Broodpudding maken is iets wat je doet als je oud brood hebt liggen dat je zonde vindt om weg te gooien. Het is een van die traditionele recepten die generaties lang zijn doorgegeven, juist omdat het zo eenvoudig en voedzaam is. In veel keukens was het een vaste waarde, zeker in gezinnen waar niets verloren mocht gaan. Je kunt er werkelijk van alles in verwerken, van restjes krentenbrood tot overgebleven appels of zelfs een scheutje likeur.
Het fijne is dat je zelf de smaak bepaalt. Zoet of kruidig, met fruit of zonder, met een vleugje kaneel of een schep cacao. Broodpudding past zich aan naar wat jij in huis hebt. Voor dit recept gebruiken we eenvoudige ingrediënten, zodat iedereen ermee aan de slag kan. Het eindresultaat is stevig, zacht van binnen en lekker warm of koud te eten.

Hoe broodpudding maken?
Benodigdheden
- Mengkom
- Garde of vork
- Ovenschaal (inhoud circa 1 liter)
- Oven
- Lepel en mes
- Kwastje of keukenpapier om in te vetten
Ingrediënten
- 300 gram oud brood wit of bruin, zonder korst
- 500 milliliter volle melk
- 3 eieren
- 100 gram kristalsuiker
- 2 eetlepels rozijnen
- 1 appel geschild en in kleine blokjes
- 1 theelepel kaneel
- 1 zakje vanillesuiker
- 30 gram boter om in te vetten en voor bovenop
- 1 snufje zout
Stapsgewijze handleiding
1. Oven voor verwarmen
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een ovenschaal goed in met boter.
2. De pudding maken
- Snij of scheur het brood in stukjes en doe het in een grote kom. Verwarm de melk in een pannetje tot net onder het kookpunt en giet dit over het brood. Laat dit tien minuten staan zodat het brood het vocht goed opneemt. Roer daarna alles goed door zodat er een papachtige massa ontstaat.
- Klop de eieren los met de suiker, vanillesuiker en het snufje zout. Giet dit mengsel bij het brood en meng goed. Voeg de appelstukjes, kaneel en rozijnen toe en meng alles nog een keer door elkaar.
- Giet het mengsel in de ingevette ovenschaal. Verdeel enkele klontjes boter bovenop voor een krokant korstje. Zet de schaal in het midden van de oven en bak de broodpudding in ongeveer 45 tot 50 minuten gaar. Hij is klaar als het midden stevig aanvoelt en de bovenkant lichtbruin is.
- Laat de pudding minstens twintig minuten afkoelen voor je hem uit de schaal haalt of aansnijdt. Warm serveren is lekker, maar koud uit de koelkast is hij misschien nog wel beter.
Hoelang is broodpudding houdbaar?
In de koelkast
Broodpudding kun je na het afkoelen maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren. Dek hem goed af met vershoudfolie of bewaar hem in een luchtdichte doos.
In de vriezer
Je kunt broodpudding ook invriezen. Laat hem helemaal afkoelen, snijd hem in porties en verpak die stuk voor stuk in folie of diepvrieszakjes. In de vriezer blijft hij ongeveer 2 maanden goed. Laat de pudding langzaam in de koelkast ontdooien en warm eventueel kort op in de oven.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokWilhelmus Hengstmengel, een culinaire expert met meer dan 15 jaar ervaring, weet als geen ander hoe belangrijk het is om voedingsmiddelen op de juiste manier te bewaren. Hij kent ook de noodzaak van de juiste technieken in en rond de keuken. Zijn kennis strekt zich uit van groenten en fruit tot vlees, vis en complete gerechten. Als voormalig groenteboer heeft hij een scherp oog ontwikkeld voor kwaliteit en duurzaamheid, wat hij combineert met zijn passie voor koken en eenvoudige, toegankelijke recepten.
Oorspronkelijk een Rotterdammer, is Wilhelmus inmiddels een echte wereldburger met Tirol als thuisbasis. Hij deelt zijn expertise over kooktechnieken, snijtechnieken, simpele schoonmaaktips, bewaren en invriezen op zowel Nederlandstalige als Duitstalige platforms, en belicht daarbij hoe kleine verschillen in technieken wereldwijd grote impact kunnen hebben.