Hoelang aubergine koken?
Aubergine koken, de groente kun je het beste blokjes of plakjes snijden van ongeveer één tot twee centimeter dik. In kokend water zijn ze na ongeveer acht tot tien minuten gaar. Ze moeten zacht aanvoelen als je er met een vork in prikt, maar niet zompig uit elkaar vallen. Je kunt ook hele kleine aubergines halveren en koken, die hebben vaak iets langer nodig, rond de twaalf minuten. Zorg ervoor dat je het water licht zout, zodat de aubergine tijdens het koken al een beetje op smaak komt.
Voorbereidingstijd 15 minuten min
Bereidingstijd 10 minuten min
Totale tijd 25 minuten min
Gang Groenten
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 25 kcal
Grote kookpan
Snijplank
Scherp mes
Vergiet of zeef
Houten lepel
- 2 aubergines ongeveer 500 gram totaal
- 2 liter water
- 10 gram zout
1. Voorbereiding
Snij de aubergines in blokjes van ongeveer twee centimeter of in dikke plakken van één centimeter. Als je een wat bitterdere aubergine hebt, kun je de blokjes eerst in een vergiet leggen, bestrooien met wat zout en tien tot vijftien minuten laten uitlekken. Daarna even afspoelen en droogdeppen met keukenpapier. Dit haalt wat van de bitterheid weg en voorkomt dat de aubergine te veel vocht opzuigt.
2. Koken
Breng intussen twee liter water aan de kook in een grote pan en voeg het zout toe. Als het water kookt, doe je de aubergine erin. Roer even goed door met een houten lepel zodat alle stukken onder water zitten. Zet het vuur niet te hoog, een rustige kook is voldoende. Laat de aubergine ongeveer acht tot tien minuten koken. Prik na acht minuten in een blokje met een vork. Als het makkelijk doorboord kan worden, is het gaar. Laat anders nog een minuutje of twee langer koken.
Giet de gekookte aubergine af in een vergiet en laat het een paar minuten uitlekken. Je kunt het daarna direct gebruiken in een recept of laten afkoelen voor later gebruik.
Trefwoord Aubergine koken