. Herhaald invriezen is af te raden, omdat het de textuur en smaak aantast.

Vijf variaties en aanpassingen

  1. Voeg een halve ui en een teen knoflook toe aan het kookwater voor een extra kruidige smaak
  2. Vervang citroen door limoen voor een frissere toets
  3. Voeg een theelepel venkelzaad toe aan het kookvocht voor een licht anijsachtig aroma
  4. Laat de gekookte rivierkreeft een uur marineren in olijfolie, knoflook en chili voor een pittige koude bereiding
  5. Serveer met een dipsaus van mayonaise, mosterd en dille
Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Wilhelmus Hengstmengel, een culinaire expert met meer dan 15 jaar ervaring, weet als geen ander hoe belangrijk het is om voedingsmiddelen op de juiste manier te bewaren. Hij kent ook de noodzaak van de juiste technieken in en rond de keuken. Zijn kennis strekt zich uit van groenten en fruit tot vlees, vis en complete gerechten. Als voormalig groenteboer heeft hij een scherp oog ontwikkeld voor kwaliteit en duurzaamheid, wat hij combineert met zijn passie voor koken en eenvoudige, toegankelijke recepten.

Oorspronkelijk een Rotterdammer, is Wilhelmus inmiddels een echte wereldburger met Tirol als thuisbasis. Hij deelt zijn expertise over kooktechnieken, snijtechnieken, simpele schoonmaaktips, bewaren en invriezen op zowel Nederlandstalige als Duitstalige platforms, en belicht daarbij hoe kleine verschillen in technieken wereldwijd grote impact kunnen hebben.

Dit is misschien ook leuk

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept