Millet koken is een van die dingen die je met een paar simpele handelingen een voedzame, zachte en luchtige basis voor je maaltijd oplevert. Het is een graansoort die al duizenden jaren gegeten wordt en het verdient echt meer plek in de keuken van vandaag. Je hebt er geen ingewikkelde apparatuur voor nodig en het resultaat is verrassend veelzijdig. Of je het nu serveert als bijgerecht, in een salade verwerkt of juist als stevig ontbijt met wat kaneel en fruit, millet komt tot zijn recht met de juiste bereiding.

Wat belangrijk is bij millet koken, is dat je de juiste verhouding water en graan aanhoudt én dat je het graan eerst even wast. Dat lijkt misschien een overbodige stap, maar door het goed te spoelen, verwijder je een deel van de bittere smaak. Daarna is het een kwestie van koken, rusten en losroeren. Met een gewone pan en wat aandacht tover je in een halfuur iets op tafel dat voedzaam, licht verteerbaar en verrassend lekker is.

klein

Hoelang millet koken?

Millet koken duurt gemiddeld ongeveer 15 tot 20 minuten, afhankelijk van de soort en de hoeveelheid water. Daarna laat je het nog 10 minuten rusten met het deksel op de pan. Tijdens het koken wordt het water opgenomen en zwelt het graan op tot kleine, zachte bolletjes met een aangenaam lichte structuur. Het is niet nodig om het constant te roeren, maar hou het vuur wel laag en controleer of het niet droogkookt. Als het water helemaal is opgenomen en het graan zacht is, is het klaar.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Rusten 10 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Pasta en rijst
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 350 kcal

Benodigdheden

  • Grote pan met deksel
  • Vergiet of zeef
  • Maatbeker
  • Houten lepel

Ingrediënten
  

  • 200 gram millet
  • 500 milliliter water
  • 1 snufje zout optioneel

Stapsgewijze handleiding
 

1. Voorbereiding

  • Doe de millet in een fijne zeef en spoel het goed onder koud stromend water. Wrijf het eventueel met je handen wat los, zodat het water troebel wordt. Spoel net zo lang tot het water helder blijft. Dit haalt niet alleen vuil en stof weg, maar ook bitterstoffen die de smaak kunnen beïnvloeden.

2. Koken

  • Doe de gewassen millet in een pan en voeg 500 milliliter water toe. Voeg een klein snufje zout toe als je dat wilt. Zet de pan op middelhoog vuur en breng het geheel aan de kook zonder deksel.
  • Zodra het water kookt, zet je het vuur laag. Doe een deksel op de pan en laat het ongeveer 15 tot 20 minuten zachtjes koken. Kijk af en toe of het water niet te snel verdampt. Roer niet te vaak, zo blijft de structuur luchtig.
  • Als al het water is opgenomen, haal je de pan van het vuur en laat je de millet nog 10 minuten rusten met het deksel erop. Hierdoor wordt de structuur nog zachter en plakkeriger, zonder papperig te worden.
  • Na het rusten roer je de millet los met een houten lepel of vork. Serveer warm als bijgerecht, of laat het afkoelen voor gebruik in salades of ovenschotels.
Trefwoord Mellet koken

Anders bereiden

  • Grill
    Millet kun je niet rechtstreeks grillen, maar je kunt er wel een stevig ‘koekje’ van vormen (bijvoorbeeld met ei en groenten), deze kort koelen en daarna op de grill leggen tot de buitenkant krokant is.
  • Barbecue
    Net als bij de grill maak je van afgekoelde gekookte millet stevige burgers of balletjes. Deze kun je op een rooster boven indirect vuur grillen. Goed invetten helpt tegen plakken.
  • Airfryer
    Meng gekookte millet met kaas, groenten en wat paneermeel en vorm er kleine kroketjes van. Leg deze in de airfryer op 180 graden en bak ze in 12 tot 15 minuten goudbruin.
  • Magnetron
    Millet wordt niet in de magnetron bereid, maar je kunt restjes wel goed opwarmen. Voeg een eetlepel water toe en dek het af. Warm op in stappen van 30 seconden tot het heet is.
  • Friteuse
    Gekookte millet leent zich goed voor frituren in de vorm van krokantjes. Meng het met aardappel of kikkererwtenmeel, vorm balletjes en frituur ze op 170 graden tot ze knapperig zijn.

Hoelang is gekookte millet houdbaar?

Gekookte millet kun je afgedekt in de koelkast bewaren voor ongeveer 3 dagen. Zorg dat het goed is afgekoeld voordat je het in een bewaarbakje doet. Je kunt het ook invriezen: dan blijft het tot 3 maanden goed. Verdeel het in porties en bewaar in afsluitbare zakjes of bakjes. Ontdooi het langzaam in de koelkast of warm het op in een pan met een klein beetje water.

Wil je het langer bewaren zonder smaakverlies? Vacumeren voor het invriezen werkt prima, vooral als je het wilt gebruiken in mealprep of als basis voor snelle maaltijden doordeweeks.

Vijf variaties en aanpassingen

  1. Kook in bouillon in plaats van water voor extra smaak
  2. Voeg kruiden toe, zoals kurkuma, komijn of laurier tijdens het koken
  3. Rooster de millet eerst in een droge pan voor een nootachtige smaak
  4. Meng na het koken met een scheutje olijfolie en verse peterselie
  5. Maak het zoet door melk, kaneel en rozijnen toe te voegen voor ontbijt
Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Wilhelmus Hengstmengel, een culinaire expert met meer dan 15 jaar ervaring, weet als geen ander hoe belangrijk het is om voedingsmiddelen op de juiste manier te bewaren. Hij kent ook de noodzaak van de juiste technieken in en rond de keuken. Zijn kennis strekt zich uit van groenten en fruit tot vlees, vis en complete gerechten. Als voormalig groenteboer heeft hij een scherp oog ontwikkeld voor kwaliteit en duurzaamheid, wat hij combineert met zijn passie voor koken en eenvoudige, toegankelijke recepten.

Oorspronkelijk een Rotterdammer, is Wilhelmus inmiddels een echte wereldburger met Tirol als thuisbasis. Hij deelt zijn expertise over kooktechnieken, snijtechnieken, simpele schoonmaaktips, bewaren en invriezen op zowel Nederlandstalige als Duitstalige platforms, en belicht daarbij hoe kleine verschillen in technieken wereldwijd grote impact kunnen hebben.

Dit is misschien ook leuk

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept