Pompoenpitten bakken is iets wat je in een paar minuten kunt doen, maar waar je lang plezier van hebt. De geur die vrijkomt in de pan is haast nootachtig, bijna alsof je een herfstwandeling in huis haalt. Ze worden knapperig, licht zout, en perfect als snack of als topping op soep, salade of zelfs door een stuk brooddeeg. Wat veel mensen vergeten, is dat je het met verse pitten uit een pompoen kunt doen, maar net zo goed met gedroogde pitten uit een zak.
Als je het rustig aanpakt en goed blijft roeren, dan komt er iets eerlijks op tafel te liggen. Zonder oven, zonder toevoegingen, puur natuur uit de koekenpan. Het enige wat je nodig hebt is een pan, wat vetstof en een klein beetje geduld. Je proeft meteen het verschil met fabriekschips of kant-en-klare zadenmixen. En het fijne is: je kunt ze precies maken zoals jij ze het lekkerst vindt.

Hoelang pompoenpitten bakken?
Benodigdheden
- 1 Grote koekenpan met dikke bodem
- Houten lepel of spatel
- Kom of schaal om de pitten in af te laten koelen
- Theedoek of keukenpapier (om de pitten te drogen als je ze zelf uit een pompoen haalt)
Ingrediënten
- 150 gram rauwe pompoenpitten eventueel uit een pompoen gehaald en goed schoongemaakt en gedroogd
- 1 eetlepel zonnebloemolie of olijfolie
- 1 theelepel grof zeezout optioneel
- 1 snufje paprikapoeder of knoflookpoeder naar smaak
Stapsgewijze handleiding
- Zet de koekenpan op middelhoog vuur en laat hem goed warm worden. Voeg de olie toe en laat deze even warm worden. Strooi de pompoenpitten gelijkmatig in de pan. Je hoort ze al snel tikken en knetteren, dat is een goed teken. Roer ze voortdurend om, zodat ze niet aanbranden. Na een paar minuten zul je zien dat ze beginnen te poppen en lichtbruin worden.
- Blijf erbij, dit gaat snel. Als ze bijna allemaal gepoft zijn en een beetje glanzen van het vet, haal je de pan van het vuur. Strooi het zout eroverheen en eventueel het paprikapoeder. Roer nog één keer goed door en giet de pitten in een schaal. Laat ze afkoelen voordat je ze serveert. Dan zijn ze op hun krokantst.
Anders bereiden
Grill
Leg de pitten op een bakplaat, meng ze met een beetje olie en grill ze op 200 graden in ongeveer 10 minuten. Halverwege omscheppen.
Barbecue
Gebruik een pannetje of gietijzeren schaal. Rooster de pitten boven het vuur, maar let op voor vlammen. Regelmatig roeren, in 5 tot 8 minuten zijn ze klaar.
Airfryer
Meng de pitten met olie en doe ze in het mandje. Stel de Airfryer in op 160 graden en rooster de pitten in ongeveer 8 minuten. Halverwege even omschudden.
Magnetron
Leg de pitten op een bord met een beetje olie, afdekken met een magnetrondeksel. Verhit ze 2 minuten op 800 watt, roer om, en nog eens 2 minuten. Niet ideaal, maar het lukt.
Friteuse
Gebruik een fijn mandje of zeefje, bak de pitten in olie op 160 graden voor ongeveer 2 minuten. Goed laten uitlekken op keukenpapier. Erg vet, dus niet mijn favoriet.
Hoelang zijn gebakken pompoenpitten houdbaar?
Als je ze goed af laat koelen en bewaart in een luchtdichte pot of trommel, kun je ze zeker 2 weken goed houden. Zet ze droog en uit de zon, anders worden ze taai of ranzig. Zelf bewaar ik ze het liefst in een glazen pot met deksel in de voorraadkast. Invriezen kan ook, dan blijven ze tot 3 maanden goed, maar je mist wel wat krokantheid bij het ontdooien.
Vijf variaties en aanpassingen
- Voeg 1 theelepel komijnpoeder toe voor een kruidige variant
- Bak ze met een beetje ahornsiroop voor een zoete snack
- Meng ze met zonnebloempitten en sesam voor een zadenmix
- Voeg chilivlokken toe voor extra pit
- Gebruik kokosolie in plaats van zonnebloemolie voor een subtiele tropische smaak

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokWilhelmus Hengstmengel, een culinaire expert met meer dan 15 jaar ervaring, weet als geen ander hoe belangrijk het is om voedingsmiddelen op de juiste manier te bewaren. Hij kent ook de noodzaak van de juiste technieken in en rond de keuken. Zijn kennis strekt zich uit van groenten en fruit tot vlees, vis en complete gerechten. Als voormalig groenteboer heeft hij een scherp oog ontwikkeld voor kwaliteit en duurzaamheid, wat hij combineert met zijn passie voor koken en eenvoudige, toegankelijke recepten.
Oorspronkelijk een Rotterdammer, is Wilhelmus inmiddels een echte wereldburger met Tirol als thuisbasis. Hij deelt zijn expertise over kooktechnieken, snijtechnieken, simpele schoonmaaktips, bewaren en invriezen op zowel Nederlandstalige als Duitstalige platforms, en belicht daarbij hoe kleine verschillen in technieken wereldwijd grote impact kunnen hebben.