Sugar snaps koken is iets wat je met weinig moeite in een gewone pan kunt doen. Ze horen knapperig te blijven, dus je moet er goed op letten dat je ze niet te lang doorkookt. Veel mensen laten ze te lang in het water liggen, waardoor ze hun frisse beet verliezen. Met een beetje aandacht heb je in een paar minuten een bijgerecht dat bij alles past, van aardappelen tot rijst of een lichte salade.

Ze zijn niet alleen lekker, maar ook voedzaam en passen prima in een doordeweekse maaltijd. Sugar snaps combineren goed met een klontje boter, wat citroensap of simpelweg een snufje zeezout. Koken in een pan is de meest voor de hand liggende methode, en als je het goed doet blijven ze lekker knapperig. Hieronder leg ik uit hoe je dat stap voor stap aanpakt.

klein

Hoelang sugar snaps koken?

Sugar snaps koken doe je kort, ongeveer 3 tot 5 minuten. Ze lijken een betje op peulen van doperwten, of peultjes, maar deze variatie vergt een ietwat andere bereiding, en zal ook ietwat anders smaken.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Groenten
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 44 kcal

Benodigdheden

  • Benodigdheden:
  • Grote pan met deksel
  • Vergiet
  • keukenlepel

Ingrediënten
  

  • 400 gram sugar snaps
  • 1 liter water
  • 2 gram zout
  • eventueel een klontje boter of een eetlepel olijfolie

Stapsgewijze handleiding
 

1. Voorbereiding

  • Breng eerst een pan water aan de kook met een snufje zout. Zodra het water kookt, voeg je de sugar snaps toe. Zet het vuur niet te hoog, maar houd het water goed aan de kook.

2. Koken

  • Laat de sugar snaps drie tot vijf minuten koken. Blijf erbij en proef er eventueel eentje na drie minuten. Ze moeten nog een beetje knapperig zijn, maar wel gaar genoeg om makkelijk te eten. Giet ze daarna meteen af en spoel ze kort af met koud water om het garen te stoppen. Dit noemen we blancheren, en zorgt ervoor dat ze hun frisgroene kleur behouden.
  • Je kunt ze daarna direct serveren, of even omschudden in een klontje boter of een scheutje olijfolie voor extra smaak.
Trefwoord Sugar snaps koken

Anders bereiden

  • Grill
    Leg sugar snaps kort op een hete grillplaat, ongeveer 3 tot 4 minuten. Draai ze regelmatig om zodat ze gelijkmatig garen.
  • Barbecue
    Doe de sugar snaps in een aluminium bakje met een beetje olie. Zet dit op de barbecue en laat ze 5 minuten garen. Af en toe omscheppen.
  • Airfryer
    Meng de sugar snaps met wat olie en bak ze 5 tot 7 minuten op 180 graden in de airfryer. Ze blijven knapperig en krijgen een licht geroosterd randje.
  • Magnetron
    Doe de sugar snaps in een magnetronbestendige schaal met een eetlepel water. Afdekken met een bord en 3 minuten op 800 watt verwarmen.
  • Friteuse
    Niet gebruikelijk, maar het kan. Kort frituren op 170 graden, ongeveer 1 tot 2 minuten. Ze worden dan knapperig, maar verliezen wel hun frisse smaak.

Hoelang zijn gekookte sugar snaps houdbaar?

Gekookte sugar snaps kun je maximaal 2 dagen bewaren in de koelkast. Laat ze eerst goed afkoelen en bewaar ze in een goed afgesloten bakje. In de vriezer kun je ze tot 3 maanden bewaren, mits je ze kort geblancheerd hebt voor het invriezen.

Vijf variaties en aanpassingen

  1. Voeg direct na het koken een theelepel mosterd of mierikswortel toe voor een pittige bite
  2. Meng de sugar snaps met gebakken spekjes of stukjes ham voor een hartiger bijgerecht
  3. Strooi sesamzaad en een beetje sojasaus erover na het koken voor een Aziatisch tintje
  4. Serveer ze met schilfers Parmezaanse kaas en een paar druppels citroensap
  5. Meng ze met andere groenten zoals wortel of broccoli en serveer als lauwwarme groenteschotel
Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Wilhelmus Hengstmengel, een culinaire expert met meer dan 15 jaar ervaring, weet als geen ander hoe belangrijk het is om voedingsmiddelen op de juiste manier te bewaren. Hij kent ook de noodzaak van de juiste technieken in en rond de keuken. Zijn kennis strekt zich uit van groenten en fruit tot vlees, vis en complete gerechten. Als voormalig groenteboer heeft hij een scherp oog ontwikkeld voor kwaliteit en duurzaamheid, wat hij combineert met zijn passie voor koken en eenvoudige, toegankelijke recepten.

Oorspronkelijk een Rotterdammer, is Wilhelmus inmiddels een echte wereldburger met Tirol als thuisbasis. Hij deelt zijn expertise over kooktechnieken, snijtechnieken, simpele schoonmaaktips, bewaren en invriezen op zowel Nederlandstalige als Duitstalige platforms, en belicht daarbij hoe kleine verschillen in technieken wereldwijd grote impact kunnen hebben.

Dit is misschien ook leuk

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept