Hoelang bloemkool bakken?
Bloemkool bakken wordt het lekkerst als de roosjes beetgaar zijn vanbinnen en goudbruin aan de buitenkant. In een gewone koekenpan reken je op ongeveer 12 tot 15 minuten. Het is belangrijk dat je de bloemkool van tevoren even kort blancheert, zodat hij binnenin al een beetje gaar is. Daarna bak je hem op middelhoog vuur in olie of boter tot de roosjes rondom mooi gekleurd zijn. Regelmatig omscheppen is belangrijk om aanbranden te voorkomen, maar laat de roosjes ook even liggen voor een krokant korstje.
Voorbereiding 20 minuten min
Bereiding 20 minuten min
Totale tijd 40 minuten min
Gang Groenten
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 220 kcal
- 1 hele bloemkool ongeveer 800 gram
- 3 eetlepels zonnebloemolie of olijfolie
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel komijnpoeder
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- Eventueel een kneepje citroensap
- Vers gehakte peterselie optioneel
2. Bereiding
Breng een pan water aan de kook met een beetje zout. Doe de roosjes in het kokende water en blancheer ze 4 minuten. Giet ze daarna af in een vergiet en laat ze goed uitlekken. Dep eventueel na met een schone theedoek zodat er geen vocht in de pan komt tijdens het bakken.
Verhit de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Leg de bloemkoolroosjes in de pan en bak ze zonder te veel te bewegen, zodat ze aan de onderkant een korstje krijgen. Draai ze na een paar minuten om en bak de andere kanten. Bestrooi tijdens het bakken met paprikapoeder, komijnpoeder, zout en peper. Laat ze in totaal 12 tot 15 minuten bakken tot ze goudbruin en gaar zijn.
Druppel eventueel op het einde wat citroensap over de bloemkool voor wat frisheid en bestrooi met peterselie als je dat lekker vindt.
Trefwoord Bloemkool bakken