Rozemarijn thee maken is iets wat ik vaak doe op een rustige ochtend of wanneer ik het gevoel heb dat mijn hoofd wat helderder mag worden. De geur van rozemarijn werkt opwekkend en verhelderend, en dat merk je niet alleen als je ermee kookt, maar zeker ook wanneer je er thee van zet. Het fijne aan deze thee is dat je er niets bijzonders voor nodig hebt, behalve wat verse takjes rozemarijn en warm water. Dat maakt het tot zo’n eenvoudige en natuurlijke drank waar ik altijd op terugval.

De smaak is kruidig en iets harsachtig, met een tikje bitterheid dat juist prettig werkt bij vermoeidheid of als je wat spanning voelt. Je kunt deze thee puur drinken, maar ook combineren met bijvoorbeeld citroen, gember of een lepel honing. Ik maak hem vaak voor meerdere personen tegelijk, bijvoorbeeld in een kleine theekan voor vier kopjes, want het is een thee die uitnodigt om te delen.

klein

Hoe rozemarijn thee maken?

Rozemarijn thee maken doe je met verse of gedroogde rozemarijnnaalden en heet water. De naalden geven hun aroma pas goed af wanneer je ze kneust of licht snijdt. Voor een pot thee voor vier personen gebruik ik meestal drie à vier takjes verse rozemarijn. Heb je alleen gedroogde rozemarijn, dan is één tot twee theelepels voldoende. De thee moet zeker tien minuten trekken om de smaak en eventuele heilzame werking tot zijn recht te laten komen.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Drankjes
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 1 kcal

Benodigdheden

  • Theekan of hittebestendige pot
  • Waterkoker of pan
  • Theezeefje of fijne zeef
  • Snijplank en mesje (optioneel)

Ingrediënten
  

  • Drie tot vier takjes verse rozemarijn of twee theelepels gedroogde rozemarijn
  • 1 liter water
  • Eventueel: schijfje citroen honing, plakje gember

Stapsgewijze handleiding
 

1. Voorbereiding

  • Spoel vier takjes verse rozemarijn af onder koud stromend water. Dep ze droog met een schone doek of stukje keukenpapier. Kneus de naalden een beetje tussen je vingers of gebruik de achterkant van een lepel om ze iets te pletten. Zo komt de etherische olie beter vrij.

2. Thee zetten

  • Breng één liter water aan de kook in een waterkoker of pan. Zet alvast een theekan klaar, bij voorkeur van glas of aardewerk. Doe de rozemarijn in de kan.
  • Giet het kokende water voorzichtig over de rozemarijn. Dek de kan af met een deksel of een schoteltje zodat de geurige dampen niet meteen ontsnappen. Laat de thee ongeveer tien tot twaalf minuten trekken.
  • Proef na tien minuten. Wil je een krachtigere thee, laat dan nog twee minuten langer trekken. Zeef daarna de rozemarijn eruit of schenk de thee door een theezeefje in vier kopjes.
  • Serveer eventueel met een schijfje citroen, een lepeltje honing of een plakje verse gember in het kopje. Maar puur is deze thee ook al heel aangenaam.
Trefwoord Rozemarijn thee maken

Hoelang is rozemarijn thee houdbaar?

In de koelkast

Rozemarijn thee kun je na het afkoelen in een schone glazen fles of kan gieten. In de koelkast blijft hij tot twee dagen goed. Zorg dat je hem steeds afgesloten bewaart. De smaak wordt iets sterker na een nacht staan.

In de vriezer

Je kunt rozemarijn thee ook invriezen in bijvoorbeeld ijsklontjesvormen of in een plastic fles met wat ruimte voor uitzetting. Ingevroren is hij tot twee maanden houdbaar. Laat rustig ontdooien in de koelkast of gebruik bevroren als smaakmaker in een koude drank of mocktail.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Wilhelmus Hengstmengel, een culinaire expert met meer dan 15 jaar ervaring, weet als geen ander hoe belangrijk het is om voedingsmiddelen op de juiste manier te bewaren. Hij kent ook de noodzaak van de juiste technieken in en rond de keuken. Zijn kennis strekt zich uit van groenten en fruit tot vlees, vis en complete gerechten. Als voormalig groenteboer heeft hij een scherp oog ontwikkeld voor kwaliteit en duurzaamheid, wat hij combineert met zijn passie voor koken en eenvoudige, toegankelijke recepten.

Oorspronkelijk een Rotterdammer, is Wilhelmus inmiddels een echte wereldburger met Tirol als thuisbasis. Hij deelt zijn expertise over kooktechnieken, snijtechnieken, simpele schoonmaaktips, bewaren en invriezen op zowel Nederlandstalige als Duitstalige platforms, en belicht daarbij hoe kleine verschillen in technieken wereldwijd grote impact kunnen hebben.

Dit is misschien ook leuk

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept