Bauerntoast maken
Recepten Tirol - Oostenrijk

Hoe bauerntoast maken?

Bauerntoast maken is iets wat je met plezier doet op een druilerige dag of gewoon als je zin hebt in iets hartigs en stevigs. Het is zo’n gerecht dat je doet denken aan een bergrestaurant in Tirol, waar het ruikt naar gebakken spek, uien en vers brood uit de oven. De geur alleen al wekt honger op. Deze toast vult goed, is eenvoudig te maken en combineert het beste van rustieke smaken met gemak uit je eigen keuken.

Wat bauerntoast zo lekker maakt, is de combinatie van gebakken brood met een topping van spek, ui, kaas en vaak ook ei of zure augurk. Je maakt het in een handomdraai klaar in de oven of in een koekenpan met een deksel. Voor dit recept gebruiken we vier stevige boterhammen van boerenbrood en beleggen die royaal. De smaak kun je zelf sturen: pittig, romig, zout of fris. Precies wat je zelf lekker vindt.

Natuurlijk zal het wat lastiger zijn in Nederland om een stevig boerenbrood te vinden, iets wat vaak niet te koop is in de supermarkt. Je kunt ook gewoon bruin of grijs brood gebruiken, en maisbrood kan ook erg lekker zijn. Kijk uit met roggebrood, want dat kan in de oven vaak te hard worden.

klein

Hoe bauerntoast maken?

Bauerntoast maken doe je door dikke plakken brood te beleggen met gebakken spek, gesmoorde ui, een geklutst ei en een plak kaas, waarna je het geheel even laat gratineren in de oven of afdekt in de pan tot de kaas is gesmolten. Je kunt er augurk bij geven of meegratineren voor extra frisheid. Alles draait om laagjes smaak en een stevige bite.
Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 4 minuten
Totale tijd 19 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Oostenrijk
Porties 4 Personen
calorieën 386 kcal

Benodigdheden

  • Koekenpan
  • ovenschaal of bakplaat
  • Snijplank en mes
  • Spatel
  • Eventueel aluminiumfolie

Ingrediënten
  

  • 4 dikke plakken stevig boerenbrood
  • 150 gram gerookte spekreepjes of Tiroler spek in stukjes
  • 2 uien
  • 4 eieren
  • 150 gram geraspte kaas bijvoorbeeld bergkaas of Emmentaler
  • 2 eetlepels boter of olie om in te bakken
  • 4 plakjes zure augurk optioneel
  • peper en eventueel wat paprikapoeder

Stapsgewijze handleiding
 

  • Snij de uien in dunne halve ringen. Verhit boter of olie in een koekenpan en fruit de uien op middelhoog vuur tot ze glazig en licht goudbruin zijn. Haal ze dan uit de pan en zet even apart.
  • Bak in dezelfde pan de spekreepjes knapperig. Giet overtollig vet eventueel af. Voeg daarna de uien weer toe aan de pan en roer alles goed door elkaar.
  • Kluts de eieren los in een kom met een beetje peper en een snuf paprikapoeder. Giet dit mengsel bij de spek en ui in de pan. Roer goed tot het ei net gestold is, maar niet droog.
  • Leg de plakken brood op een bakplaat (eventueel met bakpapier). Verdeel het warme mengsel van spek, ui en ei over de plakken brood. Strooi daarna de kaas erover. Als je augurk meegrillt, leg dan een plakje bovenop.
  • Zet de toast vijf tot acht minuten onder een hete grill of in een oven op tweehonderd graden tot de kaas gesmolten en lichtbruin is. Heb je geen oven, dan kun je het ook in de pan doen met deksel erop, op laag vuur tot de kaas smelt.
  • Laat de toast even afkoelen en serveer warm met eventueel wat extra augurk of een lik mosterd.
Trefwoord Bauerntoast maken

Hoelang is Bauerntoast houdbaar?

In de koelkast

Laat de toast volledig afkoelen en verpak hem dan luchtdicht in folie of in een afgesloten doos. In de koelkast blijft Bauerntoast twee dagen goed. Verwarm opnieuw in de oven of koekenpan.

In de vriezer

Ingevroren blijft Bauerntoast ongeveer twee maanden goed. Verpak per stuk in vershoudfolie of een diepvrieszak en leg plat in de vriezer. Ontdooi rustig in de koelkast en warm daarna op in de oven tot goed heet.

Wil je echt genieten, eet het dan warm en vers. Maar met een beetje voorbereiding kun je het dus ook prima van tevoren maken.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Wilhelmus Hengstmengel, een culinaire expert met meer dan 15 jaar ervaring, weet als geen ander hoe belangrijk het is om voedingsmiddelen op de juiste manier te bewaren. Hij kent ook de noodzaak van de juiste technieken in en rond de keuken. Zijn kennis strekt zich uit van groenten en fruit tot vlees, vis en complete gerechten. Als voormalig groenteboer heeft hij een scherp oog ontwikkeld voor kwaliteit en duurzaamheid, wat hij combineert met zijn passie voor koken en eenvoudige, toegankelijke recepten.

Oorspronkelijk een Rotterdammer, is Wilhelmus inmiddels een echte wereldburger met Tirol als thuisbasis. Hij deelt zijn expertise over kooktechnieken, snijtechnieken, simpele schoonmaaktips, bewaren en invriezen op zowel Nederlandstalige als Duitstalige platforms, en belicht daarbij hoe kleine verschillen in technieken wereldwijd grote impact kunnen hebben.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept