Bloemkoolrijst maken is iets dat je verrassend snel onder de knie hebt. Je hebt er nauwelijks iets voor nodig, en het is een handige manier om meer groente binnen te krijgen zonder dat je het gevoel hebt dat je iets mist. In plaats van gewone rijst gebruik je fijngehakte bloemkool, die je op dezelfde manier kunt bereiden of verwerken. Het is lichter, frisser van smaak, en past bij allerlei gerechten, van curry tot roerbak.
Wat vooral handig is: je kunt bloemkoolrijst helemaal zelf maken van een gewone bloemkool. Geen pakjes of zakjes, geen toevoegingen. Gewoon een verse bloemkool en een keukenmachine of rasp. Daarmee bepaal je zelf de textuur, de versheid en de hoeveelheid. En het kost maar een paar minuten werk. Als je het eenmaal hebt geprobeerd, wil je eigenlijk niet anders meer.

Hoe bloemkoolrijst maken?
Benodigdheden
- Snijplank
- Koksmes
- Rasp of keukenmachine
- Koekenpan of wok
- Houten lepel
Ingrediënten
- 1 middelgrote bloemkool ongeveer 800 gram
- 2 eetlepels olijfolie
- Zout naar smaak
Stapsgewijze handleiding
- Verwijder de bladeren en de dikke steel van de bloemkool. Snij de roosjes los van de stronk.
- Doe de roosjes in de keukenmachine en maal tot fijne korrels. Heb je geen keukenmachine, rasp de roosjes dan met een grove handrasp.
- Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
- Voeg de bloemkoolrijst toe aan de pan en roer goed door.
- Bak de bloemkool al roerend gedurende 5 tot 8 minuten, tot de rijst zacht is, maar nog een beetje bite heeft.
- Breng op smaak met een snuf zout en serveer direct of gebruik in een ander gerecht.
Hoelang is bloemkoolrijst houdbaar?
In de koelkast
Verse bloemkoolrijst kun je in een goed afgesloten bakje maximaal twee dagen in de koelkast bewaren. Laat de rijst eerst volledig afkoelen voordat je het afsluit.
In de vriezer
In de vriezer blijft rauwe bloemkoolrijst tot drie maanden goed. Verdeel het in porties en bewaar het in diepvrieszakken of bakjes. Ontdooi het in de koelkast of bak het direct vanuit de diepvries.
Opgewarmde bloemkoolrijst kun je beter niet opnieuw invriezen. Gebruik restjes binnen één dag.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokWilhelmus Hengstmengel, een culinaire expert met meer dan 15 jaar ervaring, weet als geen ander hoe belangrijk het is om voedingsmiddelen op de juiste manier te bewaren. Hij kent ook de noodzaak van de juiste technieken in en rond de keuken. Zijn kennis strekt zich uit van groenten en fruit tot vlees, vis en complete gerechten. Als voormalig groenteboer heeft hij een scherp oog ontwikkeld voor kwaliteit en duurzaamheid, wat hij combineert met zijn passie voor koken en eenvoudige, toegankelijke recepten.
Oorspronkelijk een Rotterdammer, is Wilhelmus inmiddels een echte wereldburger met Tirol als thuisbasis. Hij deelt zijn expertise over kooktechnieken, snijtechnieken, simpele schoonmaaktips, bewaren en invriezen op zowel Nederlandstalige als Duitstalige platforms, en belicht daarbij hoe kleine verschillen in technieken wereldwijd grote impact kunnen hebben.