Andijvie koken doe je in een gewone pan, met weinig water en veel aandacht. Deze bladgroente is kwetsbaar en gaar in een mum van tijd. Maar dat betekent niet dat je het zomaar even in een pan gooit. Andijvie is een typische groente van eigen bodem en verdient het om met zorg en liefde bereid te worden. Zeker als je een doordeweekse maaltijd nét dat beetje extra wil geven, is vers gekookte andijvie een prima keus. In dit recept laat ik je stap voor stap zien hoe je andijvie voor vier personen kookt, met daarbij praktische tips én een aantal smakelijke variaties om het gerecht aan te passen aan je eigen voorkeur.

Of je de andijvie nu combineert met aardappelen, spekjes of juist vegetarisch houdt, het begint altijd met de juiste kooktechniek. Verse andijvie uit de winkel of eigen tuin is vaak lichtgroen, knapperig en zit vol smaak. Zodra je het snijdt en in de pan doet, komt het typische aroma al vrij. En dan weet je: dit wordt lekker. Hieronder geef ik je eerst een uitgebreide handleiding voor het koken, gevolgd door enkele alternatieve bereidingswijzen en natuurlijk wat je nodig hebt qua ingrediënten en keukengerei.

klein

Hoelang andijvie koken?

Andijvie koken duurt meestal niet langer dan drie tot vijf minuten. Het hangt af van hoe fijn je de bladeren snijdt en hoe gaar je de groente wil hebben. Hoe korter je kookt, hoe meer smaak en structuur behouden blijven. Voor stamppotten snijd je de andijvie fijn en voeg je deze rauw toe, maar als bijgerecht kun je het best even koken, zodat het slinkt en lekker zacht wordt. Zorg ervoor dat je niet teveel water gebruikt, want andijvie bestaat al voor een groot deel uit vocht.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Groenten
Keuken Nederlands
Porties 4 Personen
calorieën 17 kcal

Benodigdheden

  • Grote snijplank
  • Koksmes
  • Ruime kookpan met deksel
  • Vergiet of zeef
  • Schaal of serveerkom

Ingrediënten
  

  • 800 gram verse andijvie
  • 1 theelepel zout
  • Water ongeveer 250 milliliter

Stapsgewijze handleiding
 

1. Voorbereiding

  • Begin met het schoonmaken van de andijvie. Verwijder eventueel verlept blad en snijd de stronk eraf. Spoel de bladeren grondig onder koud water om zand of aarde te verwijderen. Laat de andijvie daarna goed uitlekken, of gebruik een slacentrifuge als je die hebt. Snijd de andijvie in fijne reepjes van ongeveer één tot twee centimeter breed.

2. Koken

  • Breng ondertussen in een ruime pan een bodempje water aan de kook. Voeg het zout toe zodra het water begint te borrelen. Doe de gesneden andijvie in de pan. Let op: de pan lijkt misschien te vol, maar de andijvie slinkt snel zodra de hitte haar werk doet.
  • Roer de andijvie om met een houten lepel, zodat alle bladeren de kans krijgen om gelijkmatig te garen. Zet het vuur niet te hoog, matig is voldoende. Doe het deksel op de pan en laat alles drie tot vijf minuten koken. Controleer tussendoor of het de juiste gaarheid heeft. Hou je van een beet? Dan volstaan drie minuten. Wil je het wat zachter? Geef het dan vijf minuten.
  • Giet de andijvie af in een vergiet en laat het even uitlekken. Je kunt het meteen serveren of even op smaak brengen met wat boter, peper of nootmuskaat. Andijvie combineert geweldig met aardappelpuree, een gekookt eitje of spekjes.
Trefwoord Andijvie koken

Anders bereiden

  • Grill
    Snij stevige andijvieblaadjes grof en bestrijk ze licht met olie. Grill ze kort aan beide kanten, ongeveer twee minuten per kant.
  • Barbecue
    Maak kleine pakketjes met andijvie, olie, wat kruiden en eventueel een plakje spek. Grill dit vijf minuten in aluminiumfolie.
  • Airfryer
    Meng andijvie met een beetje olie en kruiden. Doe het in een ovenschaaltje dat in de airfryer past. Verwarm op 180 graden voor vier tot vijf minuten.
  • Magnetron
    Doe de gesneden andijvie in een magnetronbestendige schaal met een beetje water. Dek af met een deksel of magnetronfolie en verwarm drie minuten op 800 watt.
  • Friteuse
    Andijvie frituren doe je niet puur. Maar in een beslag (zoals tempura) kun je kort gesneden andijvie wél frituren, twee minuten op 170 graden.

Hoelang is gekookte andijvie houdbaar?

Vers gekookte andijvie kun je maximaal twee dagen bewaren in de koelkast. Laat het eerst goed afkoelen en bewaar het in een goed afgesloten bakje. Je kunt het ook invriezen, al wordt de structuur dan wat zachter. In de vriezer is andijvie tot drie maanden houdbaar. Laat het langzaam ontdooien in de koelkast en warm het op in een pannetje of magnetron.

Vijf variaties en aanpassingen

  1. Serveer de andijvie met een gekookt of gepocheerd ei en wat geroosterde pijnboompitten.
  2. Fruit een ui in wat boter, voeg uitgebakken spekjes toe en meng dit door de gekookte andijvie.
  3. Roer vlak voor het serveren een flinke eetlepel roomkaas door de andijvie.
  4. Voeg een scheutje sojasaus, sesamolie en wat chilivlokken toe voor een oosterse twist.
  5. Maak een lauwwarme salade van gekookte andijvie, grove mosterd en een scheutje azijn.
Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Wilhelmus Hengstmengel, een culinaire expert met meer dan 15 jaar ervaring, weet als geen ander hoe belangrijk het is om voedingsmiddelen op de juiste manier te bewaren. Hij kent ook de noodzaak van de juiste technieken in en rond de keuken. Zijn kennis strekt zich uit van groenten en fruit tot vlees, vis en complete gerechten. Als voormalig groenteboer heeft hij een scherp oog ontwikkeld voor kwaliteit en duurzaamheid, wat hij combineert met zijn passie voor koken en eenvoudige, toegankelijke recepten.

Oorspronkelijk een Rotterdammer, is Wilhelmus inmiddels een echte wereldburger met Tirol als thuisbasis. Hij deelt zijn expertise over kooktechnieken, snijtechnieken, simpele schoonmaaktips, bewaren en invriezen op zowel Nederlandstalige als Duitstalige platforms, en belicht daarbij hoe kleine verschillen in technieken wereldwijd grote impact kunnen hebben.

Dit is misschien ook leuk

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept