Rijstwafel maken is iets wat je misschien niet snel zelf zou doen, maar het is verrassend eenvoudig als je eenmaal weet hoe het werkt. Je hebt maar een paar basisingrediënten nodig en een goed heet wafelijzer. In tegenstelling tot de luchtige, fabrieksmatige rijstwafels uit de winkel, krijg je bij het zelf maken een stevige, geurige wafel met een knapperige buitenkant en een zachte binnenkant.
Een rijstwafel kun je zowel hartig als zoet maken. Met pindakaas en banaan is het een voedzaam tussendoortje, maar met hüttenkäse en tuinkers wordt het een frisse snack. Dit recept is bedoeld om tien stuks te maken, en je kunt ze lang bewaren. Ideaal dus om vooruit te werken of in te vriezen voor later.

Hoe rijstwafel maken?
Benodigdheden
- Wafelijzer
- Kookpan met deksel
- Kom
- Spatel
- Lepel of ijsschep
Ingrediënten
- 300 gram kleefrijst of sushirijst
- 500 milliliter water
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 1 snuf zout
- 1 eetlepel sesamzaad optioneel
- 1 theelepel lichte sojasaus optioneel
Stapsgewijze handleiding
1. Rijst koken
- Spoel de rijst goed af onder koud stromend water tot het water helder blijft. Breng daarna de rijst met het water aan de kook in een pan met deksel. Laat het vervolgens zachtjes koken op laag vuur, met de deksel erop, tot al het vocht is opgenomen. Dit duurt ongeveer twintig minuten. Laat de rijst daarna nog tien minuten rusten met het vuur uit.
2. Mengen
- Schep de warme rijst in een kom. Voeg de zonnebloemolie en het zout toe. Als je wat extra smaak wilt, kun je ook sesamzaad of een klein beetje sojasaus mengen door de rijst. Roer alles goed door. Laat het mengsel even afkoelen tot je het makkelijk kunt aanraken.
3. Rijstwafel bakken
- Verhit het wafelijzer goed en vet het licht in als dat nodig is. Neem een volle eetlepel van het rijstmengsel en druk dit stevig in het midden van het hete wafelijzer. Sluit het ijzer en bak de rijstwafel vijf tot zeven minuten, of tot hij goudbruin en krokant is. Herhaal dit tot het mengsel op is.
4. Afkoelen en bewaren
- Laat de rijstwafels na het bakken goed afkoelen op een rooster. Zo blijven ze knapperig aan de buitenkant. Daarna kun je ze bewaren of meteen eten.
Hoelang is een rijstwafel houdbaar?
In de koelkast
In de koelkast blijft een zelfgemaakte rijstwafel tot vijf dagen goed, als je hem luchtdicht verpakt in een goed afgesloten trommel of zak.
In de vriezer
Ingevroren kun je rijstwafels tot twee maanden bewaren. Verpak ze dan per stuk of per twee in diepvrieszakken en leg er eventueel een vel bakpapier tussen om plakken te voorkomen. Laat ze ontdooien op kamertemperatuur of warm ze op in een broodrooster.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokWilhelmus Hengstmengel, een culinaire expert met meer dan 15 jaar ervaring, weet als geen ander hoe belangrijk het is om voedingsmiddelen op de juiste manier te bewaren. Hij kent ook de noodzaak van de juiste technieken in en rond de keuken. Zijn kennis strekt zich uit van groenten en fruit tot vlees, vis en complete gerechten. Als voormalig groenteboer heeft hij een scherp oog ontwikkeld voor kwaliteit en duurzaamheid, wat hij combineert met zijn passie voor koken en eenvoudige, toegankelijke recepten.
Oorspronkelijk een Rotterdammer, is Wilhelmus inmiddels een echte wereldburger met Tirol als thuisbasis. Hij deelt zijn expertise over kooktechnieken, snijtechnieken, simpele schoonmaaktips, bewaren en invriezen op zowel Nederlandstalige als Duitstalige platforms, en belicht daarbij hoe kleine verschillen in technieken wereldwijd grote impact kunnen hebben.