Aardappelpannenkoeken maken is iets waar ik altijd blij van word. Het is zo’n gerecht dat ergens tussen comfortfood en bijgerecht in zweeft. De combinatie van aardappel, ei en ui levert iets op wat zowel krokant als zacht kan zijn, afhankelijk van hoe je ze bakt. En het fijne is: je hebt geen dure ingrediënten nodig, geen ingewikkelde techniek, alleen een beetje geduld en aandacht. Ik maak ze vaak als er nog wat aardappelen over zijn van de dag ervoor, maar ook met verse rauwe aardappelen gaat het prima.
Wat ik persoonlijk prettig vind aan aardappelpannenkoeken is dat je ze op allerlei manieren kunt inzetten. Als hartig gerecht met zure room, als bijgerecht bij vlees, of gewoon als snackje tussendoor met een beetje appelmoes. Zelfs koud uit de koelkast zijn ze niet verkeerd. En het recept is makkelijk te onthouden, als je het eenmaal een keer hebt gemaakt.
Er zijn eindeloos veel manieren om dit gerecht aan te passen aan je smaak of wat er toevallig in huis is. Maar eerst de basis: hoe maak je ze nu eigenlijk, en hoe zorg je dat ze lekker stevig en krokant worden?

Hoe aardappelpannenkoeken maken?
Benodigdheden
- Schilmesje
- Rasp
- Theedoek of vergiet
- Mengkom
- Koekenpan
- Spatel
Ingrediënten
- 800 gram aardappelen vastkokend
- 2 uien
- 2 eieren
- 50 gram bloem
- 1 theelepel zout
- 1 snufje peper
- 1 eetlepel citroensap tegen verkleuring
- Olie of reuzel om in te bakken
Stapsgewijze handleiding
1. Voorbereiden
- Schil de aardappelen en de uien. Rasp de aardappelen grof en doe ze in een vergiet of leg ze in een schone theedoek. Rasp ook de uien fijn en meng deze direct door de aardappelrasp. Besprenkel het geheel met het citroensap om verkleuring te voorkomen.
- Knijp het aardappel-uimengsel goed uit in de theedoek of druk het stevig aan in een vergiet. Hoe droger het mengsel, hoe krokanter je pannenkoeken straks worden.
2. Beslag maken
- Doe het uitgelekte mengsel in een grote kom. Voeg de eieren, bloem, zout en peper toe. Meng alles goed door met een vork of met de hand, tot je een plakkerige massa hebt die goed samenhangt.
3. Bakken
- Verhit olie of reuzel in een koekenpan op middelhoog vuur. Schep met een eetlepel kleine hoopjes beslag in de pan en druk ze plat met de achterkant van de lepel of een spatel. Laat ze rustig bakken tot de onderkant goudbruin is, draai ze dan om en bak ook de andere kant gaar. Dit duurt meestal zo’n 4 tot 6 minuten per kant, afhankelijk van de dikte. Bak niet te veel tegelijk, anders koelt de pan te veel af.
- Laat de gebakken aardappelpannenkoeken even uitlekken op keukenpapier. Wil je er meer tegelijk serveren, houd ze dan warm in een oven van ongeveer 100 graden terwijl je de rest bakt.
Hoelang zijn aardappelpannenkoeken houdbaar?
In de koelkast
Laat ze volledig afkoelen en bewaar ze maximaal 2 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast. Even opbakken in een droge koekenpan of opwarmen in de oven geeft weer een krokante buitenkant.
In de vriezer
Aardappelpannenkoeken kun je invriezen, maar de structuur verandert wel iets. Laat ze helemaal afkoelen, leg bakpapier tussen de pannenkoeken en doe ze in een luchtdichte vriesdoos. Zo kun je ze tot 2 maanden bewaren. Ontdooi ze in de koelkast en bak ze daarna opnieuw krokant in een pan of oven.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokWilhelmus Hengstmengel, een culinaire expert met meer dan 15 jaar ervaring, weet als geen ander hoe belangrijk het is om voedingsmiddelen op de juiste manier te bewaren. Hij kent ook de noodzaak van de juiste technieken in en rond de keuken. Zijn kennis strekt zich uit van groenten en fruit tot vlees, vis en complete gerechten. Als voormalig groenteboer heeft hij een scherp oog ontwikkeld voor kwaliteit en duurzaamheid, wat hij combineert met zijn passie voor koken en eenvoudige, toegankelijke recepten.
Oorspronkelijk een Rotterdammer, is Wilhelmus inmiddels een echte wereldburger met Tirol als thuisbasis. Hij deelt zijn expertise over kooktechnieken, snijtechnieken, simpele schoonmaaktips, bewaren en invriezen op zowel Nederlandstalige als Duitstalige platforms, en belicht daarbij hoe kleine verschillen in technieken wereldwijd grote impact kunnen hebben.
Dit ziet er me een tof recept uit! Ga ik eens proberen!