Aubergine koken is een eenvoudige manier om deze zachte groente te bereiden zonder poespas. Door het koken krijgt de aubergine een zachte, bijna romige structuur, wat het perfect maakt om te verwerken in salades, pasta’s of als bijgerecht. Het is een mooie manier om de pure smaak van aubergine naar voren te laten komen, zonder olie of grillrandjes. Veel mensen vinden het een fijne methode omdat het snel, schoon en neutraal is.
Het koken van aubergine is vooral handig als je later nog andere smaken of sauzen wilt toevoegen. Je kunt bijvoorbeeld na het koken de stukken even laten uitlekken en ze daarna door een stoofpotje doen, of pureren tot een zachte puree. Door de neutrale kookmethode komt de natuurlijke bitterheid iets meer naar voren, maar dat kun je makkelijk ondervangen door vooraf even te zouten.

Hoelang aubergine koken?
Benodigdheden
- Grote kookpan
- Snijplank
- Scherp mes
- Vergiet of zeef
- Houten lepel
Ingrediënten
- 2 aubergines ongeveer 500 gram totaal
- 2 liter water
- 10 gram zout
Stapsgewijze handleiding
1. Voorbereiding
- Snij de aubergines in blokjes van ongeveer twee centimeter of in dikke plakken van één centimeter. Als je een wat bitterdere aubergine hebt, kun je de blokjes eerst in een vergiet leggen, bestrooien met wat zout en tien tot vijftien minuten laten uitlekken. Daarna even afspoelen en droogdeppen met keukenpapier. Dit haalt wat van de bitterheid weg en voorkomt dat de aubergine te veel vocht opzuigt.
2. Koken
- Breng intussen twee liter water aan de kook in een grote pan en voeg het zout toe. Als het water kookt, doe je de aubergine erin. Roer even goed door met een houten lepel zodat alle stukken onder water zitten. Zet het vuur niet te hoog, een rustige kook is voldoende. Laat de aubergine ongeveer acht tot tien minuten koken. Prik na acht minuten in een blokje met een vork. Als het makkelijk doorboord kan worden, is het gaar. Laat anders nog een minuutje of twee langer koken.
- Giet de gekookte aubergine af in een vergiet en laat het een paar minuten uitlekken. Je kunt het daarna direct gebruiken in een recept of laten afkoelen voor later gebruik.
Anders bereiden
- Grill
Snij de aubergine in plakken van ongeveer één centimeter dik. Bestrijk licht met olie en leg op een hete grillpan. Grill ze aan beide kanten ongeveer drie tot vier minuten tot er grillstrepen ontstaan en ze zacht worden. - Barbecue
Halveer een aubergine in de lengte en bestrijk de snijkant met olie. Leg ze met de snijkant op het rooster en laat ze langzaam garen. Draai ze na een paar minuten om. Ze zijn klaar als het vruchtvlees zacht is. - Airfryer
Snij de aubergine in blokjes en meng met wat olie en kruiden. Bak ze ongeveer vijftien minuten op 180 graden, af en toe schudden. De blokjes worden zacht van binnen en licht krokant van buiten. - Magnetron
Leg de in blokjes gesneden aubergine in een magnetronbestendige schaal met een beetje water. Dek af met een deksel of magnetronfolie. Kook vijf tot acht minuten op volle kracht, tot ze zacht zijn. - Friteuse
Snij de aubergine in dunne plakjes en dompel ze in olie van 170 graden. Frituur ze twee tot drie minuten tot ze goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier. Dit geeft een krokant resultaat, maar is natuurlijk wel vetter.
Hoelang is gekookte aubergine houdbaar?
Gekookte aubergine kun je in een afgesloten bakje ongeveer twee dagen bewaren in de koelkast. Zorg dat het goed is afgekoeld voordat je het afsluit. Je kunt het ook invriezen: in een diepvriesdoosje blijft het ongeveer drie maanden goed. Laat langzaam ontdooien in de koelkast en gebruik het liefst in stoofgerechten of soepen, omdat de structuur wat zachter wordt na invriezen.
Vijf variaties en aanpassingen
- Voeg aan het kookwater een paar takjes tijm of rozemarijn toe voor een subtiele kruidensmaak.
- Kook de aubergine samen met wat ui en knoflook, zodat het direct meer smaak opneemt.
- Gebruik groentebouillon in plaats van water om de aubergine extra hartig te maken.
- Voeg na het koken een scheutje citroensap toe om de smaak op te frissen.
- Meng de gekookte aubergine met yoghurt, knoflook en komijn voor een snelle auberginedip.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokWilhelmus Hengstmengel, een culinaire expert met meer dan 15 jaar ervaring, weet als geen ander hoe belangrijk het is om voedingsmiddelen op de juiste manier te bewaren. Hij kent ook de noodzaak van de juiste technieken in en rond de keuken. Zijn kennis strekt zich uit van groenten en fruit tot vlees, vis en complete gerechten. Als voormalig groenteboer heeft hij een scherp oog ontwikkeld voor kwaliteit en duurzaamheid, wat hij combineert met zijn passie voor koken en eenvoudige, toegankelijke recepten.
Oorspronkelijk een Rotterdammer, is Wilhelmus inmiddels een echte wereldburger met Tirol als thuisbasis. Hij deelt zijn expertise over kooktechnieken, snijtechnieken, simpele schoonmaaktips, bewaren en invriezen op zowel Nederlandstalige als Duitstalige platforms, en belicht daarbij hoe kleine verschillen in technieken wereldwijd grote impact kunnen hebben.