Hoelang octopus koken?
Octopus koken doe je niet even tussendoor, maar het is ook geen dagtaak. Meestal is een kleine tot middelgrote octopus na veertig tot zestig minuten zacht genoeg. De exacte tijd hangt af van de grootte van het dier. Hoe groter, hoe langer het duurt. Je weet dat hij gaar is als je met een vork makkelijk in de dikke stukken tentakel prikt. Wacht niet tot hij uit elkaar valt, dan ben je eigenlijk al te laat. Hij mag stevig zijn, maar niet taai.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 82 kcal
Grote kookpan met deksel
Houten lepel
Snijplank
Scherp mes
Tang of schuimspaan
- 1 octopus van ongeveer 1500 gram
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 laurierbladeren
- 2 teentjes knoflook
- 1 ui
- 1 theelepel zwarte peperkorrels
- Zout naar smaak
- Vers citroensap naar smaak
- Water ongeveer anderhalve liter
2. Koken
Zet een grote pan op het vuur en breng ongeveer anderhalve liter water aan de kook. Voeg de laurierbladeren, gehalveerde ui, gekneusde knoflook en peperkorrels toe. Laat dit even trekken zodat het water smaak krijgt.
Zodra het water kookt, pak je de octopus met een tang bij het kopgedeelte. Doop de tentakels drie keer achter elkaar kort in het kokende water, zodat ze mooi opkrullen. Daarna laat je hem helemaal in het water zakken. Draai het vuur laag, zodat het net onder het kookpunt blijft. Doe de deksel schuin op de pan en laat alles zachtjes pruttelen.
Na ongeveer veertig minuten prik je met een vork in het dikste deel van een tentakel. Als de vork er makkelijk ingaat, is hij gaar. Laat hem anders nog tien tot twintig minuten langer koken. Als hij klaar is, haal je hem uit het kookwater en laat je hem afkoelen. Daarna kun je hem in stukken snijden en verder bereiden zoals je wilt. Bestrooi hem met zout, besprenkel met olijfolie en citroensap, en klaar.