Jackfruit bakken is een slimme manier om zonder vlees toch iets hartigs en vullends op tafel te zetten. De textuur doet een beetje denken aan draadjesvlees en het neemt smaken uitstekend op, waardoor het ideaal is om te kruiden en te combineren met bijvoorbeeld ui, knoflook, sojasaus of oosterse kruidenpasta. Je kunt jonge jackfruit uit blik gebruiken, die is het meest geschikt om te bakken. Vers jackfruit is vaak te rijp en daardoor zoeter, minder geschikt voor hartige gerechten.
Als je het goed aanpakt, kun je met jackfruit echt een smaakvol gerecht neerzetten dat je makkelijk kunt aanpassen aan je eigen voorkeur. Denk aan taco’s, wraps of nasi. In de pan gebakken jackfruit heeft een licht krokant randje en blijft vanbinnen lekker zacht. Met een beetje geduld en aandacht maak je iets wat qua structuur best dicht bij pulled pork komt, maar dan helemaal plantaardig.

Hoelang Jackfruit bakken?
Benodigdheden
- Koekenpan
- Houten lepel of spatel
- Vorken om jackfruit uit elkaar te trekken
- Vergiet
- Snijplank en mes
Ingrediënten
- 600 gram jonge jackfruit uit blik uitgelekt gewicht
- 1 grote ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel sambal optioneel
- Zout en peper naar smaak
Stapsgewijze handleiding
- Verhit een koekenpan met een scheut zonnebloemolie en fruit de ui en knoflook rustig aan op middelhoog vuur tot ze zacht zijn. Voeg daarna de uitgelekte jackfruit toe. Gebruik twee vorken of een spatel om de stukken alvast wat uit elkaar te trekken, zo ontstaat er meer oppervlak en wordt het bakken effectiever.
- Laat het jackfruit ongeveer 10 minuten bakken en schep regelmatig om. Voeg dan de sojasaus, paprikapoeder, komijn en eventueel sambal toe. Roer goed door en blijf het geheel nog eens 10 tot 15 minuten bakken. Als het mengsel begint te karamelliseren en goudbruin wordt, weet je dat je goed zit. Eventueel kun je op het einde nog een scheutje water toevoegen als het te droog wordt of een eetlepel ketchup of ketjap voor extra smaak. Proef, breng op smaak met zout en peper, en serveer direct.
Anders bereiden
- Grill
Je kunt gebakken jackfruit ook afgrillen voor extra rooksmaak. Verdeel de gebakken jackfruit over een grillplaat en laat het nog 5 minuten grillen op hoge temperatuur tot het knapperige randjes krijgt. - Barbecue
Wikkel de gebakken jackfruit in aluminiumfolie en leg het 10 minuten op een warme barbecue. De rook en hitte geven een diepe smaak en een krokante textuur. - Airfryer
Verdeel de gebakken jackfruit in een dunne laag in het mandje van de airfryer. Bak het op 180 graden Celsius voor 8 minuten. Halverwege even omscheppen. - Magnetron
Niet de beste keuze voor krokant resultaat, maar het kan wel. Doe de gebakken jackfruit in een magnetronbestendige schaal met deksel en verwarm 2 minuten op 800 watt. - Friteuse
Niet ideaal vanwege het vochtgehalte, maar als je hem goed hebt uitgedroogd tijdens het bakken kun je hem kort frituren (1 minuut op 180 graden) voor een krokante variant. Let op voor spatten.
Hoelang is gebakken jackfruit houdbaar?
In de koelkast blijft gebakken jackfruit ongeveer 3 dagen goed, mits je het in een goed afsluitbare bewaardoos doet. Laat het eerst afkoelen voor je het in de koelkast zet.
In de vriezer kun je gebakken jackfruit tot 3 maanden bewaren. Verdeel het in porties en vries het in afgesloten bakjes of zakjes in. Ontdooi het rustig in de koelkast en bak het daarna kort op in de pan of in de airfryer.
Vijf variaties en aanpassingen
- Voeg een eetlepel oestersaus of ketjap manis toe en vervang de komijn door vijfkruidenpoeder.
- Gebruik chilipoeder, korianderpoeder en limoensap. Serveer in maïstortilla’s met avocado en bonen.
- Voeg garam masala, kurkuma en een snuf kaneel toe. Laat het op het eind nog 5 minuten sudderen met kokosmelk.
- Laat het jackfruit na het bakken afkoelen, meng het met maïzena en bak het opnieuw op hoog vuur tot het knapperig wordt.
- Voeg in blokjes gesneden paprika, wortel of courgette toe tijdens het bakken voor meer kleur en voedingswaarde.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokWilhelmus Hengstmengel, een culinaire expert met meer dan 15 jaar ervaring, weet als geen ander hoe belangrijk het is om voedingsmiddelen op de juiste manier te bewaren. Hij kent ook de noodzaak van de juiste technieken in en rond de keuken. Zijn kennis strekt zich uit van groenten en fruit tot vlees, vis en complete gerechten. Als voormalig groenteboer heeft hij een scherp oog ontwikkeld voor kwaliteit en duurzaamheid, wat hij combineert met zijn passie voor koken en eenvoudige, toegankelijke recepten.
Oorspronkelijk een Rotterdammer, is Wilhelmus inmiddels een echte wereldburger met Tirol als thuisbasis. Hij deelt zijn expertise over kooktechnieken, snijtechnieken, simpele schoonmaaktips, bewaren en invriezen op zowel Nederlandstalige als Duitstalige platforms, en belicht daarbij hoe kleine verschillen in technieken wereldwijd grote impact kunnen hebben.