Octopus koken is iets wat veel mensen spannend vinden, maar eigenlijk valt het ontzettend mee als je weet wat je doet. Het begint met goede voorbereiding en vooral: durven. Octopus is stevig van zichzelf, maar met de juiste aanpak wordt het een heerlijk mals en sappig gerecht. Je hoeft geen chef te zijn om dit klaar te maken. Het enige wat je nodig hebt is wat geduld en een goed gevoel voor timing.
Ik heb jarenlang gedacht dat octopus bereiden ingewikkeld was. Maar sinds ik het voor het eerst in een pan heb gekookt, weet ik dat het vooral draait om aandacht en rust. Je hoeft hem niet kapot te koken, integendeel. De kunst is om hem zachtjes gaar te laten worden, zodat hij z’n smaak behoudt en niet rubberachtig wordt. Voor vier personen gebruik ik één flinke octopus van ongeveer anderhalve kilogram. Daarmee kun je alle kanten op: warm serveren met aardappelen en knoflook, of koud in een frisse salade.

Hoelang octopus koken?
Benodigdheden
- Grote kookpan met deksel
- Houten lepel
- Snijplank
- Scherp mes
- Tang of schuimspaan
Ingrediënten
- 1 octopus van ongeveer 1500 gram
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 laurierbladeren
- 2 teentjes knoflook
- 1 ui
- 1 theelepel zwarte peperkorrels
- Zout naar smaak
- Vers citroensap naar smaak
- Water ongeveer anderhalve liter
Stapsgewijze handleiding
1. Spoelen
- Spoel de octopus eerst goed af onder koud stromend water. Zorg dat al het zand en eventueel slijm is weggespoeld. Snijd daarna de ogen en de bek eruit als dat nog niet gedaan is. Dep de octopus droog met een doek.
2. Koken
- Zet een grote pan op het vuur en breng ongeveer anderhalve liter water aan de kook. Voeg de laurierbladeren, gehalveerde ui, gekneusde knoflook en peperkorrels toe. Laat dit even trekken zodat het water smaak krijgt.
- Zodra het water kookt, pak je de octopus met een tang bij het kopgedeelte. Doop de tentakels drie keer achter elkaar kort in het kokende water, zodat ze mooi opkrullen. Daarna laat je hem helemaal in het water zakken. Draai het vuur laag, zodat het net onder het kookpunt blijft. Doe de deksel schuin op de pan en laat alles zachtjes pruttelen.
- Na ongeveer veertig minuten prik je met een vork in het dikste deel van een tentakel. Als de vork er makkelijk ingaat, is hij gaar. Laat hem anders nog tien tot twintig minuten langer koken. Als hij klaar is, haal je hem uit het kookwater en laat je hem afkoelen. Daarna kun je hem in stukken snijden en verder bereiden zoals je wilt. Bestrooi hem met zout, besprenkel met olijfolie en citroensap, en klaar.
Anders bereiden
- Grill
Snij de gekookte octopus in grote stukken en gril ze kort op hoog vuur. Een beetje olijfolie en citroensap erbij, en je hebt een geweldig voorgerecht. - Barbecue
Gebruik een grillmandje zodat de tentakels niet tussen het rooster vallen. Bestrijk met kruidenolie en rooster ze tot er een licht knapperig randje op komt. - Airfryer
Snij de octopus in hapklare stukken, marineer kort in olie en specerijen en bak tien minuten op tweehonderd graden. Werkt goed als snack of voorgerecht. - Magnetron
Niet aanbevolen voor volledige bereiding, maar wel geschikt om stukjes snel op te warmen. Doe dit afgedekt met een beetje kookvocht erbij. - Friteuse
Alleen geschikt voor kort gefrituurde stukjes octopus, bijvoorbeeld in een beslaglaagje. Zorg dat ze goed droog zijn voor je ze in de olie doet.
Hoelang is gekookte octopus houdbaar?
Gekookte octopus blijft in de koelkast twee dagen goed, mits je hem goed afdekt of in een goed afsluitbare bak bewaart. Wil je hem langer bewaren, dan kun je de afgekoelde stukjes invriezen. Zo blijft hij tot drie maanden houdbaar. Laat hem wel langzaam ontdooien in de koelkast, en warm hem daarna pas op of gebruik hem koud.
Vijf variaties en aanpassingen
- Voeg tijdens het koken een halve citroen in schijven toe voor een frisse toon.
- Laat de ui achterwege en gebruik in plaats daarvan venkel voor een subtiel anijsachtig aroma.
- Marineer de gekookte stukjes octopus achteraf in knoflookolie en verse kruiden.
- Serveer met geroosterde aardappelen en paprikapoeder voor een Spaans tintje.
- Laat de octopus afkoelen, snijd in dunne plakjes en meng met tomaat, peterselie en vinaigrette voor een koude salade.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokWilhelmus Hengstmengel, een culinaire expert met meer dan 15 jaar ervaring, weet als geen ander hoe belangrijk het is om voedingsmiddelen op de juiste manier te bewaren. Hij kent ook de noodzaak van de juiste technieken in en rond de keuken. Zijn kennis strekt zich uit van groenten en fruit tot vlees, vis en complete gerechten. Als voormalig groenteboer heeft hij een scherp oog ontwikkeld voor kwaliteit en duurzaamheid, wat hij combineert met zijn passie voor koken en eenvoudige, toegankelijke recepten.
Oorspronkelijk een Rotterdammer, is Wilhelmus inmiddels een echte wereldburger met Tirol als thuisbasis. Hij deelt zijn expertise over kooktechnieken, snijtechnieken, simpele schoonmaaktips, bewaren en invriezen op zowel Nederlandstalige als Duitstalige platforms, en belicht daarbij hoe kleine verschillen in technieken wereldwijd grote impact kunnen hebben.