Hoelang botervis bakken?
Bij botervis bakken hangt de baktijd af van de dikte van de filet. Voor een filet van ongeveer 2 centimeter dik is 3 tot 4 minuten per kant voldoende. De vis is gaar als hij niet meer glazig is vanbinnen en makkelijk uit elkaar valt als je er met een vork op drukt. Omdat botervis vetter is dan veel andere witvissen, heb je minder vetstof nodig in de pan en is het belangrijk om niet op te hoog vuur te bakken. Middelhoog vuur werkt het best om een knapperig randje te krijgen zonder dat de vis te vet wordt.
Voorbereidingstijd 20 minuten min
Bereidingstijd 7 minuten min
Totale tijd 27 minuten min
Gang Vis
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 287 kcal
Koekenpan
Teflon of houten spatel
Keukenpapier
Tang of visspatel
Snijplank en mes
- 600 gram botervisfilet
- 4 eetlepels zonnebloemolie
- 20 gram roomboter
- 1 theelepel zeezout
- 1 theelepel zwarte peper
- 1 citroen in partjes
1. Voorbereiding
Haal de botervisfilets uit de koelkast en dep ze goed droog met keukenpapier. Laat ze daarna 10 minuten op kamertemperatuur komen.
Bestrooi beide kanten van de filets met zeezout en zwarte peper. Wil je wat extra smaak, rasp dan wat citroenschil over de vis of wrijf ze licht in met een half knoflookteentje.
2. Bakken
Verhit een koekenpan op middelhoog vuur. Doe de zonnebloemolie in de pan en laat deze goed warm worden. Voeg dan de roomboter toe en laat deze smelten.
Leg de filets voorzichtig in de pan met de huidkant naar beneden, als die er nog aan zit. Bak ze 3 tot 4 minuten zonder te schuiven. Draai ze daarna met een spatel om en bak de andere kant nog eens 3 minuten.
Haal de botervisfilets uit de pan en laat ze even rusten op een bord met een vel keukenpapier. Serveer met wat citroenpartjes en eventueel wat verse peterselie of dille.
Trefwoord Botervis bakken