Bloemkool bakken in een koekenpan is iets wat verrassend eenvoudig is, en toch veel mensen het niet vaak doen. Zonde eigenlijk, want gebakken bloemkool krijgt een heerlijk geroosterd randje, blijft een beetje stevig van binnen en smaakt net wat uitgesprokener dan gekookte of gestoomde bloemkool. In plaats van flauwe roosjes op je bord krijg je ineens een volwaardig groentegerecht dat je bijna als hoofdgerecht zou kunnen serveren.
Je kunt bloemkool op allerlei manieren bereiden, maar in de koekenpan behoudt hij zijn structuur en krijgt hij nét dat beetje extra smaak door het bakken. Met wat kruiden, een beetje boter of olie en voldoende tijd op het vuur tover je met gemak een groente om tot iets bijzonders. In dit recept bakken we bloemkool zonder dat het zompig wordt, en geven we je ook nog tips voor andere bereidingswijzen en bewaarmethoden.

Hoelang bloemkool bakken?
Benodigdheden
- Koekenpan (liefst met dikke bodem)
- Kookpan om te blancheren
- Vergiet
- Snijplank en mes
Ingrediënten
- 1 hele bloemkool ongeveer 800 gram
- 3 eetlepels zonnebloemolie of olijfolie
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel komijnpoeder
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- Eventueel een kneepje citroensap
- Vers gehakte peterselie optioneel
Stapsgewijze handleiding
1. Voorbereiding
- Begin met het schoonmaken van de bloemkool. Snij de buitenste bladeren weg en snij de roosjes los van de stronk. Probeer de roosjes allemaal ongeveer even groot te maken zodat ze tegelijk gaar zijn. Spoel ze af onder koud water.
2. Bereiding
- Breng een pan water aan de kook met een beetje zout. Doe de roosjes in het kokende water en blancheer ze 4 minuten. Giet ze daarna af in een vergiet en laat ze goed uitlekken. Dep eventueel na met een schone theedoek zodat er geen vocht in de pan komt tijdens het bakken.
- Verhit de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Leg de bloemkoolroosjes in de pan en bak ze zonder te veel te bewegen, zodat ze aan de onderkant een korstje krijgen. Draai ze na een paar minuten om en bak de andere kanten. Bestrooi tijdens het bakken met paprikapoeder, komijnpoeder, zout en peper. Laat ze in totaal 12 tot 15 minuten bakken tot ze goudbruin en gaar zijn.
- Druppel eventueel op het einde wat citroensap over de bloemkool voor wat frisheid en bestrooi met peterselie als je dat lekker vindt.
Anders bereiden
- Grill
Bloemkool is prima te grillen. Blancheer de roosjes eerst kort en rijg ze op spiesjes of leg ze in een grillmandje. Grill ze op middelhoog vuur tot ze mooi gestreept zijn en een rokerige smaak krijgen. - Barbecue
Snij dikke plakken van de bloemkool (bloemkoolsteaks) en bestrijk ze met olie en kruiden. Grill ze aan beide kanten 5 tot 7 minuten op een hete barbecue. Wel eerst kort blancheren zodat ze vanbinnen niet rauw blijven. - Airfryer
Meng de roosjes met olie en kruiden en bak ze in de airfryer op 190 graden gedurende 12 tot 15 minuten. Halverwege even omschudden. Ze worden heerlijk krokant en zijn sneller klaar dan in de pan. - Magnetron
Leg de roosjes in een magnetronbestendige schaal met een klein beetje water. Dek af met een deksel of magnetronfolie. Verwarm 5 tot 6 minuten op 800 watt. Niet krokant, maar wel snel gaar. - Friteuse
Paneer de roosjes met een beslagje of panko en frituur ze in hete olie van 180 graden tot ze goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier. Dit is meer een snack dan een groentebijgerecht.
Hoelang is gebakken bloemkool houdbaar?
Gebakken bloemkool kun je na het afkoelen in een goed afgesloten bakje bewaren in de koelkast. Daar blijft hij ongeveer 2 dagen goed. Wil je hem langer bewaren, dan kun je hem invriezen. In de vriezer blijft hij tot 3 maanden goed, maar de structuur zal iets zachter worden na ontdooien. Warm hem dan rustig op in een pan of oven.
Vijf variaties en aanpassingen
- Vervang het komijnpoeder door kerriepoeder voor een Aziatische toets
- Voeg tijdens het bakken een teentje fijngehakte knoflook toe
- Bestrooi vlak voor het serveren met geraspte Parmezaanse kaas
- Bak de bloemkool in een mix van roomboter en olie voor extra smaak
- Voeg aan het einde wat geroosterde pijnboompitten toe

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokWilhelmus Hengstmengel, een culinaire expert met meer dan 15 jaar ervaring, weet als geen ander hoe belangrijk het is om voedingsmiddelen op de juiste manier te bewaren. Hij kent ook de noodzaak van de juiste technieken in en rond de keuken. Zijn kennis strekt zich uit van groenten en fruit tot vlees, vis en complete gerechten. Als voormalig groenteboer heeft hij een scherp oog ontwikkeld voor kwaliteit en duurzaamheid, wat hij combineert met zijn passie voor koken en eenvoudige, toegankelijke recepten.
Oorspronkelijk een Rotterdammer, is Wilhelmus inmiddels een echte wereldburger met Tirol als thuisbasis. Hij deelt zijn expertise over kooktechnieken, snijtechnieken, simpele schoonmaaktips, bewaren en invriezen op zowel Nederlandstalige als Duitstalige platforms, en belicht daarbij hoe kleine verschillen in technieken wereldwijd grote impact kunnen hebben.