Hoe bauerntoast maken?
Bauerntoast maken doe je door dikke plakken brood te beleggen met gebakken spek, gesmoorde ui, een geklutst ei en een plak kaas, waarna je het geheel even laat gratineren in de oven of afdekt in de pan tot de kaas is gesmolten. Je kunt er augurk bij geven of meegratineren voor extra frisheid. Alles draait om laagjes smaak en een stevige bite.
Voorbereiding 15 minuten min
Bereiding 4 minuten min
Totale tijd 19 minuten min
Gang Bijgerecht
Keuken Oostenrijk
Porties 4 Personen
calorieën 386 kcal
Koekenpan
ovenschaal of bakplaat
Snijplank en mes
Spatel
Eventueel aluminiumfolie
- 4 dikke plakken stevig boerenbrood
- 150 gram gerookte spekreepjes of Tiroler spek in stukjes
- 2 uien
- 4 eieren
- 150 gram geraspte kaas bijvoorbeeld bergkaas of Emmentaler
- 2 eetlepels boter of olie om in te bakken
- 4 plakjes zure augurk optioneel
- peper en eventueel wat paprikapoeder
Snij de uien in dunne halve ringen. Verhit boter of olie in een koekenpan en fruit de uien op middelhoog vuur tot ze glazig en licht goudbruin zijn. Haal ze dan uit de pan en zet even apart.
Bak in dezelfde pan de spekreepjes knapperig. Giet overtollig vet eventueel af. Voeg daarna de uien weer toe aan de pan en roer alles goed door elkaar.
Kluts de eieren los in een kom met een beetje peper en een snuf paprikapoeder. Giet dit mengsel bij de spek en ui in de pan. Roer goed tot het ei net gestold is, maar niet droog.
Leg de plakken brood op een bakplaat (eventueel met bakpapier). Verdeel het warme mengsel van spek, ui en ei over de plakken brood. Strooi daarna de kaas erover. Als je augurk meegrillt, leg dan een plakje bovenop.
Zet de toast vijf tot acht minuten onder een hete grill of in een oven op tweehonderd graden tot de kaas gesmolten en lichtbruin is. Heb je geen oven, dan kun je het ook in de pan doen met deksel erop, op laag vuur tot de kaas smelt.
Laat de toast even afkoelen en serveer warm met eventueel wat extra augurk of een lik mosterd.
Trefwoord Bauerntoast maken