Bibimbap maken is eigenlijk eenvoudiger dan het lijkt, al doet de kleurrijke kom met rijst, groenten, vlees en ei anders vermoeden. Het is een traditioneel Koreaans gerecht dat draait om balans: verschillende structuren, smaken en kleuren in één schaal. Door de rijst als basis te gebruiken en daaromheen verschillende bereide ingrediënten te schikken, krijg je een gerecht dat niet alleen voedzaam is, maar ook heel plezierig om te maken. Je kunt het helemaal naar eigen wens samenstellen, met vlees, tofu of alleen groenten.
Voor vier personen is dit gerecht ideaal om samen aan tafel te bereiden of te serveren als onderdeel van een bijzondere maaltijd. Elke hap smaakt weer anders, want je roert uiteindelijk alles door elkaar met een pittige saus op basis van gochujang. Wat het extra leuk maakt: je kunt restjes groenten gebruiken, en zelfs ingrediënten zoals kimchi of gebakken paddenstoelen toevoegen voor meer diepgang. Deze versie is gebaseerd op de klassieker met rundvlees, maar de opbouw blijft gelijk bij elke variant.

Hoe bibimbap maken?
Benodigdheden
- 1 rijstkoker of pan met deksel
- 1 wok of koekenpan
- 1 Snijplank
- 1 Scherp mes
- 4 diepe kommen of borden
Ingrediënten
- 300 gram jasmijnrijst of sushirijst
- 200 gram rundvlees gehakt of entrecote, in dunne reepjes
- 1 wortel
- 1 komkommer
- 1 kleine courgette
- 100 gram taugé
- 150 gram verse spinazie
- 4 eieren
- 1 eetlepel sesamolie
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 theelepel suiker
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel sesamzaad
Voor de saus
- 2 eetlepels gochujang Koreaanse chilipasta
- 1 eetlepel rijstazijn
- 1 theelepel sesamolie
- 1 theelepel suiker
- 1 eetlepel water
Stapsgewijze handleiding
1. De rijst koken
- Was de rijst meerdere keren tot het spoelwater helder is. Kook de rijst in voldoende water volgens de verpakking, meestal twintig minuten. Laat de rijst daarna even rusten met de deksel erop.
2. Groenten voorbereiden
- Snij de wortel in fijne reepjes, net als de komkommer en courgette. Blancheer de taugé kort in kokend water, giet af en spoel met koud water. Roerbak de spinazie kort in sesamolie met een snuf zout. Doe hetzelfde met de wortel en courgette: kort roerbakken, net tot ze net zacht zijn. Hou alles apart.
3. Vlees bakken
- Bak het gehakte rundvlees of de entrecote in een scheutje zonnebloemolie op hoog vuur. Voeg een eetlepel sojasaus, wat sesamolie, knoflook en suiker toe voor extra smaak. Laat het vlees lekker bruin bakken. Zet apart.
4. Spiegelei bakken
- Bak vier spiegeleieren in een pan, bij voorkeur met een iets zachtere dooier zodat die straks over de ingrediënten loopt.
5. Schikken en serveren
- Schep een flinke lepel rijst in een diep bord of schaal. Verdeel de groenten er mooi omheen in kleine groepjes. Leg het vlees erop en als laatste het gebakken ei. Strooi er sesamzaadjes over. Serveer de saus apart zodat iedereen zelf kan doseren.
Hoelang is bibimbap houdbaar?
In de koelkast
Bibimbap kun je tot 2 dagen bewaren in een afgesloten bakje. Bewaar de saus en het ei apart als je het later nog wil opwarmen. Warm de rijst en groenten kort op in de magnetron of in een pan met een klein scheutje water.
In de vriezer
De afzonderlijke ingrediënten kun je wel invriezen, maar het is niet aan te raden om alles als één geheel in te vriezen. Rijst, vlees en gebakken groenten blijven tot 3 maanden goed in de vriezer. Het ei kun je beter vers bakken bij het serveren.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokWilhelmus Hengstmengel, een culinaire expert met meer dan 15 jaar ervaring, weet als geen ander hoe belangrijk het is om voedingsmiddelen op de juiste manier te bewaren. Hij kent ook de noodzaak van de juiste technieken in en rond de keuken. Zijn kennis strekt zich uit van groenten en fruit tot vlees, vis en complete gerechten. Als voormalig groenteboer heeft hij een scherp oog ontwikkeld voor kwaliteit en duurzaamheid, wat hij combineert met zijn passie voor koken en eenvoudige, toegankelijke recepten.
Oorspronkelijk een Rotterdammer, is Wilhelmus inmiddels een echte wereldburger met Tirol als thuisbasis. Hij deelt zijn expertise over kooktechnieken, snijtechnieken, simpele schoonmaaktips, bewaren en invriezen op zowel Nederlandstalige als Duitstalige platforms, en belicht daarbij hoe kleine verschillen in technieken wereldwijd grote impact kunnen hebben.