Vijgen bakken in een braadpan is een simpele manier om iets zachts en vol aroma op tafel te zetten. Het is geen ingewikkelde bereiding, maar wel eentje die aandacht vraagt. Verse vijgen karamelliseren prachtig in hun eigen suikers en krijgen in de pan een zachte, bijna stroperige structuur. Je kunt ze serveren als onderdeel van een warm voorgerecht, bij een stuk kaas, of zelfs als bijlage bij een stukje vlees of gevogelte. Het hangt er maar vanaf hoe je ze op smaak brengt.
Zelf gebruik ik graag wat olijfolie of roomboter, afhankelijk van waar ik de vijgen bij ga serveren. Als ik ze combineer met blauwe kaas, kies ik voor boter. Als ze naast een stukje gebakken kip komen, neem ik liever olijfolie. De vijgen moeten in de pan rustig garen, zonder dat ze te veel uit elkaar vallen. Laat ze dus niet op hoog vuur liggen en geef ze de tijd om zacht te worden van binnen en lichtbruin van buiten.

Hoelang vijgen bakken?
Benodigdheden
- Braadpan met dikke bodem
- Houten lepel
- Snijplank en mes
Ingrediënten
- 8 verse vijgen
- 30 gram roomboter of 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel honing of balsamicoazijn optioneel
- Zout naar smaak indien hartig geserveerd
- Peper naar smaak
- Eventueel verse tijm of rozemarijn
Stapsgewijze handleiding
1. Voorbereiding
- Was de vijgen kort onder koud water en dep ze goed droog met een schone doek. Snijd ze doormidden of in kwarten, afhankelijk van je voorkeur. Je kunt ze ook heel laten, maar dan moeten ze iets langer garen.
2. Bakken
- Verwarm de roomboter of olijfolie in een braadpan op matig vuur. Laat de boter smelten tot ze net begint te bruinen, of wacht tot de olie goed warm is, maar nog niet rookt.
- Leg de vijgen met het snijvlak naar beneden in de pan. Laat ze zonder te bewegen twee tot drie minuten liggen, zodat er een lichtbruine karamellaag ontstaat. Draai ze dan voorzichtig om met een houten lepel of tang. Laat ze nog eens twee tot vier minuten garen aan de andere kant.
- Wil je een extra zoet accent, druppel dan een beetje honing over de vijgen vlak voor het einde. Voor een hartigere smaak kun je in plaats van honing een scheutje balsamicoazijn toevoegen. Laat het nog heel kort inkoken tot het een beetje stroperig wordt.
- Haal de vijgen voorzichtig uit de pan en dien ze direct op. Laat ze niet te lang liggen, want dan worden ze papperig. Ze zijn het lekkerst als ze nog net hun vorm behouden, maar zacht vanbinnen zijn.
Anders bereiden
- Grill
Snij de vijgen doormidden, bestrijk ze licht met olie en grill ze een paar minuten op het snijvlak tot er grillstrepen ontstaan. - Barbecue
Pak ze in aluminiumfolie met een beetje honing of azijn en leg ze 8 tot 10 minuten op de hete kolen. - Airfryer
Bestrijk de vijgen met een beetje olie of boter en bak ze op 180 graden in 6 tot 8 minuten. - Magnetron
Leg halve vijgen in een schaal, dek af en verwarm ze 1 tot 2 minuten op 600 watt. Ze worden snel zacht, maar krijgen geen kleur. - Friteuse
Niet aan te raden voor verse vijgen, tenzij je ze eerst in een beslag doopt. Dan bak je ze 2 tot 3 minuten op 170 graden tot ze goudbruin zijn.
Hoelang zijn gebakken vijgen houdbaar?
Vers gebakken vijgen zijn het lekkerst als je ze meteen opeet. Toch kun je ze in een afgesloten bakje maximaal twee dagen in de koelkast bewaren. Laat ze afkoelen vóór je ze afsluit. Verwarm ze op lage temperatuur weer op in een pan of oven.
Invriezen is mogelijk, maar de structuur wordt na ontdooien wat slapper. Als je dat niet erg vindt, kun je ze in een luchtdicht bakje of zak invriezen en binnen een maand opeten. Ontdooi ze langzaam in de koelkast en verwarm ze dan weer in een pan of oven.
Vijf variaties en aanpassingen
- Strooi aan het einde wat verkruimelde blauwe kaas over de warme vijgen voor een krachtige combinatie.
- Voeg bij het bakken een takje verse rozemarijn of tijm toe voor een kruidige toon.
- Gebruik rode port of madeira in plaats van honing of azijn voor een diepere smaak.
- Serveer de gebakken vijgen op een bedje van rucola met walnoten en geitenkaas.
- Voeg wat grof zeezout toe en serveer ze bij gebakken eend of kip voor een verrassend bijgerecht.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokWilhelmus Hengstmengel, een culinaire expert met meer dan 15 jaar ervaring, weet als geen ander hoe belangrijk het is om voedingsmiddelen op de juiste manier te bewaren. Hij kent ook de noodzaak van de juiste technieken in en rond de keuken. Zijn kennis strekt zich uit van groenten en fruit tot vlees, vis en complete gerechten. Als voormalig groenteboer heeft hij een scherp oog ontwikkeld voor kwaliteit en duurzaamheid, wat hij combineert met zijn passie voor koken en eenvoudige, toegankelijke recepten.
Oorspronkelijk een Rotterdammer, is Wilhelmus inmiddels een echte wereldburger met Tirol als thuisbasis. Hij deelt zijn expertise over kooktechnieken, snijtechnieken, simpele schoonmaaktips, bewaren en invriezen op zowel Nederlandstalige als Duitstalige platforms, en belicht daarbij hoe kleine verschillen in technieken wereldwijd grote impact kunnen hebben.