Aardappelen koken in een pan is iets wat bijna iedereen weleens doet, maar toch zijn er verrassend veel manieren waarop het mis kan gaan. Te gaar, te hard, te waterig of met de schil die halverwege loslaat. Daarom loont het om even de tijd te nemen voor een duidelijke uitleg, zodat je aardappelen straks precies zo zijn als je wilt: stevig maar gaar, vol van smaak en ideaal als basis voor een doordeweekse maaltijd of als onderdeel van een luxer gerecht. Dit recept is bedoeld voor vier personen en gaat uit van gewone vastkokende aardappelen, zonder poespas, gewoon rechttoe rechtaan.

Of je ze nu eet met jus en een gehaktbal, of als onderdeel van een groenteschotel of ovenschotel, goede aardappelen vormen altijd de ruggengraat van een stevige maaltijd. En als je eenmaal weet hoe je ze moet koken, gaat er een wereld voor je open. Daarom leg ik het je stap voor stap uit, alsof we samen in de keuken staan. Trek een pan uit de kast, pak je aardappelen erbij en we gaan aan de slag.

Hoelang aardappelen koken?

Aardappelen koken, vastkokende aardappelen hebben ongeveer 20 tot 25 minuten nodig in licht gezouten water. Kruimige aardappelen zijn iets sneller gaar, meestal al na 15 tot 20 minuten. Kleine aardappeltjes kunnen zelfs nog eerder klaar zijn. Prik er op het einde met een vork in: glijden ze er moeiteloos vanaf? Dan zijn ze gaar. Laat ze niet te lang koken, want dan vallen ze uit elkaar en verliezen ze smaak.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 82 kcal

Benodigdheden

  • Grote kookpan met deksel
  • Dunschiller of aardappelschilmesje
  • Aardappelstamper of vork (optioneel, als je wilt stampen)
  • Vergiet of zeef om af te gieten
  • Grote houten lepel

Ingrediënten
  

  • 1 kilogram aardappelen bij voorkeur vastkokend voor dit recept
  • 1 liter water ongeveer, genoeg om de aardappelen net onder water te zetten
  • 1 theelepel keukenzout

Stapsgewijze handleiding
 

1. Schillen en snijden

  • Begin met het schillen van de aardappelen. Gebruik een dunschiller of een goed scherp mesje. Spoel ze daarna even af onder koud water om het zetmeel van het oppervlak te spoelen. Snij de aardappelen in gelijke stukken zodat ze gelijkmatig garen. Gemiddeld zijn stukken van zo’n drie tot vijf centimeter ideaal.

2. Koken

  • Doe de aardappelstukken in een grote pan en voeg genoeg koud water toe tot ze net onder staan. Doe er een theelepel zout bij. Breng de pan op hoog vuur aan de kook met het deksel schuin op de pan. Zodra het water kookt, zet je het vuur iets lager zodat de aardappelen rustig blijven koken.
  • Na 20 minuten (soms al 15, afhankelijk van het type en de grootte) prik je met een vork in een aardappel. Glijdt de vork er soepel in en uit, dan zijn ze gaar. Giet ze meteen af in een vergiet om doorkoken te voorkomen.
  • Laat ze kort uitstomen voor een droge, stevige aardappel. Je kunt ze zo serveren, of op smaak brengen met een klontje boter of een snufje peper. Voor stamppot of puree kun je ze nu stampen.
Trefwoord Aardappelen koken

Anders bereiden

  • Grill
    Snij gekookte aardappelen in plakjes en gril ze op een hete grillpan of contactgrill voor een krokant korstje. Dit duurt ongeveer 5 tot 10 minuten.
  • Barbecue
    Wikkel de rauwe aardappelen (in schil) in aluminiumfolie en leg ze aan de zijkant van het vuur. Laat ze daar 30 tot 40 minuten liggen, regelmatig draaien.
  • Airfryer
    Snij rauwe aardappelen in blokjes of partjes, besprenkel met olie en bak ze 20 minuten op 180 graden. Regelmatig schudden.
  • Magnetron
    Prik gaatjes in een aardappel met schil, leg op een bord en verwarm 6 tot 8 minuten op 800 watt. Halverwege omdraaien.
  • Friteuse
    Voor frietjes: snij aardappelen in dunne reepjes, droog goed af en frituur 5 minuten op 160 graden, laat ze afkoelen en bak daarna nog 3 minuten op 180 graden.

Hoelang zijn gekookte aardappelen houdbaar?

Gekookte aardappelen kun je maximaal drie dagen bewaren in de koelkast, goed afgedekt. Laat ze eerst volledig afkoelen voordat je ze in de koelkast zet. Zorg ervoor dat ze niet in contact komen met vocht of andere producten, dan blijven ze het langst goed. Opwarmen kan in de magnetron of in een pan met een klein beetje boter of olie.

In de vriezer blijven gekookte aardappelen tot drie maanden goed, maar de textuur kan iets veranderen: ze worden vaak wat korreliger of wateriger. Voor het beste resultaat vries je ze in zonder saus en in porties, en warm je ze langzaam op.

Vijf variaties en aanpassingen

  1. Voeg tijdens het koken een teentje knoflook of laurierblad toe voor een subtiele extra smaak.
  2. Gebruik groentebouillon in plaats van zout water voor een diepere smaak.
  3. Laat de schil eraan voor meer voedingsstoffen en een aardse smaak.
  4. Voeg na het afgieten verse kruiden toe zoals peterselie of bieslook.
  5. Stamp de aardappelen met warme melk en een klontje roomboter voor een smeuïge puree.
Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Wilhelmus Hengstmengel, een culinaire expert met meer dan 15 jaar ervaring, weet als geen ander hoe belangrijk het is om voedingsmiddelen op de juiste manier te bewaren. Hij kent ook de noodzaak van de juiste technieken in en rond de keuken. Zijn kennis strekt zich uit van groenten en fruit tot vlees, vis en complete gerechten. Als voormalig groenteboer heeft hij een scherp oog ontwikkeld voor kwaliteit en duurzaamheid, wat hij combineert met zijn passie voor koken en eenvoudige, toegankelijke recepten.

Oorspronkelijk een Rotterdammer, is Wilhelmus inmiddels een echte wereldburger met Tirol als thuisbasis. Hij deelt zijn expertise over kooktechnieken, snijtechnieken, simpele schoonmaaktips, bewaren en invriezen op zowel Nederlandstalige als Duitstalige platforms, en belicht daarbij hoe kleine verschillen in technieken wereldwijd grote impact kunnen hebben.

Dit is misschien ook leuk

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept