Botervis bakken vraagt wat aandacht, maar als je het goed doet, krijg je een stevige vis met een volle, romige smaak. Deze vis bevat van nature veel olie, waardoor hij heerlijk sappig blijft tijdens het bakken. Je moet alleen oppassen dat je hem niet té hard of té lang bakt, want dan komt er een olieachtige substantie vrij die niet iedereen even prettig vindt. Met een rustige hand en een goed voorverwarmde pan krijg je de buitenkant krokant en blijft de binnenkant perfect mals.
Ik gebruik zelf meestal filets van botervis. Die kun je makkelijk in de pan leggen zonder dat ze uit elkaar vallen. Door ze van tevoren licht te kruiden en even te laten rusten op kamertemperatuur, trekken de smaken er beter in. Je bakt ze het best in olie met eventueel een beetje roomboter voor de smaak. Serveer de vis direct uit de pan, met bijvoorbeeld aardappelpuree en een frisse salade.

Hoelang botervis bakken?
Benodigdheden
- Koekenpan
- Teflon of houten spatel
- Keukenpapier
- Tang of visspatel
- Snijplank en mes
Ingrediënten
- 600 gram botervisfilet
- 4 eetlepels zonnebloemolie
- 20 gram roomboter
- 1 theelepel zeezout
- 1 theelepel zwarte peper
- 1 citroen in partjes
Stapsgewijze handleiding
1. Voorbereiding
- Haal de botervisfilets uit de koelkast en dep ze goed droog met keukenpapier. Laat ze daarna 10 minuten op kamertemperatuur komen.
- Bestrooi beide kanten van de filets met zeezout en zwarte peper. Wil je wat extra smaak, rasp dan wat citroenschil over de vis of wrijf ze licht in met een half knoflookteentje.
2. Bakken
- Verhit een koekenpan op middelhoog vuur. Doe de zonnebloemolie in de pan en laat deze goed warm worden. Voeg dan de roomboter toe en laat deze smelten.
- Leg de filets voorzichtig in de pan met de huidkant naar beneden, als die er nog aan zit. Bak ze 3 tot 4 minuten zonder te schuiven. Draai ze daarna met een spatel om en bak de andere kant nog eens 3 minuten.
- Haal de botervisfilets uit de pan en laat ze even rusten op een bord met een vel keukenpapier. Serveer met wat citroenpartjes en eventueel wat verse peterselie of dille.
Anders bereiden
- Grill
Botervis kan prima op een grill, maar gebruik bij voorkeur een visklem. Bestrijk de vis licht met olie en grill aan beide kanten 3 tot 4 minuten. Let op dat de hitte niet te hoog is, anders verbrandt de buitenkant. - Barbecue
Gebruik een visklem of aluminiumschaaltje. Vet de vis goed in en leg hem op indirect vuur. Deksel op de barbecue en in ongeveer 8 minuten is hij gaar. Halverwege omdraaien. - Airfryer
Leg de filets in het mandje, besprenkel ze met een beetje olie en zet de airfryer op 180 graden Celsius. Bak de vis 8 tot 10 minuten, afhankelijk van de dikte. - Magnetron
Niet ideaal voor botervis, maar het kan. Leg de vis in een magnetronbestendige schaal met een beetje olie, dek af en verwarm 2 tot 3 minuten op 600 watt. Controleer tussendoor. - Friteuse
Botervis frituren is ongebruikelijk, maar je kunt hem wel in tempurabeslag onderdompelen en op 180 graden frituren. Een krokant jasje is dan het resultaat. Niet langer dan 3 minuten.
Hoelang is gegaarde botervis houdbaar?
Gegaarde botervis is 2 dagen houdbaar in een afgesloten bakje. Laat hem eerst goed afkoelen voordat je hem bewaart. Leg er bij voorkeur een velletje keukenpapier onder om vocht op te vangen.
Je kunt gebakken botervis tot 3 maanden invriezen. Verpak de filets per stuk in diepvriesfolie of vacumeer ze. Ontdooi langzaam in de koelkast, niet op het aanrecht.
Vijf variaties en aanpassingen
- Meng paneermeel met grove mosterd en duw dit aan op de bovenkant van de filet voor het bakken.
- Vervang de roomboter door een eetlepel knoflookolie en bak de vis in een subtiele knoflooksmaak.
- Paneer de filets met een mengsel van fijngehakte peterselie, dille en paneermeel voor een kruidige korst.
- Wrijf de filets in met gerookt paprikapoeder en een beetje limoensap voor een licht rokerige smaak.
- Marineer de filets kort in een mengsel van lichte sojasaus en een drupje sesamolie voor een Aziatische twist.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokWilhelmus Hengstmengel, een culinaire expert met meer dan 15 jaar ervaring, weet als geen ander hoe belangrijk het is om voedingsmiddelen op de juiste manier te bewaren. Hij kent ook de noodzaak van de juiste technieken in en rond de keuken. Zijn kennis strekt zich uit van groenten en fruit tot vlees, vis en complete gerechten. Als voormalig groenteboer heeft hij een scherp oog ontwikkeld voor kwaliteit en duurzaamheid, wat hij combineert met zijn passie voor koken en eenvoudige, toegankelijke recepten.
Oorspronkelijk een Rotterdammer, is Wilhelmus inmiddels een echte wereldburger met Tirol als thuisbasis. Hij deelt zijn expertise over kooktechnieken, snijtechnieken, simpele schoonmaaktips, bewaren en invriezen op zowel Nederlandstalige als Duitstalige platforms, en belicht daarbij hoe kleine verschillen in technieken wereldwijd grote impact kunnen hebben.