Ga terug
klein

Hoe broodpudding maken?

Broodpudding maken begint met oud brood en een basis van melk, eieren en suiker. Je laat het brood weken in het vocht zodat het zacht wordt, daarna meng je het met smaakmakers en bak je het in de oven tot het stevig en goudbruin is. Laat de pudding goed afkoelen voordat je hem aansnijdt, anders valt hij uit elkaar. Je kunt hem warm eten, maar ook gekoeld is hij heerlijk, bijvoorbeeld als tussendoortje of nagerecht.
Voorbereiding 25 minuten
Bereiding 50 minuten
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Gang Hoofdgerecht, Nagerecht
Keuken Engels, Nederlands
Porties 4 Personen
calorieën 297 kcal

Benodigdheden

  • Mengkom
  • Garde of vork
  • Ovenschaal (inhoud circa 1 liter)
  • Oven
  • Lepel en mes
  • Kwastje of keukenpapier om in te vetten

Ingrediënten
  

  • 300 gram oud brood wit of bruin, zonder korst
  • 500 milliliter volle melk
  • 3 eieren
  • 100 gram kristalsuiker
  • 2 eetlepels rozijnen
  • 1 appel geschild en in kleine blokjes
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 30 gram boter om in te vetten en voor bovenop
  • 1 snufje zout

Stapsgewijze handleiding
 

1. Oven voor verwarmen

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een ovenschaal goed in met boter.

2. De pudding maken

  • Snij of scheur het brood in stukjes en doe het in een grote kom. Verwarm de melk in een pannetje tot net onder het kookpunt en giet dit over het brood. Laat dit tien minuten staan zodat het brood het vocht goed opneemt. Roer daarna alles goed door zodat er een papachtige massa ontstaat.
  • Klop de eieren los met de suiker, vanillesuiker en het snufje zout. Giet dit mengsel bij het brood en meng goed. Voeg de appelstukjes, kaneel en rozijnen toe en meng alles nog een keer door elkaar.
  • Giet het mengsel in de ingevette ovenschaal. Verdeel enkele klontjes boter bovenop voor een krokant korstje. Zet de schaal in het midden van de oven en bak de broodpudding in ongeveer 45 tot 50 minuten gaar. Hij is klaar als het midden stevig aanvoelt en de bovenkant lichtbruin is.
  • Laat de pudding minstens twintig minuten afkoelen voor je hem uit de schaal haalt of aansnijdt. Warm serveren is lekker, maar koud uit de koelkast is hij misschien nog wel beter.
Trefwoord Broodpudding maken