Hoelang maïs koken?
Bij maïs koken bedraagt de kooktijd voor verse maïs meestal ongeveer 10 tot 12 minuten. Dit hangt af van de grootte en versheid van de kolven. Let op dat je de maïs niet te lang kookt, want dan verliezen de korrels hun bite en worden ze melig. Het makkelijkst test je of de maïs gaar is door met een vork in een korrel te prikken. Gaat dit gemakkelijk, maar behoudt de korrel nog zijn stevigheid? Dan is de maïs precies goed.
Voorbereidingstijd 10 minuten min
Bereidingstijd 10 minuten min
Totale tijd 20 minuten min
Gang Groenten
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 127 kcal
- 4 verse maïskolven
- 2 liter water
- 1 theelepel zout
- 50 gram boter optioneel, voor na het koken
2. Koken
Breng het water aan de kook en haal ondertussen voorzichtig de bladeren en de draden van de maïskolven af. Spoel ze onder stromend water even goed schoon.
Doe nu de kolven voorzichtig in het kokende water en zet het vuur iets lager. Laat ze rustig 10 tot 12 minuten koken. Controleer halverwege even of ze nog mooi onder water staan. Eventueel kun je ze tussendoor voorzichtig omdraaien met een tang.
Als de maïs gaar is, haal je ze voorzichtig met de tang uit het hete water en laat je ze even uitlekken in het vergiet.
Leg de gekookte maïskolven op een bord en smeer er naar wens een beetje boter op terwijl ze nog warm zijn. Hierdoor smelt de boter lekker tussen de korrels en geeft het een extra rijke smaak.