Walnoten roosteren in een koekenpan is zoiets waar je bijna geen recept voor nodig hebt, maar toch is het zonde als het fout gaat. Want wie walnoten te lang laat liggen in de pan, of op te hoog vuur bakt, ruikt al snel die bittere, verbrande geur waar niets meer aan te redden valt. Daarom loont het om dit simpel ogende klusje serieus te nemen. Een goed geroosterde walnoot is goud waard in de keuken. Ze geven smaak, een knapperige beet, en die warme geur van herfst. Je maakt ze klaar in een paar minuten, maar ze kunnen je hele gerecht optillen.
Ik rooster walnoten vaak voor bij een salade van veldsla en blauwe kaas, maar ook als afmaker op een bord geroosterde groenten of door de yoghurt zijn ze geweldig. De noten ontwikkelen tijdens het roosteren een diepere smaak, worden minder wrang en komen echt tot leven in je mond. Voor vier personen heb je al snel genoeg aan een handvol, maar wees gewaarschuwd: je eet ze ook zo weg tijdens het afkoelen.

Hoelang walnoten roosteren?
Benodigdheden
- 1 Koekenpan
- 1 Houten lepel of spatel
- 1 bord of bakpapier om af te koelen
Ingrediënten
- 100 gram ongezouten walnoten
Stapsgewijze handleiding
- Zet een droge koekenpan op het vuur. Gebruik geen olie of boter, dat is echt niet nodig bij walnoten. Doe de walnoten in de pan zodra die heet begint te worden. Spreid ze goed uit over de bodem. Laat ze zachtjes roosteren terwijl je voortdurend blijft roeren of de pan schudt. Zo voorkom je dat ze aan één kant aanbranden.
- Na een minuut of drie zul je merken dat de geur sterker wordt. Blijf erbij en proef eventueel voorzichtig een stukje. De noten mogen licht kleuren, maar moeten niet zwart worden. Na vijf tot acht minuten zijn ze meestal perfect. Haal ze uit de pan en leg ze op een koud bord om verder af te koelen. Zo voorkom je dat ze door de restwarmte nog doorgaren.
- Als de noten volledig zijn afgekoeld, kun je ze gebruiken in allerlei gerechten. Je kunt ze ook grof hakken en bewaren in een glazen pot.
Anders bereiden
- Grill
Leg de walnoten op een vel aluminiumfolie of in een grillbakje en plaats ze op het rooster. Rooster ze ongeveer zes tot acht minuten onder regelmatig keren. - Barbecue
Zet een gietijzeren pannetje of grillbakje met de walnoten op een niet al te hete plek van de barbecue. Rooster ze terwijl je blijft schudden met het pannetje. Klaar in vijf tot zeven minuten. - Airfryer
Verwarm de airfryer voor op 160 graden. Doe de walnoten in het mandje en rooster ze vijf minuten. Halverwege even omschudden. - Magnetron
Leg de walnoten in een enkele laag op een magnetronbestendig bord. Verwarm ze in stappen van dertig seconden op volle kracht, telkens omscheppen. Na twee tot drie minuten zijn ze meestal klaar. - Friteuse
Niet aanbevolen. In olie verliezen walnoten hun subtiele smaak en worden ze vettig. Beter niet doen.
Hoelang zijn geroosterde walnoten houdbaar?
Geroosterde walnoten blijven in een goed afgesloten glazen pot op een koele, donkere plek ongeveer twee weken goed. In de koelkast kun je ze tot een maand bewaren, zolang ze droog blijven. In de vriezer blijven ze zeker drie maanden goed. Zorg dan wel dat je ze vacuüm verpakt of in een luchtdichte diepvriesdoos doet, zodat ze geen vocht of geurtjes aantrekken. Laat ze na het invriezen rustig op kamertemperatuur komen voor je ze gebruikt.
Vijf variaties en aanpassingen
- Voeg een halve theelepel kaneel toe tijdens het roosteren voor een warme, zoete geur.
- Strooi er vlak na het roosteren een beetje zeezout overheen, voor een hartige touch.
- Meng tijdens het roosteren een eetlepel honing door de noten en laat ze karamelliseren.
- Gebruik chilipoeder voor een pittige variant, lekker bij rijstgerechten of couscous.
- Voeg een paar rozemarijnnaaldjes toe in de pan voor een kruidige, aardse smaak.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokWilhelmus Hengstmengel, een culinaire expert met meer dan 15 jaar ervaring, weet als geen ander hoe belangrijk het is om voedingsmiddelen op de juiste manier te bewaren. Hij kent ook de noodzaak van de juiste technieken in en rond de keuken. Zijn kennis strekt zich uit van groenten en fruit tot vlees, vis en complete gerechten. Als voormalig groenteboer heeft hij een scherp oog ontwikkeld voor kwaliteit en duurzaamheid, wat hij combineert met zijn passie voor koken en eenvoudige, toegankelijke recepten.
Oorspronkelijk een Rotterdammer, is Wilhelmus inmiddels een echte wereldburger met Tirol als thuisbasis. Hij deelt zijn expertise over kooktechnieken, snijtechnieken, simpele schoonmaaktips, bewaren en invriezen op zowel Nederlandstalige als Duitstalige platforms, en belicht daarbij hoe kleine verschillen in technieken wereldwijd grote impact kunnen hebben.
Wel handig om weten! In het najaar heb ik er altijd heel veel. Hakken en in een pot bewaren moet ik zeker onthouden.