Hoelang witte asperges koken?
Witte asperges koken, ze hebben een gemiddelde kooktijd van tussen de 10 en 15 minuten nodig om goed gaar te worden. Dikkere asperges kunnen zelfs iets langer duren. Je controleert de gaarheid door er voorzichtig met een vork in te prikken. Ze moeten zacht aanvoelen, maar nog nét een beetje stevig blijven. Laat ze na het koken een paar minuten nagaren in het warme water. Zo worden ze van binnen heerlijk mals zonder dat ze uit elkaar vallen.
Voorbereidingstijd 20 minuten min
Bereidingstijd 14 minuten min
Totale tijd 34 minuten min
Gang Groenten
Keuken Nederlands
Porties 4 Personen
calorieën 17 kcal
- 1 kilogram witte asperges
- 2 liter water
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel suiker
- 25 gram roomboter
1. Schoonmaken
Begin met het schillen van de asperges. Gebruik een aspergeschiller of een scherpe dunschiller en schil elke asperge vanaf net onder het kopje naar beneden. Zorg dat er geen vezelige stukjes overblijven. Snij daarna een klein stukje van de onderkant af, meestal zo’n anderhalve centimeter, omdat dat deel vaak hard en houterig is.
2. Afspoelen en koken
Spoel de asperges kort af onder koud water. Zet een grote pan op het vuur met twee liter water, voeg het zout, de suiker en de roomboter toe en breng het geheel aan de kook. Zodra het water kookt, leg je de asperges erin. Zorg dat ze onder water staan. Breng het water weer zachtjes aan de kook en draai dan het vuur laag.
Laat de asperges 10 tot 15 minuten zachtjes koken. Controleer met een vork of ze gaar zijn. Laat ze daarna nog 5 minuten rusten in het warme water zonder vuur. Haal ze voorzichtig uit de pan met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Serveer direct, of laat ze afkoelen voor gebruik in salades.
Trefwoord Witte asperges koken