Tiramisu zonder alcohol maken is eigenlijk een soort ode aan de Italiaanse keuken, maar dan wel met een versie die voor iedereen toegankelijk is. Want in deze versie zit dus geen alcohol, en het dessert kan bijvoorbeeld ook door kinderen gegeten worden, en natuurlijk door iedereen die geen alcohol mag, of wil drinken (in dit geval dus eten). En reken maar dat kinderen dit ook bijzonder lekker zullen vinden.
Het is een heerlijk romig dessert, met een volle smaak van mascarpone, waarbij de lagen van lange vingers zich lekker volzuigen met de sterke koffie. Het draait eigenlijk om mascarpone, lange vingers, sterke koffie, de cacao, en natuurlijk de balans tussen de verschillende ingrdiënten. En natuurlijk de juiste textuur. En om heel eerlijk te zijn, hier heb ik met verschillende chefkoks al vaker over gediscussieerd. Want belangrijk is het om de romigeheid, de luchtigheid, de smaken, de balans, en de stevigheid in één gerecht samen te laten komen. Een dessert dat niet altijd even gemakkelijk is om te maken, maar troost je. Ik zet in het recept alle stappen duidelijk op een rijtje, zodat iedereen deze tiramisu zelf thuis kan maken.
Neem vooral de tijd om het te maken, haast is zeker bij dit gerecht niet goed. En proef vooral de ingrediënten voordat je alles samen gaat voegen. Bijvoorbeeld of de koffie wel sterk genoeg is. En bouw alle lagen zorgvuldig samen. Als je dat doet, en de stappen hieronder volgt, zal de tiramisu zeker lukken.

Hoe tiramisu zonder alcohol maken?
Benodigdheden
- Mengkom
- Garde of mixer
- Diep bord voor koffie
- Spatel
- Vier glazen of één schaal
- Zeefje voor cacao
Ingrediënten
- 250 gram mascarpone
- 200 milliliter slagroom
- 50 gram kristalsuiker
- 2 eidooiers
- 1 pak lange vingers
- 200 milliliter sterke afgekoelde koffie
- 20 gram cacaopoeder
Stapsgewijze handleiding
1. Voorbereiding
- Zet eerst de koffie en laat de koffie daarna volledig afkoelen. Als de koffie nog warm is, worden de lange vingers te snel zacht en verlies je de gewenste structuur. Ondertussen de slagroom luchtig kloppen in een koude kom, zodat je straks een stevige basis hebt voor de mascarpone.
- Klop in een andere kom de eidooiers, samen met de kristalsuiker, tot een bleke romige massa. Het mengsel moet licht en schuimig worden. Want dat helpt straks om het geheel luchtig te houden.

2. Bereiden
- Voeg de mascarpone toe aan het mengsel van eidooiers en suiker, en meng dit rustig door elkaar. Gebruik daarvoor een spatel, zodat je er niet te veel lucht in slaat. Voeg daarna de slagroom toe en vouw het als het ware met een spatel er voorzichtig doorheen. Je wilt immers dat de luchtigheid van de slagroom niet kapot gaat, dus doe dit vooral niet met een garde of machine. Langzaam door elkaar spatelen is de beste methode. Werk daarbij steeds van buiten naar binnen, dus van de rand van de kom naar het midden. De beste garantie om de luchtigheid te behouden.
- Giet de koffie in een diep bord. Haal de lange vingers er één voor één doorheen. Niet er in laten liggen, maar kort er in dompelen. Zo voorkom je dat ze uit elkaar vallen of zompig worden. Begin altijd met een laag lange vingers op de bodem van je schaal of glazen.
- Schep hier vervolgens een royale laag van het zojuist gemaakte mengsel overheen. Strijk het glad, maar druk het niet te veel samen. Herhaal dit proces tot je schaal vol zit of tot je drie lagen van lange vingers en het zojuist gemaakte mengsel hebt gevormd. Eindig altijd met het mengsel van mascarpone bovenop.
- Laat de tiramisu vervolgens minstens vier uur koelen. Langer is natuurlijk beter, zelf laat ik dit 5 tot 6 uur koelen, zodat de smaken helemaal op elkaar kunnen inwerken. Dan het cacaopoeder. Strooi dit er pas over, vlak voordat je het gaat serveren. Dat voorkomt dat het cacaopoeder vochtig wordt, want dat gaat gegarandeerd gebeuren als je tiramisu met cacaopoeder in een koelkast plaatst.

Vijf variaties
- Gebruik eventueel oploskoffie met karamel, in plaats van gezette koffie.
- De cacao kun je vervangen door pure geraspte chocolade. Om heel eerlijk te zijn, ik ben een groot fan van Milka chocolade, en gebruik dit vaak in plaats van cacao. Extra lekker om over de tiramisu te raspen.
- Maak een frisse variant met aardbeien tussen de verschillende lagen, bijvoorbeeld op de lange vingers leggen voordat je het mengsel van mascarpone erover doet..
- Een mooie variant rond Sinterklaas of Kerst is het om de lange vingers te vervangen door speculaasjes. Deze moet je overigens wel iets langer in de koffie houden.
- Voeg een klein beetje verse rasp van een sinaasappel toe aan de mascarponevulling.
Alternatieve ingrediënten
Wanneer je geen mascarpone in huis hebt, kun je ook kiezen voor een mengsel van roomkaas en slagroom. Eigenlijk hetzelfde, want mascarpone is een soort roomkaas. Gebruik dan wel een roomkaas die puur natuur is, dus zonder kruiden of iets dergelijks. Ik heb overigens ooit een keer een tiramisu gehad die niet gemaakt werd van mascapone, maar van een roomkaas met chocolade. En dat was ook heel bijzonder. Het is wel heel belangrijk dat je de roomkaas eerst goed losroert. Zodat je geen klontjes krijgt.
Als je kwark gebruikt in plaats van mascarpone, krijg je een luchtige en lichte variatie.
Kun je nergens lange vingers vinden, kun je in principe alle soorten koekjes gebruiken. Bastognekoeken, speculaasbrokken, vanillekoekjes, en ga zo maar door. Hou er wel rekening mee dat de meeste koeken en koekjes langer in de koffie gedompeld moeten worden. Je kunt overigens ook nagenoeg alle soorten cake gebruiken, die dan weer zo kort mogelijk in de koffie gedompeld moeten worden.
Zoals al eerder geschreven, kan de cacao door alle soorten chocolade worden vervangen, die je dan over de bovenkant kunt raspen. Een aangename bittere smaak is vaak het resultaat, zeker bij pure chocolade.
In plaats van koffie kun je ook kiezen voor cafeïnevrije koffie of chocolademelk. De smaak zal ietwat veranderen, maar de structuur blijft hetzelfde.
En als laatste kun je ook de eidooiers eventueel weglaten, Je kunt ze vervangen door extra slagroom, zodat de vulling luchtig blijft. Gebruik echter niet te veel slagroom, want dan verliest het dessert een groot deel van de stevigheid. En klop de slagroom in dit geval niet te stijf, zodat deze soepel blijft.
Hoelang houdbaar?
In de koelkast blijft deze tiramisu zonder alcohol tot maximaal twee dagen goed, mits afgedekt en goed gekoeld.
In de vriezer kun je het tot ongeveer twee maanden bewaren. Zorg ervoor dat je de tiramisu luchtdicht verpakt, zodat er geen ijskristallen ontstaan die de structuur aantasten.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokWilhelmus Hengstmengel, een culinaire expert met meer dan 15 jaar ervaring, weet als geen ander hoe belangrijk het is om voedingsmiddelen op de juiste manier te bewaren. Hij kent ook de noodzaak van de juiste technieken in en rond de keuken. Zijn kennis strekt zich uit van groenten en fruit tot vlees, vis en complete gerechten. Als voormalig groenteboer heeft hij een scherp oog ontwikkeld voor kwaliteit en duurzaamheid, wat hij combineert met zijn passie voor koken en eenvoudige, toegankelijke recepten.
Oorspronkelijk een Rotterdammer, is Wilhelmus inmiddels een echte wereldburger met Tirol als thuisbasis. Hij deelt zijn expertise over kooktechnieken, snijtechnieken, simpele schoonmaaktips, bewaren en invriezen op zowel Nederlandstalige als Duitstalige platforms, en belicht daarbij hoe kleine verschillen in technieken wereldwijd grote impact kunnen hebben.




Vijf variaties
Alternatieve ingrediënten
Hoelang houdbaar?