Cannelloni koken klinkt misschien lastig, maar niets is minder waar. Dit Italiaanse gerecht heeft alles wat lekker is: pasta, saus en kaas. Cannelloni zijn eigenlijk grote pasta-buizen die je kunt vullen met gehakt, kaas, groenten of wat jij maar lekker vindt. Meestal maak je cannelloni klaar in de oven, maar wist je dat het ook prima lukt in een gewone pan op het fornuis? Deze bereidingswijze bespaart je tijd en zorgt ervoor dat je sneller aan tafel kunt. Ideaal dus als je zin hebt in iets lekkers, maar geen uren in de keuken wilt staan.
De truc om cannelloni in een pan te koken is zorgen dat je voldoende saus gebruikt. Je hebt een pan nodig met een goede bodem, waarin je de gevulde pasta langzaam gaar kunt laten worden. Het resultaat is een heerlijk smeuïg gerecht dat perfect is voor een gezellige maaltijd met het gezin. Hieronder leg ik stap voor stap uit hoe je deze cannelloni makkelijk op tafel zet.

Hoelang cannelloni koken?
Benodigdheden
- Grote koekenpan of hapjespan met deksel
- Spuitzak of lepel om te vullen
- Kom om te mengen
- Houten lepel of spatel
Ingrediënten
- 250 gram cannelloni pasta ongeveer 12 tot 16 buizen
- 400 gram gehakt rund, varken of half-om-half
- 1 grote ui fijngehakt
- 2 teentjes knoflook fijngesneden
- 400 gram tomatenblokjes uit blik
- 250 milliliter passata gezeefde tomaten
- 250 gram ricotta of hüttenkäse
- 100 gram geraspte mozzarella
- 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 2 eetlepels olijfolie
- Verse basilicum oregano en zout en peper naar smaak
Stapsgewijze handleiding
Het gerecht maken
- Begin met het verhitten van een eetlepel olijfolie in de pan. Fruit hierin rustig de gesnipperde ui en knoflook aan, totdat ze zacht en lichtbruin zijn. Voeg het gehakt toe en bak het rul en gaar. Doe vervolgens de ricotta of hüttenkäse erbij en meng goed. Breng op smaak met zout, peper en een beetje oregano. Haal het mengsel van het vuur en laat even afkoelen, want straks ga je hiermee de cannelloni vullen.
- Pak de pasta-buizen en vul deze voorzichtig met het gehakt- en kaas-mengsel. Dat kan met een lepel, maar met een spuitzak gaat dit vaak nog wat makkelijker. Zet de gevulde cannelloni even apart.
- Doe nu weer een scheutje olijfolie in dezelfde pan. Voeg hierin de tomatenblokjes en passata toe, roer goed door en breng rustig aan de kook. Kruid de saus met peper, zout en wat verse basilicum. Zet het vuur iets lager en leg voorzichtig de gevulde cannelloni in de saus. Zorg dat de pasta goed onder de saus ligt en dek de pan af met het deksel.
- Laat de cannelloni ongeveer 25 tot 30 minuten zachtjes koken op laag vuur. Check na ongeveer 20 minuten of ze gaar zijn door er voorzichtig met een vork in te prikken. Als ze makkelijk zacht worden, zijn ze klaar. Bestrooi het gerecht vlak voor serveren met mozzarella en Parmezaanse kaas en wacht tot deze mooi gesmolten is.
Anders bereiden
- Grill
Cannelloni eerst 10 minuten voorkoken, vullen, en vervolgens 5 minuten onder hete grill leggen tot kaas smelt. - Barbecue
Gebruik een ovenschaal geschikt voor barbecue; cannelloni indirect 10 minuten verwarmen tot kaas smelt. - Airfryer
Gevulde cannelloni 15 minuten op 180 graden bakken in airfryer. - Magnetron
In afgedekte schaal 10 minuten op vol vermogen verwarmen. - Friteuse
Cannelloni goed dichtmaken, voorzichtig in frituurmandje leggen en 4 minuten frituren op 180 graden.
Hoelang is gekookte cannelloni houdbaar?
Gekookte cannelloni kun je twee dagen goed afgedekt in de koelkast bewaren. Invriezen kan ook prima, doe ze in een afgesloten bak en ze blijven tot wel drie maanden goed. Even rustig laten ontdooien en opwarmen in de pan of oven voor gebruik.
Vijf variaties en aanpassingen
- Maak het extra gezond door meer groenten zoals courgette, aubergine of champignons door de vulling te mengen.
- Vervang het gehakt door verse spinazie en feta of geitenkaas voor een vegetarische variant.
- Maak een visvariant door fijngesneden zalm en roomkaas te gebruiken als vulling.
- Voeg wat rode peper of chilivlokken toe aan de saus voor een pittige variant.
- Gebruik eens bechamelsaus in plaats van tomatensaus om een romiger resultaat te krijgen.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokWilhelmus Hengstmengel, een culinaire expert met meer dan 15 jaar ervaring, weet als geen ander hoe belangrijk het is om voedingsmiddelen op de juiste manier te bewaren. Hij kent ook de noodzaak van de juiste technieken in en rond de keuken. Zijn kennis strekt zich uit van groenten en fruit tot vlees, vis en complete gerechten. Als voormalig groenteboer heeft hij een scherp oog ontwikkeld voor kwaliteit en duurzaamheid, wat hij combineert met zijn passie voor koken en eenvoudige, toegankelijke recepten.
Oorspronkelijk een Rotterdammer, is Wilhelmus inmiddels een echte wereldburger met Tirol als thuisbasis. Hij deelt zijn expertise over kooktechnieken, snijtechnieken, simpele schoonmaaktips, bewaren en invriezen op zowel Nederlandstalige als Duitstalige platforms, en belicht daarbij hoe kleine verschillen in technieken wereldwijd grote impact kunnen hebben.