Hoe bladerdeeg kerstboom maken?
Deze bladerdeeg kerstboom maken draait vooral om rustig werken, met mooie ingrediënten. Een tip van mij zou wel zijn om roomboter bladerdeeg te gebruiken. De smaak is gewoon wat voller door de roomboter. Vanzelfsprekend kun je het bladerdeeg ook zelf maken, maar ik kan me voorstellen dat dat voor veel mensen te veel werk is.
Voorbereiding 40 minuten min
Bereiding 20 minuten min
Rusttijd 5 minuten min
Totale tijd 1 uur uur 5 minuten min
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Porties 1 Kerstboom
calorieën 120 kcal
Bakplaat
Bakpapier
Mes
Kwastje
Oven
- 2 vellen bladerdeeg ontdooid
- 4 eetlepels groene of rode pesto
- 1 ei losgeklopt
- 50 gram geraspte kaas zoals Parmezaanse kaas of pittige belegen kaas
- 1 eetlepel sesamzaad of maanzaad
1. Voorbereiding
Bedek eerst een bakplaat met bakpapier, en leg daar een vel bladerdeeg op. Bestrijk het vel helemaal met de pesto. Dit kun je doen met een spatel, of met de bolle kant van een lepel. Warm ondertussen de oven voor op 200 graden.
Vervolgens strooi je de geraspte kaas over de pesto. Leg daar een tweede vel bladerdeeg op. En druk dit zo strak mogelijk aan, zonder hard te drukken. Anders kun je de structuur van het bladerdeeg kapot maken.
2. Kerstboom maken
Snij nu met een scherp mes een grote driehoek uit het bladerdeeg, in de vorm van een kerstboom. Snij aan de onderkant ook een dikke stam uit het bladerdeeg. Dat was je over hebt gehouden bak je straks gewoon mee. Het is immers zonder om dat weg te gooien, en kun je los opeten.
Nu ga je aan beide kanten horizontale strepen in het bladerdeeg snijden, richting de denkbeeldige middenlijn. Maar, niet helemaal doorsnijden, zeg maar tot aan de dikke stam. Als je zo twee strepen gesneden hebt, draai de "tak" voorzichtig één of twee keer, zodat je een soort waaier krijgt. Op deze manier doe je dat met alle takken die je in de kerstboom wilt snijden. Als je dat gedaan hebt, bestrijk je de kerstboom met het eigeel, en strooi je er sesamzaad over.
3. Bakken
Plaats de bakplaat in de oven en bak de kerstboom in ongeveer 20 Minuten bij 200 graden, totdat de kerstboom goudbruin en knapperig is geworden.
Haal nu de bakplaat uit de oven, en laat de kerstboom rusten gedurende minimaal 10 tot 15 minuten.
Trefwoord Bladerdeeg kerstboom maken