Zeekraal koken is een eenvoudige manier om deze zilte groente op smaakvolle wijze te bereiden. De knapperige textuur en licht zoute smaak maken zeekraal een ideale aanvulling op visgerechten, salades of zelfs een romige pasta. Omdat zeekraal van nature een intense smaak heeft, hoef je weinig extra kruiden of zout toe te voegen. In dit recept leer je stap voor stap hoe je zeekraal kookt, zodat je het perfect kunt serveren voor vier personen.

Hoelang zeekraal koken?
Benodigdheden
- Grote pan
- Vergiet
- Scherp mesje
- Snijplank
Ingrediënten
- 300 gram Verse zeekraal
- 1,5 liter Water
- Optioneel: een snufje zwarte peper
Stapsgewijze handleiding
1. Zeekraal schoonmaken
- Spoel de zeekraal grondig af onder koud stromend water. Verwijder eventueel aanwezige houtige stukjes met een scherp mesje. Laat de zeekraal uitlekken in een vergiet.
2. Koken
- Breng in een grote pan anderhalve liter water aan de kook. Voeg geen zout toe, omdat zeekraal van zichzelf al zout is.
- Voeg de zeekraal toe aan het kokende water. Kook de zeekraal twee tot drie minuten. Roer af en toe voorzichtig door om ervoor te zorgen dat alles gelijkmatig gaar wordt.
- Giet de zeekraal af in een vergiet en laat het even uitlekken. Serveer direct, eventueel met een snufje zwarte peper naar smaak.
Anders bereiden
- Grillen
Bestrijk de zeekraal met een beetje olijfolie en grill het twee tot drie minuten aan elke kant. - Barbecue
Leg de zeekraal op een grillplaat en barbecue het kort, ongeveer drie minuten. - Airfryer
Leg de zeekraal in de airfryer en bak op 180 graden Celsius gedurende drie tot vier minuten. - Magnetron
Doe de zeekraal in een magnetronbestendige schaal met een beetje water en verwarm twee minuten op 800 watt. - Friteuse
Gebruik een groentemandje en frituur de zeekraal op 180 graden Celsius voor een knapperig resultaat. Bak slechts één tot twee minuten.
Hoelang is zeekraal houdbaar?
Verse zeekraal blijft twee tot drie dagen goed in de koelkast, mits goed verpakt in een vochtige doek of afgesloten bakje. Na bereiding kun je gekookte zeekraal het beste binnen één dag consumeren. Ingevroren zeekraal is maximaal drie maanden houdbaar, maar de textuur kan veranderen.
Vijf variaties en aanpassingen
- Voeg een klontje boter toe na het koken voor extra smaak.
- Combineer de gekookte zeekraal met een scheutje citroensap voor een frisse twist.
- Meng de zeekraal door een lauwwarme aardappelsalade.
- Gebruik de zeekraal als garnering voor een bord pasta met zeevruchten.
- Voeg knoflook en olijfolie toe en bak de zeekraal kort na het koken.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokWilhelmus Hengstmengel, een culinaire expert met meer dan 15 jaar ervaring, weet als geen ander hoe belangrijk het is om voedingsmiddelen op de juiste manier te bewaren. Hij kent ook de noodzaak van de juiste technieken in en rond de keuken. Zijn kennis strekt zich uit van groenten en fruit tot vlees, vis en complete gerechten. Als voormalig groenteboer heeft hij een scherp oog ontwikkeld voor kwaliteit en duurzaamheid, wat hij combineert met zijn passie voor koken en eenvoudige, toegankelijke recepten.
Oorspronkelijk een Rotterdammer, is Wilhelmus inmiddels een echte wereldburger met Tirol als thuisbasis. Hij deelt zijn expertise over kooktechnieken, snijtechnieken, simpele schoonmaaktips, bewaren en invriezen op zowel Nederlandstalige als Duitstalige platforms, en belicht daarbij hoe kleine verschillen in technieken wereldwijd grote impact kunnen hebben.