Maïs koken is een eenvoudige en snelle manier om van deze groente een lekkere bijgerecht te maken. Verse maïs, rechtstreeks van de kolf, smaakt zoveel beter dan voorgekookte of ingeblikte maïs. De gele korrels krijgen door het koken een heerlijke zachte structuur, terwijl ze hun knapperigheid behouden. Het geheim zit hem vooral in het precies goed timen van de kooktijd, want niemand houdt van te gare of juist te harde maïs.

Zelf ben ik dol op het koken van maïs, vooral omdat het zo makkelijk gaat. Je hebt er nauwelijks omkijken naar. Zorg ervoor dat je verse kolven koopt, waarbij de bladeren nog frisgroen zijn en de korrels stevig aanvoelen. Kies liever geen exemplaren waarvan de bladeren bruin of slap zijn. Goede kwaliteit maïs proef je meteen terug op je bord!

klein

Hoelang maïs koken?

Bij maïs koken bedraagt de kooktijd voor verse maïs meestal ongeveer 10 tot 12 minuten. Dit hangt af van de grootte en versheid van de kolven. Let op dat je de maïs niet te lang kookt, want dan verliezen de korrels hun bite en worden ze melig. Het makkelijkst test je of de maïs gaar is door met een vork in een korrel te prikken. Gaat dit gemakkelijk, maar behoudt de korrel nog zijn stevigheid? Dan is de maïs precies goed.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Groenten
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 127 kcal

Benodigdheden

  • Grote pan
  • Tang om maïskolven uit het water te halen
  • Vergiet

Ingrediënten
  

  • 4 verse maïskolven
  • 2 liter water
  • 1 theelepel zout
  • 50 gram boter optioneel, voor na het koken

Stapsgewijze handleiding
 

1. Voorbereiding

  • Vul een grote pan met ongeveer twee liter water en voeg een theelepel zout toe. Dit helpt om de natuurlijke smaken beter naar voren te laten komen.

2. Koken

  • Breng het water aan de kook en haal ondertussen voorzichtig de bladeren en de draden van de maïskolven af. Spoel ze onder stromend water even goed schoon.
  • Doe nu de kolven voorzichtig in het kokende water en zet het vuur iets lager. Laat ze rustig 10 tot 12 minuten koken. Controleer halverwege even of ze nog mooi onder water staan. Eventueel kun je ze tussendoor voorzichtig omdraaien met een tang.
  • Als de maïs gaar is, haal je ze voorzichtig met de tang uit het hete water en laat je ze even uitlekken in het vergiet.
  • Leg de gekookte maïskolven op een bord en smeer er naar wens een beetje boter op terwijl ze nog warm zijn. Hierdoor smelt de boter lekker tussen de korrels en geeft het een extra rijke smaak.
Trefwoord Maïs koken

Anders bereiden

  • Grill
    Bestrijk de maïs met wat olie of boter en leg ze direct op de hete grillpan. Gril ongeveer 10 tot 15 minuten terwijl je ze regelmatig draait.
  • Barbecue
    Ook hier bestrijk je de maïs met olie of boter en gril je ze ongeveer 10 tot 15 minuten boven hete kolen, totdat ze lichtbruin kleuren.
  • Airfryer
    Plaats de maïskolven met wat olie in de airfryer op 180 graden voor 15 minuten. Draai ze halverwege even om voor gelijkmatige garing.
  • Magnetron
    Leg een maïskolf in een magnetronschaal met een klein laagje water. Bedek met magnetronfolie en verwarm 5 minuten op hoge stand.
  • Friteuse
    Bak kleine stukjes maïs ongeveer 4 tot 5 minuten op 180 graden. Dit geeft een verrassend krokant resultaat.

Hoelang is gekookte maïs houdbaar?

Gekookte maïs blijft maximaal 2 dagen goed in de koelkast als je deze goed afgedekt bewaart. Laat de maïs eerst afkoelen voordat je ze in een afgesloten bak of folie verpakt. Voor langere bewaring kun je gekookte maïs beter invriezen. In de diepvries blijft maïs tot wel 6 maanden goed, mits luchtdicht verpakt.

Vijf variaties en aanpassingen

  1. Gebruik gekruide boter met knoflook, peterselie of chili voor een pittige smaak.
  2. Bestrooi de warme maïs direct na het koken met geraspte Parmezaanse kaas of feta.
  3. Voeg na het koken limoensap en een beetje chilipoeder toe voor een frisse, pittige smaak.
  4. Kook de maïs in kokosmelk in plaats van water voor een romig, exotisch effect.
  5. Voeg tijdens het koken een schepje suiker of honing toe aan het water voor een subtiele zoetheid.
Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Wilhelmus Hengstmengel, een culinaire expert met meer dan 15 jaar ervaring, weet als geen ander hoe belangrijk het is om voedingsmiddelen op de juiste manier te bewaren. Hij kent ook de noodzaak van de juiste technieken in en rond de keuken. Zijn kennis strekt zich uit van groenten en fruit tot vlees, vis en complete gerechten. Als voormalig groenteboer heeft hij een scherp oog ontwikkeld voor kwaliteit en duurzaamheid, wat hij combineert met zijn passie voor koken en eenvoudige, toegankelijke recepten.

Oorspronkelijk een Rotterdammer, is Wilhelmus inmiddels een echte wereldburger met Tirol als thuisbasis. Hij deelt zijn expertise over kooktechnieken, snijtechnieken, simpele schoonmaaktips, bewaren en invriezen op zowel Nederlandstalige als Duitstalige platforms, en belicht daarbij hoe kleine verschillen in technieken wereldwijd grote impact kunnen hebben.

Dit is misschien ook leuk

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept