Runderlever bakken is iets wat je met aandacht moet doen. Het is een krachtig stuk vlees met een uitgesproken smaak. Wie het goed bereidt, krijgt een zachte, sappige structuur die goed samengaat met uien, azijn en aardse bijgerechten. Te lang gebakken lever wordt taai en droog, dus het draait allemaal om timing. In dit recept leer je stap voor stap hoe je runderlever in een gewone koekenpan perfect kunt klaarmaken, zonder ingewikkelde trucs.
Als je runderlever eenmaal goed weet te bereiden, heb je een voedzame maaltijd op tafel die rijk is aan ijzer, vitamine A en eiwitten. Zeker in combinatie met gebakken ui, aardappelpuree of een salade met wat zuren, vormt het een degelijke maaltijd. Het is echt iets dat je vaker zou willen maken, zeker als je van traditionele smaken houdt.

Hoelang runderlever bakken?
Benodigdheden
- Koekenpan
- Snijplank
- Koksmes
- Houten lepel
- Keukenpapier
- Kom voor eventueel weken in melk
Ingrediënten
- 500 gram runderlever
- 2 grote uien
- 50 gram roomboter
- 1 eetlepel appelazijn
- 1 theelepel grove mosterd
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel versgemalen zwarte peper
- 1 eetlepel appelstroop of balsamicoazijn optioneel
Stapsgewijze handleiding
1. Voorbereiding
- Spoel de runderlever kort onder koud water en dep droog. Snij het vlees in plakken van een halve centimeter dik. Eventueel kun je de lever een uur laten weken in melk voor een zachtere smaak.
- Pel de uien en snij ze in dunne halve ringen. Verhit de helft van de boter in een koekenpan en bak de uien op laag vuur in 10 tot 15 minuten zacht en licht gekaramelliseerd. Haal de uien uit de pan en zet ze apart.
2. Bakken
- Verhit de rest van de boter in de pan. Leg de plakken runderlever in de hete pan en bak ze 2 tot 3 minuten per kant. Strooi tijdens het bakken het zout en de peper over het vlees. Zorg dat de binnenkant nog een beetje roze blijft, dan blijft de structuur mals.
- Voeg de gebakken uien weer toe aan de pan. Blus af met appelazijn en eventueel een lepel appelstroop of balsamicoazijn. Laat nog 1 minuutje sudderen en haal dan van het vuur.
- Laat het geheel een paar minuten rusten op een bord met een vel aluminiumfolie erover. Serveer met aardappelpuree of gebakken aardappeltjes.
Anders bereiden
- Grill
Bestrijk de plakken lever met olie en leg ze op een hete grill. Bak ze ongeveer 2 minuten per kant. Let goed op, lever verbrandt snel. - Barbecue
Gebruik een gietijzeren plaat of pan op de barbecue. Bak de leverplakken 2 tot 3 minuten per kant. Zorg dat de hitte niet te hoog is om uitdroging te voorkomen. - Airfryer
Smeer de lever licht in met olie en leg de plakken in het mandje. Bak ze 6 minuten op 180 graden en keer halverwege. Het resultaat is iets droger dan in de pan, maar prima eetbaar. - Magnetron
Leg de lever tussen bakpapier en verwarm 2 minuten op 600 watt. Daarna omdraaien en nog 1 minuut verwarmen. Niet ideaal, de structuur wordt snel taai. - Friteuse
Snij de lever in kleine stukjes, haal ze door paneermeel en frituur 3 minuten op 170 graden. Laat uitlekken op keukenpapier.
Hoelang is runderlever houdbaar?
Runderlever is beperkt houdbaar. Verse lever kun je het beste binnen 1 dag na aankoop bereiden, mits je het bewaart in een goed afgesloten bakje in de koelkast. Langer dan dat wordt afgeraden, want lever bederft snel. Invriezen kan wel, dan blijft het vlees tot ongeveer 3 maanden goed, mits goed verpakt en luchtdicht afgesloten. Na het bakken kun je restjes nog 2 dagen bewaren in de koelkast. Zorg er dan wel voor dat je het opnieuw opwarmt op laag vuur, eventueel met een beetje vocht erbij zodat het niet uitdroogt. Let goed op geur en kleur bij het bewaren, lever bederft snel als het niet goed gekoeld is.
Vijf variaties en aanpassingen
- Voeg spekreepjes toe en bak ze samen met de uien voor extra hartigheid
- Gebruik balsamicoazijn in plaats van appelazijn voor een iets zoetere toets
- Vervang de uien door sjalotten voor een subtielere smaak
- Serveer met gebakken appelschijfjes voor een klassiekere variant
- Voeg tijm of salie toe aan de pan tijdens het bakken voor extra aroma

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokWilhelmus Hengstmengel, een culinaire expert met meer dan 15 jaar ervaring, weet als geen ander hoe belangrijk het is om voedingsmiddelen op de juiste manier te bewaren. Hij kent ook de noodzaak van de juiste technieken in en rond de keuken. Zijn kennis strekt zich uit van groenten en fruit tot vlees, vis en complete gerechten. Als voormalig groenteboer heeft hij een scherp oog ontwikkeld voor kwaliteit en duurzaamheid, wat hij combineert met zijn passie voor koken en eenvoudige, toegankelijke recepten.
Oorspronkelijk een Rotterdammer, is Wilhelmus inmiddels een echte wereldburger met Tirol als thuisbasis. Hij deelt zijn expertise over kooktechnieken, snijtechnieken, simpele schoonmaaktips, bewaren en invriezen op zowel Nederlandstalige als Duitstalige platforms, en belicht daarbij hoe kleine verschillen in technieken wereldwijd grote impact kunnen hebben.