Ga terug
klein

Hoelang millet koken?

Millet koken duurt gemiddeld ongeveer 15 tot 20 minuten, afhankelijk van de soort en de hoeveelheid water. Daarna laat je het nog 10 minuten rusten met het deksel op de pan. Tijdens het koken wordt het water opgenomen en zwelt het graan op tot kleine, zachte bolletjes met een aangenaam lichte structuur. Het is niet nodig om het constant te roeren, maar hou het vuur wel laag en controleer of het niet droogkookt. Als het water helemaal is opgenomen en het graan zacht is, is het klaar.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Rusten 10 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Pasta en rijst
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 350 kcal

Benodigdheden

  • Grote pan met deksel
  • Vergiet of zeef
  • Maatbeker
  • Houten lepel

Ingrediënten
  

  • 200 gram millet
  • 500 milliliter water
  • 1 snufje zout optioneel

Stapsgewijze handleiding
 

1. Voorbereiding

  • Doe de millet in een fijne zeef en spoel het goed onder koud stromend water. Wrijf het eventueel met je handen wat los, zodat het water troebel wordt. Spoel net zo lang tot het water helder blijft. Dit haalt niet alleen vuil en stof weg, maar ook bitterstoffen die de smaak kunnen beïnvloeden.

2. Koken

  • Doe de gewassen millet in een pan en voeg 500 milliliter water toe. Voeg een klein snufje zout toe als je dat wilt. Zet de pan op middelhoog vuur en breng het geheel aan de kook zonder deksel.
  • Zodra het water kookt, zet je het vuur laag. Doe een deksel op de pan en laat het ongeveer 15 tot 20 minuten zachtjes koken. Kijk af en toe of het water niet te snel verdampt. Roer niet te vaak, zo blijft de structuur luchtig.
  • Als al het water is opgenomen, haal je de pan van het vuur en laat je de millet nog 10 minuten rusten met het deksel erop. Hierdoor wordt de structuur nog zachter en plakkeriger, zonder papperig te worden.
  • Na het rusten roer je de millet los met een houten lepel of vork. Serveer warm als bijgerecht, of laat het afkoelen voor gebruik in salades of ovenschotels.
Trefwoord Mellet koken