Ga terug
Klein

Hoe tiramisu zonder alcohol maken?

Bij tiramisu zonder alcohol maken gaat het vooral om de verschillende lagen samen te bouwen tot een lichtig en romig dessert. En dat zonder alcohol. Een tip vooraf, het is de kunst om de lange vingers niet te lang in de koffie te dopen, maar net lang genoeg. Zonder dat ze te hard blijven of juist zompig worden. Hierdoor krijg je mooie strakke lagen die tijdens het koelen verder opbinden.
Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 0 minuten
Koelen 4 uur
Totale tijd 4 uur 30 minuten
Gang Nagerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 Personen
calorieën 245 kcal

Benodigdheden

  • Mengkom
  • Garde of mixer
  • Diep bord voor koffie
  • Spatel
  • Vier glazen of één schaal
  • Zeefje voor cacao

Ingrediënten
  

  • 250 gram mascarpone
  • 200 milliliter slagroom
  • 50 gram kristalsuiker
  • 2 eidooiers
  • 1 pak lange vingers
  • 200 milliliter sterke afgekoelde koffie
  • 20 gram cacaopoeder

Stapsgewijze handleiding
 

1. Voorbereiding

  • Zet eerst de koffie en laat de koffie daarna volledig afkoelen. Als de koffie nog warm is, worden de lange vingers te snel zacht en verlies je de gewenste structuur. Ondertussen de slagroom luchtig kloppen in een koude kom, zodat je straks een stevige basis hebt voor de mascarpone.
  • Klop in een andere kom de eidooiers, samen met de kristalsuiker, tot een bleke romige massa. Het mengsel moet licht en schuimig worden. Want dat helpt straks om het geheel luchtig te houden.
    Punt 1

2. Bereiden

  • Voeg de mascarpone toe aan het mengsel van eidooiers en suiker, en meng dit rustig door elkaar. Gebruik daarvoor een spatel, zodat je er niet te veel lucht in slaat. Voeg daarna de slagroom toe en vouw het als het ware met een spatel er voorzichtig doorheen. Je wilt immers dat de luchtigheid van de slagroom niet kapot gaat, dus doe dit vooral niet met een garde of machine. Langzaam door elkaar spatelen is de beste methode. Werk daarbij steeds van buiten naar binnen, dus van de rand van de kom naar het midden. De beste garantie om de luchtigheid te behouden.
  • Giet de koffie in een diep bord. Haal de lange vingers er één voor één doorheen. Niet er in laten liggen, maar kort er in dompelen. Zo voorkom je dat ze uit elkaar vallen of zompig worden. Begin altijd met een laag lange vingers op de bodem van je schaal of glazen.
  • Schep hier vervolgens een royale laag van het zojuist gemaakte mengsel overheen. Strijk het glad, maar druk het niet te veel samen. Herhaal dit proces tot je schaal vol zit of tot je drie lagen van lange vingers en het zojuist gemaakte mengsel hebt gevormd. Eindig altijd met het mengsel van mascarpone bovenop.
  • Laat de tiramisu vervolgens minstens vier uur koelen. Langer is natuurlijk beter, zelf laat ik dit 5 tot 6 uur koelen, zodat de smaken helemaal op elkaar kunnen inwerken.
    Dan het cacaopoeder. Strooi dit er pas over, vlak voordat je het gaat serveren. Dat voorkomt dat het cacaopoeder vochtig wordt, want dat gaat gegarandeerd gebeuren als je tiramisu met cacaopoeder in een koelkast plaatst.
    Punt 2
Trefwoord Tiramisu zonder alcohol maken