Bretonse galette maken is iets wat je gerust op een luie zondagmiddag kunt doen, of op een doordeweekse avond waarop je zin hebt in iets hartigs dat nét even anders is. Het is een dunne, knapperige pannenkoek van boekweitmeel, afkomstig uit Bretagne, die je vult met bijvoorbeeld ham, ei en gesmolten kaas. Je maakt ze in de koekenpan, en hoewel ze eenvoudig lijken, is het de kunst om ze dun, stevig en goed gebakken te krijgen zonder dat ze scheuren.

Deze galettes zijn glutenvrij door het gebruik van boekweitmeel, en je kunt ze vullen met van alles wat je maar in huis hebt. Denk aan een restje gebakken champignons, een plak gerookte zalm of wat gestoofde prei. De combinatie van die nootachtige, stevige bodem met een zachte vulling maakt dit gerecht echt de moeite waard om zelf te leren maken. In deze handleiding leg ik stap voor stap uit hoe je het beslag maakt, hoe je ze bakt en hoe je ze kunt bewaren of invriezen als je er een paar op voorraad wilt houden.

klein

Hoe Bretonse galette maken?

Bretonse galette maken, begin met een goed beslag op basis van boekweitmeel, water en een snuf zout. Dit beslag moet enkele uren rusten zodat het stevig genoeg wordt en zich goed laat bakken. Daarna bak je de galettes één voor één in een hete pan. De vulling voeg je pas toe zodra je de galette omdraait, zodat alles goed warm wordt en de kaas smelt. Het vergt even oefenen, maar na de eerste ben je vertrokken.
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Rusttijd deeg 2 uur
Totale tijd 2 uur 30 minuten
Gang Luchgerecht
Keuken Frans
Porties 4 Personen
calorieën 246 kcal

Benodigdheden

  • Grote mengkom
  • Garde of mixer
  • Grote koekenpan (liefst met antiaanbaklaag)
  • Spatel
  • Pollepel

Ingrediënten
  

Voor het beslag

  • 250 gram boekweitmeel
  • 1 theelepel zout
  • 600 milliliter koud water
  • 1 ei optioneel, voor wat extra binding

Voor de vulling

  • 4 eieren
  • 4 plakjes gekookte ham
  • 120 gram geraspte gruyère of emmentaler
  • 1 eetlepel boter om te bakken

Stapsgewijze handleiding
 

1. Beslag maken

  • Doe het boekweitmeel en zout in een kom. Voeg beetje bij beetje het water toe terwijl je blijft roeren met een garde. Zo voorkom je klontjes. Als het beslag glad is, kun je het optioneel een ei toevoegen voor extra binding. Dek de kom af en laat het beslag minstens 2 uur rusten op kamertemperatuur, liever nog langer. Zo ontwikkelt het beslag meer samenhang.

2. De pan verhitten en bakken

  • Verhit een beetje boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Roer het beslag nog eens goed door en schep met een pollepel wat beslag in de pan. Kantel de pan zodat het beslag zich gelijkmatig verspreidt. Bak de galette ongeveer 2 minuten aan één kant tot hij lichtbruin en stevig is.
  • Draai de galette voorzichtig om. Breek een ei in het midden, leg er een plak ham bij en strooi wat kaas erover. Vouw de randen een beetje naar binnen zodat je een vierkant krijgt en de vulling in het midden zichtbaar blijft. Laat nog een paar minuten bakken tot het eiwit gestold is en de kaas gesmolten is.

3. Serveren

  • Serveer de galette direct uit de pan, eventueel met wat versgemalen peper en een blaadje sla of een beetje mosterd aan de zijkant. Ze smaken warm het lekkerst, maar je kunt ze ook goed opnieuw opwarmen.
Trefwoord Bretone galette maken

Hoe lang is Bretonse galette houdbaar?

In de koelkast

Laat de galettes volledig afkoelen en bewaar ze in een afgesloten bakje of wikkel ze in bakpapier. Ze blijven in de koelkast tot drie dagen goed. Even opwarmen in de pan of oven en ze smaken weer als vers.

In de vriezer

Je kunt galettes zonder vulling goed invriezen. Leg er bakpapier tussen zodat ze niet aan elkaar kleven. Ze zijn tot drie maanden houdbaar in de vriezer. Laat ze ontdooien in de koelkast en warm ze daarna op in een droge koekenpan of even in de oven op 180 graden.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Wilhelmus Hengstmengel, een culinaire expert met meer dan 15 jaar ervaring, weet als geen ander hoe belangrijk het is om voedingsmiddelen op de juiste manier te bewaren. Hij kent ook de noodzaak van de juiste technieken in en rond de keuken. Zijn kennis strekt zich uit van groenten en fruit tot vlees, vis en complete gerechten. Als voormalig groenteboer heeft hij een scherp oog ontwikkeld voor kwaliteit en duurzaamheid, wat hij combineert met zijn passie voor koken en eenvoudige, toegankelijke recepten.

Oorspronkelijk een Rotterdammer, is Wilhelmus inmiddels een echte wereldburger met Tirol als thuisbasis. Hij deelt zijn expertise over kooktechnieken, snijtechnieken, simpele schoonmaaktips, bewaren en invriezen op zowel Nederlandstalige als Duitstalige platforms, en belicht daarbij hoe kleine verschillen in technieken wereldwijd grote impact kunnen hebben.

Dit is misschien ook leuk

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept