Ga terug
klein

Hoe rijstwafel maken?

Rijstwafel maken begint met kleefrijst of een andere plakkerige rijstsoort. Je kookt de rijst eerst goed gaar, mengt die met een paar smaakmakers, en drukt het mengsel stevig in een heet wafelijzer. Je hebt dus geen beslag of deeg nodig. De rijst blijft aan elkaar plakken en krijgt door het bakken een krokante buitenkant.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Afkoelen 30 minuten
Totale tijd 1 uur 25 minuten
Gang Luchgerecht
Keuken Internationaal
Porties 10 Stuks
calorieën 374 kcal

Benodigdheden

  • Wafelijzer
  • Kookpan met deksel
  • Kom
  • Spatel
  • Lepel of ijsschep

Ingrediënten
  

  • 300 gram kleefrijst of sushirijst
  • 500 milliliter water
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 snuf zout
  • 1 eetlepel sesamzaad optioneel
  • 1 theelepel lichte sojasaus optioneel

Stapsgewijze handleiding
 

1. Rijst koken

  • Spoel de rijst goed af onder koud stromend water tot het water helder blijft. Breng daarna de rijst met het water aan de kook in een pan met deksel. Laat het vervolgens zachtjes koken op laag vuur, met de deksel erop, tot al het vocht is opgenomen. Dit duurt ongeveer twintig minuten. Laat de rijst daarna nog tien minuten rusten met het vuur uit.

2. Mengen

  • Schep de warme rijst in een kom. Voeg de zonnebloemolie en het zout toe. Als je wat extra smaak wilt, kun je ook sesamzaad of een klein beetje sojasaus mengen door de rijst. Roer alles goed door. Laat het mengsel even afkoelen tot je het makkelijk kunt aanraken.

3. Rijstwafel bakken

  • Verhit het wafelijzer goed en vet het licht in als dat nodig is. Neem een volle eetlepel van het rijstmengsel en druk dit stevig in het midden van het hete wafelijzer. Sluit het ijzer en bak de rijstwafel vijf tot zeven minuten, of tot hij goudbruin en krokant is. Herhaal dit tot het mengsel op is.

4. Afkoelen en bewaren

  • Laat de rijstwafels na het bakken goed afkoelen op een rooster. Zo blijven ze knapperig aan de buitenkant. Daarna kun je ze bewaren of meteen eten.
Trefwoord Rijstwafels maken