Bloemkoolsteak op de bbq
Op de BBQ Recepten

Bloemkoolsteak op de bbq

Bloemkoolsteak op de BBQ is zo’n gerecht dat eenvoudig lijkt, maar alles draait om de juiste bereiding. Snij je de plakken te dun, dan vallen ze uit elkaar. Gaar je ze te lang, dan worden ze papperig. Maar als het goed lukt, heb je een stevig, smaakvol en licht rokerig alternatief voor vlees. En het fijne is: het past perfect bij zomerse avonden buiten koken.

Voor wie denkt dat bloemkool alleen geschikt is om te koken of pureren, wordt het tijd om de barbecue er eens bij te pakken. De buitenkant krijgt een krokant korstje, terwijl de binnenkant lekker sappig blijft. Een beetje olie, kruiden en aandacht maken het verschil. Serveer het met yoghurtsaus, chimichurri of gewoon wat citroen en grof zout, en je hebt een volwaardig gerecht voor iedereen aan tafel.

klein

Hoe bloemkoolsteak op de BBQ grillen?

Bloemkoolsteak op de BBQ grillen begint bij de voorbereiding. Je snijdt de bloemkool in dikke plakken, zodat ze stevig blijven liggen op het rooster. Daarna besprenkel je ze met olie en kruiden. De barbecue zelf moet goed heet zijn, maar je gebruikt indirecte hitte om te voorkomen dat de bloemkool verbrandt. Draai de plakken één keer om, met beleid, zodat ze niet breken. Binnen twintig minuten is het klaar en kun je aan tafel.
Gang Groenten
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 25 kcal

Benodigdheden

  • Snijplank
  • Koksmes
  • Kwastje
  • Grote schaal of bord
  • Barbecue met deksel

Ingrediënten
  

  • 2 middelgrote bloemkolen
  • 60 milliliter olijfolie
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel zeezout
  • 0,5 theelepel versgemalen zwarte peper
  • Eventueel verse peterselie of koriander ter garnering

Stapsgewijze handleiding
 

1. Voorbereiding

  • Verwijder de buitenste bladeren van de bloemkool, maar laat de dikke stronk intact. Leg de bloemkool met de stronk naar beneden en snij er voorzichtig plakken van ongeveer twee tot tweeënhalve centimeter dik uit. Meestal krijg je per bloemkool twee mooie ‘steaks’ en wat losse roosjes. Gooi die losse stukken niet weg, die kun je apart grillen of voor een ander gerecht gebruiken.

2. Kruidige olie maken

  • Meng de olijfolie in een kommetje met het paprikapoeder, komijn, knoflookpoeder, zeezout en zwarte peper. Roer goed door. Bestrijk de bloemkoolplakken aan beide kanten met dit mengsel, gebruik een kwastje en wees niet te zuinig. Laat dit even intrekken, zo’n tien minuten, terwijl je de barbecue voorbereidt.

3. Grillen

  • Steek de barbecue aan en zorg voor een zone met indirecte hitte. Dat betekent dat je de kolen of briketten aan één kant legt, zodat je een warm en een koel gedeelte hebt. Als je een gasbarbecue gebruikt, zet je één of twee branders uit en de rest aan. Sluit het deksel en wacht tot de temperatuur ongeveer 180 tot 200 graden Celsius is.
  • Leg de bloemkoolsteaks op het koelere gedeelte van het rooster. Sluit de deksel en laat ze daar ongeveer tien minuten liggen. Keer ze dan voorzichtig om met een spatel of tang, en grill ze nog eens tien minuten. Als ze zacht zijn vanbinnen en een mooi grillrandje hebben aan de buitenkant, zijn ze klaar.
  • Leg de bloemkoolsteaks op een schaal en bestrooi ze eventueel met verse kruiden. Je kunt er nog een kneepje citroen overheen doen of serveren met een saus naar keuze. Denk aan tahin, chimichurri of een frisse yoghurtsaus met munt.
[wp_ad_camp_1]
Trefwoord Bloemkoolsteak op de BBQ

Hoelang kun je gegrilde bloemkoolsteak bewaren?

Als je bloemkoolsteak over hebt, kun je deze bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast. Laat ze eerst helemaal afkoelen. Ze blijven dan nog twee tot drie dagen goed. Verwarm ze opnieuw op de barbecue of in een koekenpan met een beetje olie.

Het invriezen van gegrilde bloemkool kan ook, al is de textuur na ontdooien iets minder stevig. Wikkel ze per stuk in bakpapier en bewaar ze in een diepvrieszak of doos. Je kunt ze tot drie maanden bewaren. Laat ze ontdooien in de koelkast en warm ze daarna rustig op.

Vijf variaties en aanpassingen

  1. Voeg een halve theelepel cayennepeper of chilivlokken toe aan de kruidenolie voor een pittige kick.
  2. Gebruik sesamolie in plaats van olijfolie, en voeg sojasaus en een beetje gemberpoeder toe aan de marinade.
  3. Rasp wat citroenschil en voeg tijm of rozemarijn toe aan de kruidenolie. Serveer met zwarte olijven en tomaat.
  4. Strooi aan het einde wat geraspte Parmezaanse kaas over de bloemkool en laat dat kort smelten op de barbecue.
  5. Garneer met geroosterde pijnboompitten of gehakte walnoten voor een extra bite.
Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Wilhelmus Hengstmengel, een culinaire expert met meer dan 15 jaar ervaring, weet als geen ander hoe belangrijk het is om voedingsmiddelen op de juiste manier te bewaren. Hij kent ook de noodzaak van de juiste technieken in en rond de keuken. Zijn kennis strekt zich uit van groenten en fruit tot vlees, vis en complete gerechten. Als voormalig groenteboer heeft hij een scherp oog ontwikkeld voor kwaliteit en duurzaamheid, wat hij combineert met zijn passie voor koken en eenvoudige, toegankelijke recepten.

Oorspronkelijk een Rotterdammer, is Wilhelmus inmiddels een echte wereldburger met Tirol als thuisbasis. Hij deelt zijn expertise over kooktechnieken, snijtechnieken, simpele schoonmaaktips, bewaren en invriezen op zowel Nederlandstalige als Duitstalige platforms, en belicht daarbij hoe kleine verschillen in technieken wereldwijd grote impact kunnen hebben.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept