Bladerdeeg kerstboom maken
Recepten

Hoe bladerdeeg kerstboom maken?

Een bladerdeeg kerstboom maken, dat lijkt veel werk, maar is het eigenlijk niet. We gebruiken hiervoor kant-en-klare bladerdeeg met rode of groene pesto. Welke soort pesto je gebruikt mag je helemaal zelf bepalen, hoewel de smaak door de keuze wel iets anders wordt. Het is in de periode van de feestdagen in december altijd een geliefd receptje, maar eigenlijk kun je op dezelfde manier ook een andere vorm maken van het bladerdeeg, bijvoorbeeld voor Pasen, of voor een verjaardag of iets dergelijks. Je hoeft in dat geval alleen maar iets creatiefs te bedenken.

Koken, vooral bij topkoks, is vaak een proces van iets creëren met contrast en balans, zoals in dit geval de balans tussen de vulling van pesto en het bladerdeeg. Bladerdeeg hoort natuurlijk van oorsprong niet in bladerdeeg, maar de balans tussen beide is bijzonder goed, en dus ook lekker. En als je het goed bakt, krijg je een knapperige kerstboom, en daardoor is het een perfect bijgerecht bij diner of lunch, en kun je het zelfs gebruiken als een hapje bij de borrel. Bovendien staat de kerstboom met de groene of rode nuances bijzonder leuk op tafel. Je kunt zelfs in één kerstboom een gedeelte met groene pesto en een gedeelte met rode pesto doen. Of twee verschillende kerstbomen bakken, één van rode pesto en één met groene pesto.

Hoe bladerdeeg kerstboom maken?

Deze bladerdeeg kerstboom maken draait vooral om rustig werken, met mooie ingrediënten. Een tip van mij zou wel zijn om roomboter bladerdeeg te gebruiken. De smaak is gewoon wat voller door de roomboter. Vanzelfsprekend kun je het bladerdeeg ook zelf maken, maar ik kan me voorstellen dat dat voor veel mensen te veel werk is.
Voorbereiding 40 minuten
Bereiding 20 minuten
Rusttijd 5 minuten
Totale tijd 1 uur 5 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Porties 1 Kerstboom
calorieën 120 kcal

Benodigdheden

  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Mes
  • Kwastje
  • Oven

Ingrediënten
  

  • 2 vellen bladerdeeg ontdooid
  • 4 eetlepels groene of rode pesto
  • 1 ei losgeklopt
  • 50 gram geraspte kaas zoals Parmezaanse kaas of pittige belegen kaas
  • 1 eetlepel sesamzaad of maanzaad

Stapsgewijze handleiding
 

1. Voorbereiding

  • Bedek eerst een bakplaat met bakpapier, en leg daar een vel bladerdeeg op. Bestrijk het vel helemaal met de pesto. Dit kun je doen met een spatel, of met de bolle kant van een lepel. Warm ondertussen de oven voor op 200 graden.
  • Vervolgens strooi je de geraspte kaas over de pesto. Leg daar een tweede vel bladerdeeg op. En druk dit zo strak mogelijk aan, zonder hard te drukken. Anders kun je de structuur van het bladerdeeg kapot maken.
    Punt 1

2. Kerstboom maken

  • Snij nu met een scherp mes een grote driehoek uit het bladerdeeg, in de vorm van een kerstboom. Snij aan de onderkant ook een dikke stam uit het bladerdeeg. Dat was je over hebt gehouden bak je straks gewoon mee. Het is immers zonder om dat weg te gooien, en kun je los opeten.
  • Nu ga je aan beide kanten horizontale strepen in het bladerdeeg snijden, richting de denkbeeldige middenlijn. Maar, niet helemaal doorsnijden, zeg maar tot aan de dikke stam. Als je zo twee strepen gesneden hebt, draai de "tak" voorzichtig één of twee keer, zodat je een soort waaier krijgt. Op deze manier doe je dat met alle takken die je in de kerstboom wilt snijden. Als je dat gedaan hebt, bestrijk je de kerstboom met het eigeel, en strooi je er sesamzaad over.
    Punt 2

3. Bakken

  • Plaats de bakplaat in de oven en bak de kerstboom in ongeveer 20 Minuten bij 200 graden, totdat de kerstboom goudbruin en knapperig is geworden.
  • Haal nu de bakplaat uit de oven, en laat de kerstboom rusten gedurende minimaal 10 tot 15 minuten.
    Punt 3
Trefwoord Bladerdeeg kerstboom maken

Wilhelmus Hengstmengel, variatie en aanpassing Vijf variaties

  1. Wil je de smaak wat warmer, gebruik dan in plaats van pesto, of samen met pesto, geitenkaas, die je net als de pesto op het eerste vel bladerdeeg smeert.
  2. De pesto kun je ook vervangen door een kruidenboter naar smaak.
  3. In plaats van pesto kun je ook tapenade gebruiken, en dunne plakjes mozzarella.
  4. Een bijzondere smaak, zeker met kinderen, is het vullen met hazelnootpasta en gehakte nootjes.
  5. Je kunt de kerstboom ook vullen, in plaats van pesto, met geraspte kaas, gesnipperde rode ui, en gerookt paprikapoeder.

Wilhelmus Hengstmengel Alternatief ingrediënt Alternatieve ingrediënten

Soms heb je niet alles in huis, maar deze bladerdeeg kerstboom kun je ook met andere ingrediënten maken. De vulling kun je in principe met alles maken, zoalng deze maar niet te nat is. Gebruik bijvoorbeeld tomatenpuree met een klein beetje olijfolie en gehakte oregano.

Je kunt ook een restje kaas gebruiken, en zelfs plakken kaas kunnen gebruikt worden. Vooral Parmezaanse kaas of oude kaas, kunnen erg lekker zijn.

In plaats van pesto kun je ook roomkaas, smeerkaas en kruidenboter gebruiken, waarbij je eventueel wat citroenrasp kunt toevoegen voor een frissere smaak.

Je kunt ook kiezen voor een zoete kerstboom met hazelnootpasta, chocoladepasta en diverse soorten jam. Zelf appelmoes kun je gebruiken, of bruine suiker.

Heb je geen sesamzaad kun je alle soorten noten gebruiken, die je dan wel fijn moet hakken, of andere soorten zaden. Als de zaden groot zijn kun je ze eventueel fijn hakken.

Dan nog een tip als je alleen kleine vellen bladerdeeg hebt. Plak deze dan samen, door ze voorzichtig aan elkaar te rollen, zoals je dat zou doen als je zelf bladerdeeg maakt.

Wilhelmus Hengstmengel hoelang bewaren Hoelang houdbaar?

Deze bladerdeeg kerstboom smaakt gewoon het allerbeste op de dag van bakken, omdat de knapperigheid dan optimaal is. In de koelkast kun je de kerstboom afgedekte ongeveer 1 dag bewaren, maar wordt wellicht wat zachter. In de vriezer blijft de kerstboom ongeveer 1 maand goed wanneer je hem luchtdicht verpakt. Laat hem rustig ontdooien in de koelkast, en warm hem daarna een paar minuten op in de oven zodat hij weer luchtig en knapperig wordt.

Over Wilhelmus Hengstmengel

Hi, ik ben Wilhelmus Hengstmengel, de persoon achter deze website, en degene die alle recepten en artikelen heeft geschreven. Voor mij is het belangrijk dat iedereen toegang heeft tot simpel, maar lekker eten. Zonder dat je daarvoor kant-en-klare pakjes of zakjes hoeft te gebruiken, maar verse producten kunt gebruiken.

Ik ben zelf ooit begonnen als groenteboer, en heb vandaaruit mijn liefde voor verse en goede ingrediënten ontwikkeld, en daardoor een scherp oog ontwikkeld voor kwaliteit en duurzaamheid van levensmiddelen.

Ik neem je aan de hand mee, en laat je stap voor stap zien, dat er geen ingewikkelde recepten zijn, zolang je maar weet hoe je de gerechten moet maken. En als je vragen hebt, dan kun je deze onder ieder recept stellen, of per email. Ik kom er dan zo snel mogelijk op terug.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept