Pastadeeg maken is niet moeilijk, maar je hebt er wel wat gevoel voor nodig. Het draait om het juiste vochtgehalte, het kneden met aandacht en het geduld om het deeg te laten rusten. Als je dit eenmaal onder de knie hebt, kun je er de meest smaakvolle pasta’s mee maken. Of je nu ravioli wilt vullen, tagliatelle wilt snijden of lasagnevellen wilt maken, alles begint met een stevig maar soepel deeg.
Voor vier personen kun je met drie ingrediënten al een stevig begin maken. Wat bloem, eieren en een snufje zout, meer is er eigenlijk niet nodig. Je mengt, je kneedt, je laat rusten, en dan begint het plezier pas echt. Zelfgemaakt pastadeeg heeft een stevige beet en een volle smaak, en het verschil met de voorverpakte soorten uit de winkel is groot.

Hoe pastadeeg maken?
Benodigdheden
- Schoon werkblad of grote kom
- Vork of lepel
- Plasticfolie
- Pastamachine of deegroller
- Scherp mes of pastasnijder
Ingrediënten
- 300 gram bloem bij voorkeur tipo 00, maar gewone tarwebloem kan ook
- 3 middelgrote eieren
- 1 snufje zout
Stapsgewijze handleiding
1. Deeg vormen
- Doe de bloem op een schoon werkblad en maak in het midden een kuiltje. Breek de eieren boven het kuiltje en voeg een snufje zout toe. Gebruik een vork of je vingers om de eieren los te kloppen, en werk langzaam wat bloem van de randen naar het midden. Zodra het mengsel dikker wordt, gebruik je beide handen om het tot een samenhangend deeg te kneden.
2. Kneed het deeg
- Kneed het deeg ongeveer tien minuten stevig door. Duw het steeds van je af met de muis van je hand, vouw het terug en draai het een kwartslag. Het deeg moet uiteindelijk glad en elastisch aanvoelen. Als het nog wat droog is, kun je je vingers heel licht nat maken en verder kneden. Is het te plakkerig? Voeg dan een klein beetje extra bloem toe.
3. Laat het rusten
- Vorm een bal van het deeg en wikkel het in plasticfolie. Laat het minstens dertig minuten rusten op kamertemperatuur. Hierdoor ontspant het deeg, waardoor het straks makkelijker te rollen en te vormen is.
4. Uitrollen en gebruiken
- Na het rusten kun je het deeg met een pastamachine of een deegroller uitrollen. Bestuif je werkvlak en de deegroller of machine steeds met wat bloem om plakken te voorkomen. Snijd daarna de gewenste pastasoort: tagliatelle, pappardelle, lasagnevellen of gebruik het deeg voor gevulde pasta.
Hoelang is vers pastadeeg houdbaar?
In de koelkast bewaren
Vers pastadeeg kun je tot 2 dagen bewaren in de koelkast. Wikkel het strak in plasticfolie of doe het in een goed afsluitbare doos, zodat het niet uitdroogt. Laat het voor gebruik eerst weer op kamertemperatuur komen, zodat het makkelijker te verwerken is.
In de vriezer bewaren
Je kunt pastadeeg ook invriezen. Verdeel het in porties, wikkel die in plasticfolie en stop ze daarna in een diepvrieszak of goed afsluitbare bak. Zo kun je het tot 2 maanden bewaren. Laat het ontdooien in de koelkast of op kamertemperatuur voordat je het uitrolt.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokWilhelmus Hengstmengel, een culinaire expert met meer dan 15 jaar ervaring, weet als geen ander hoe belangrijk het is om voedingsmiddelen op de juiste manier te bewaren. Hij kent ook de noodzaak van de juiste technieken in en rond de keuken. Zijn kennis strekt zich uit van groenten en fruit tot vlees, vis en complete gerechten. Als voormalig groenteboer heeft hij een scherp oog ontwikkeld voor kwaliteit en duurzaamheid, wat hij combineert met zijn passie voor koken en eenvoudige, toegankelijke recepten.
Oorspronkelijk een Rotterdammer, is Wilhelmus inmiddels een echte wereldburger met Tirol als thuisbasis. Hij deelt zijn expertise over kooktechnieken, snijtechnieken, simpele schoonmaaktips, bewaren en invriezen op zowel Nederlandstalige als Duitstalige platforms, en belicht daarbij hoe kleine verschillen in technieken wereldwijd grote impact kunnen hebben.