Ga terug
klein

Hoe rozemarijn thee maken?

Rozemarijn thee maken doe je met verse of gedroogde rozemarijnnaalden en heet water. De naalden geven hun aroma pas goed af wanneer je ze kneust of licht snijdt. Voor een pot thee voor vier personen gebruik ik meestal drie à vier takjes verse rozemarijn. Heb je alleen gedroogde rozemarijn, dan is één tot twee theelepels voldoende. De thee moet zeker tien minuten trekken om de smaak en eventuele heilzame werking tot zijn recht te laten komen.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Drankjes
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 1 kcal

Benodigdheden

  • Theekan of hittebestendige pot
  • Waterkoker of pan
  • Theezeefje of fijne zeef
  • Snijplank en mesje (optioneel)

Ingrediënten
  

  • Drie tot vier takjes verse rozemarijn of twee theelepels gedroogde rozemarijn
  • 1 liter water
  • Eventueel: schijfje citroen honing, plakje gember

Stapsgewijze handleiding
 

1. Voorbereiding

  • Spoel vier takjes verse rozemarijn af onder koud stromend water. Dep ze droog met een schone doek of stukje keukenpapier. Kneus de naalden een beetje tussen je vingers of gebruik de achterkant van een lepel om ze iets te pletten. Zo komt de etherische olie beter vrij.

2. Thee zetten

  • Breng één liter water aan de kook in een waterkoker of pan. Zet alvast een theekan klaar, bij voorkeur van glas of aardewerk. Doe de rozemarijn in de kan.
  • Giet het kokende water voorzichtig over de rozemarijn. Dek de kan af met een deksel of een schoteltje zodat de geurige dampen niet meteen ontsnappen. Laat de thee ongeveer tien tot twaalf minuten trekken.
  • Proef na tien minuten. Wil je een krachtigere thee, laat dan nog twee minuten langer trekken. Zeef daarna de rozemarijn eruit of schenk de thee door een theezeefje in vier kopjes.
  • Serveer eventueel met een schijfje citroen, een lepeltje honing of een plakje verse gember in het kopje. Maar puur is deze thee ook al heel aangenaam.
Trefwoord Rozemarijn thee maken