Victoria baars bakken is iets wat ik zelf graag doe als ik vis wil die zacht is van binnen en toch een lekker krokant korstje heeft. Deze vis komt uit het Victoriameer in Afrika en heeft een vrij neutrale smaak, waardoor je hem makkelijk naar je eigen hand zet. In de koekenpan bakken is misschien wel de eenvoudigste manier om deze vis tot zijn recht te laten komen. Je hebt er niet veel voor nodig, en als je het eenmaal gedaan hebt, weet je precies wat ik bedoel.
Het is een gerecht dat je zowel doordeweeks als in het weekend op tafel kunt zetten. Zeker als je van plan bent om met vier personen te eten, is het fijn om een recept te hebben dat snel klaar is, maar toch iets bijzonders heeft. In dit recept laat ik stap voor stap zien hoe je Victoria baars bakt in een koekenpan. Ik leg je alles uit, van wat je nodig hebt tot hoe lang het moet bakken. En ook hoe je het makkelijk kunt aanpassen aan je eigen smaak.

Hoelang victoria baars bakken?
Benodigdheden
- Grote koekenpan
- Vork of spatel
- Bord om te bestuiven
- Keukenpapier
- Tang of keukentang
Ingrediënten
- 600 gram Victoria baarsfilet vers of ontdooid
- 2 eetlepels bloem
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 snufje zout
- 1 snufje zwarte peper
- 2 eetlepels boter of 2 eetlepels olijfolie of een combinatie
- 1 citroen in partjes
- Verse peterselie optioneel, fijngehakt
Stapsgewijze handleiding
1. Voorbereiden
- Haal de Victoria baarsfilets uit de verpakking en dep ze goed droog met keukenpapier. Dit is belangrijk, want een droge filet bakt mooier en krijgt een beter korstje.
- Meng op een bord de bloem met het paprikapoeder, zout en peper. Haal de visfilets door dit mengsel zodat ze aan beide kanten licht bedekt zijn. Klop overtollige bloem er voorzichtig af.
2. Bakken
- Zet de koekenpan op middelhoog vuur en voeg de boter of olie toe. Wacht tot het vet heet is, maar niet rookt. De juiste temperatuur zorgt ervoor dat de vis niet blijft plakken.
- Leg de visfilets voorzichtig in de pan. Bak ze ongeveer 3 tot 4 minuten aan de eerste kant. Beweeg de filets niet te veel. Draai ze daarna voorzichtig om en bak nog eens 3 tot 4 minuten.
- De vis is klaar als hij lichtbruin is aan beide kanten en makkelijk uit elkaar valt. Haal de filets uit de pan en leg ze op een bord. Serveer direct met een partje citroen en wat fijngehakte peterselie.
Anders bereiden
- Grill
Bestrijk de vis licht met olie en leg hem op een hete grill. Ongeveer 3 minuten per kant. Let op dat hij niet uit elkaar valt. - Barbecue
Wikkel de filets in aluminiumfolie met een beetje olie en citroen. 5 tot 7 minuten op een niet te hete plek van de barbecue. - Airfryer
Bestrijk licht met olie, eventueel gepaneerd. Bak op 180 graden Celsius, 8 tot 10 minuten. Halverwege omdraaien. - Magnetron
Niet aanbevolen, maar het kan. Leg de vis in een afgedekte schaal, met wat boter en kruiden. Verwarm 3 tot 4 minuten op 600 watt. Kwaliteit is wel minder. - Friteuse
Alleen geschikt voor gepaneerde vis. 180 graden Celsius, 3 tot 4 minuten. Goed laten uitlekken op keukenpapier.
Hoelang is Victoria baars houdbaar?
Als je Victoria baars nog rauw hebt en hij is goed gekoeld bewaard (onder de 4 graden Celsius), dan blijft hij 1 tot 2 dagen houdbaar in de koelkast. Heb je de vis gebakken, dan kun je hem maximaal 2 dagen bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast. Laat hem wel eerst afkoelen voor je hem bewaart. In de diepvries kun je Victoria baars (rauw of gebakken) tot 3 maanden goed houden. Verpak hem dan luchtdicht, bijvoorbeeld met vershoudfolie of in een diepvrieszak.
Vijf variaties en aanpassingen
- Meng wat gedroogde oregano of tijm door de bloem.
- Voeg cayennepeper of chilivlokken toe aan het bloemmengsel.
- Marineer de vis kort in sojasaus en limoensap voor het bakken.
- Serveer de vis met een zelfgemaakte dillesaus of mosterdsaus.
- Voor extra knapperigheid kun je paneermeel gebruiken in plaats van bloem.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokWilhelmus Hengstmengel, een culinaire expert met meer dan 15 jaar ervaring, weet als geen ander hoe belangrijk het is om voedingsmiddelen op de juiste manier te bewaren. Hij kent ook de noodzaak van de juiste technieken in en rond de keuken. Zijn kennis strekt zich uit van groenten en fruit tot vlees, vis en complete gerechten. Als voormalig groenteboer heeft hij een scherp oog ontwikkeld voor kwaliteit en duurzaamheid, wat hij combineert met zijn passie voor koken en eenvoudige, toegankelijke recepten.
Oorspronkelijk een Rotterdammer, is Wilhelmus inmiddels een echte wereldburger met Tirol als thuisbasis. Hij deelt zijn expertise over kooktechnieken, snijtechnieken, simpele schoonmaaktips, bewaren en invriezen op zowel Nederlandstalige als Duitstalige platforms, en belicht daarbij hoe kleine verschillen in technieken wereldwijd grote impact kunnen hebben.