Witte asperges koken is iets wat veel mensen alleen in het voorjaar doen, zodra het seizoen op gang komt. Toch is het een klusje dat aandacht verdient. Niet te hard, niet te slap, en vooral: goed geschild. Want een witte asperge met een taaie schil is gewoon zonde. In dit recept leg ik uit hoe je witte asperges in een gewone pan perfect gaar kookt. Zonder poespas, gewoon zoals het hoort. En geloof me, als je het eenmaal goed doet, wil je het ieder jaar weer.
We gebruiken verse witte asperges, schillen ze zorgvuldig, koken ze in ruim water met wat zout en een beetje suiker. Meer heb je eigenlijk niet nodig. Toch is het belangrijk om elke stap goed uit te voeren. Dit recept is voor vier personen en werkt altijd, of je ze nu serveert met ham, botersaus of simpelweg wat gesmolten boter.

Hoelang witte asperges koken?
Benodigdheden
- Grote kookpan
- Aspergeschiller of dunschiller
- Keukenpapier
- Schuimspaan of vergiet
Ingrediënten
- 1 kilogram witte asperges
- 2 liter water
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel suiker
- 25 gram roomboter
Stapsgewijze handleiding
1. Schoonmaken
- Begin met het schillen van de asperges. Gebruik een aspergeschiller of een scherpe dunschiller en schil elke asperge vanaf net onder het kopje naar beneden. Zorg dat er geen vezelige stukjes overblijven. Snij daarna een klein stukje van de onderkant af, meestal zo’n anderhalve centimeter, omdat dat deel vaak hard en houterig is.
2. Afspoelen en koken
- Spoel de asperges kort af onder koud water. Zet een grote pan op het vuur met twee liter water, voeg het zout, de suiker en de roomboter toe en breng het geheel aan de kook. Zodra het water kookt, leg je de asperges erin. Zorg dat ze onder water staan. Breng het water weer zachtjes aan de kook en draai dan het vuur laag.
- Laat de asperges 10 tot 15 minuten zachtjes koken. Controleer met een vork of ze gaar zijn. Laat ze daarna nog 5 minuten rusten in het warme water zonder vuur. Haal ze voorzichtig uit de pan met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Serveer direct, of laat ze afkoelen voor gebruik in salades.
Anders bereiden
- Grill
Wrijf de geschilde asperges licht in met olie en gril ze op middelhoog vuur. Draai ze regelmatig om. Na ongeveer 10 minuten zijn ze gaar. - Barbecue
Leg de asperges direct op het rooster, boven niet te hete kolen. Keer ze regelmatig. Na 8 tot 12 minuten zijn ze zacht met een lichte rooksmaak. - Airfryer
Leg de asperges in het mandje, besprenkel met olie en laat ze in 8 tot 10 minuten garen op 180 graden Celsius. - Magnetron
Leg de asperges in een schaal met een klein laagje water, dek af met een bord of magnetronfolie en verwarm 6 tot 8 minuten op vol vermogen. - Friteuse
Kook de asperges eerst beetgaar, dep ze droog, haal ze eventueel door een licht beslag en frituur ze 3 tot 4 minuten op 180 graden.
Hoelang zijn gekookte witte asperges houdbaar?
Gekookte witte asperges kun je het beste direct opeten. Wil je ze toch bewaren, leg ze dan afgekoeld in een afgesloten bakje in de koelkast. Ze blijven maximaal twee dagen goed. Wil je ze langer bewaren, dan kun je ze vacumeren en invriezen, maar dat komt de structuur niet altijd ten goede.
Vijf variaties en aanpassingen
- Voeg tijdens het koken een schijfje citroen toe voor een frisse toets.
- Kook een takje verse dragon of peterselie mee voor een subtiele kruidensmaak.
- Gebruik in plaats van water groentebouillon voor extra smaak.
- Laat de boter weg en voeg vlak voor het serveren een klontje gezouten boter toe.
- Serveer de asperges afgekoeld in dunne plakjes als onderdeel van een salade met vinaigrette.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokWilhelmus Hengstmengel, een culinaire expert met meer dan 15 jaar ervaring, weet als geen ander hoe belangrijk het is om voedingsmiddelen op de juiste manier te bewaren. Hij kent ook de noodzaak van de juiste technieken in en rond de keuken. Zijn kennis strekt zich uit van groenten en fruit tot vlees, vis en complete gerechten. Als voormalig groenteboer heeft hij een scherp oog ontwikkeld voor kwaliteit en duurzaamheid, wat hij combineert met zijn passie voor koken en eenvoudige, toegankelijke recepten.
Oorspronkelijk een Rotterdammer, is Wilhelmus inmiddels een echte wereldburger met Tirol als thuisbasis. Hij deelt zijn expertise over kooktechnieken, snijtechnieken, simpele schoonmaaktips, bewaren en invriezen op zowel Nederlandstalige als Duitstalige platforms, en belicht daarbij hoe kleine verschillen in technieken wereldwijd grote impact kunnen hebben.