Varkenshaas opwarmen in een koekenpan is een fijne manier om dit stukje vlees weer tot leven te brengen zonder dat het taai wordt. Zeker als je wat over hebt van de dag ervoor of als je van tevoren hebt voorbereid voor een feestje of diner, wil je natuurlijk dat het sappig blijft en niet uitdroogt. Dat kan gelukkig prima met een paar simpele handelingen, wat aandacht en wat boter of olie in de pan.

Deze manier van opwarmen is ideaal als je geen oven of airfryer wilt gebruiken. In de pan heb je er gevoel bij: je ziet, hoort en ruikt wat er gebeurt. Het is een methode waarbij je snel klaar bent, maar toch met zorg werkt. Het is belangrijk dat je het vlees eerst even laat op kamertemperatuur komen voordat je het opwarmt. Zo voorkom je een koude kern en heb je veel meer controle over de garing.

Een varkenshaas is mager vlees. Juist daarom is het belangrijk dat je het met liefde behandelt. Geen hoge hitte, geen haast, maar gewoon even rustig in de pan laten liggen, draaien, beetje bedruipen met boter of eigen sap, en vooral: blijven opletten.

klein

Hoe varkenshaas opwarmen?

De beste manier om varkenshaas in een koekenpan op te warmen is langzaam, op laag tot middelhoog vuur, met een beetje boter of olie. Zo blijft het sappig en krijgt het geen droge, harde buitenkant. Hieronder leg ik je stap voor stap uit hoe je dit precies doet.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 8 minuten
Totale tijd 23 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Porties 1 Portie
calorieën 119 kcal

Benodigdheden

  • Een koekenpan met dikke bodem
  • Houten lepel of tang
  • Aluminiumfolie
  • Snijplank
  • Keukenpapier

Ingrediënten
  

  • 1 tot 2 stukken gegaarde varkenshaas liefst op kamertemperatuur
  • 30 gram ongezouten roomboter of 2 eetlepels milde olijfolie
  • Optioneel: een paar takjes tijm of rozemarijn
  • Zout en zwarte peper naar smaak

Stapsgewijze handleiding
 

1. Voorbereiden

  • Haal de varkenshaas een halfuur voordat je het wilt opwarmen uit de koelkast. Laat het rustig op kamertemperatuur komen. Dit voorkomt dat het vlees van buiten heet is maar van binnen nog koud.
  • Dep de varkenshaas droog met keukenpapier. Bestrooi licht met zout en versgemalen peper. Zo voorkom je dat het gaat stomen in de pan en behoud je een lekker korstje.

2. Verwarm en opwarmen

  • Zet een koekenpan op middelhoog vuur en voeg de boter of olie toe. Laat dit rustig warm worden zonder dat het bruin wordt. Als je kruiden gebruikt, kun je die nu al even mee laten trekken in het vet.
  • Leg de stukken varkenshaas in de pan en draai het vuur wat lager. Draai het vlees elke minuut even om, zodat het gelijkmatig warm wordt en niet uitdroogt. Bedruip het tussendoor met de boter uit de pan.
  • Na 6 tot 8 minuten is het vlees doorgaans goed warm, afhankelijk van de dikte. Je kunt een kernthermometer gebruiken (rond de 60 tot 65 graden Celsius is prima) of prikken met een vork: als het vlees warm aanvoelt en er damp uit komt, is het klaar.
  • Haal de varkenshaas uit de pan en leg het 2 minuten onder aluminiumfolie. Zo verdelen de sappen zich goed en blijft het mals.
Trefwoord Varkenshaas opwarmen

Anders opwarmen

In een airfryer

Verwarm de airfryer voor op 160 graden Celsius. Leg de varkenshaas in een ovenschaal of op een stukje bakpapier en dek eventueel losjes af met aluminiumfolie. Verwarm 6 tot 8 minuten, afhankelijk van de dikte. Halverwege keren.

In een oven

Verwarm de oven voor op 120 graden Celsius. Leg de varkenshaas in een ovenschaal, dek af met folie, en verwarm 15 tot 20 minuten. Laat daarna even rusten buiten de oven.

In een magnetron

Leg de varkenshaas op een bord en dek af met een magnetrondeksel of losjes met magnetronfolie. Zet op 600 watt en warm in stapjes van 30 seconden, telkens even checken. Let op: dit is de minst ideale manier, omdat het vlees snel taai wordt.

Ingevroren varkenshaas opwarmen

Een ingevroren hamburger warm je het best op door hem eerst volledig te ontdooien in de koelkast. Dit duurt een paar uur tot een nacht, afhankelijk van de grootte. Daarna kun je hem het beste opwarmen in een pan:

Hoelang is varkenshaas houdbaar?

Gegaarde varkenshaas kun je 2 tot 3 dagen bewaren in een goed afgesloten bakje in de koelkast. Zorg dat het snel is afgekoeld na het bereiden en zet het dan direct in de koelkast.

Als je de varkenshaas hebt ingevroren, is het tot 3 maanden houdbaar. Zorg dat je het stevig verpakt, bijvoorbeeld in diepvriesfolie of een vacuümzak, en label het met datum. Ontdooi het rustig in de koelkast en warm daarna op zoals hierboven beschreven.

Vijf variaties en aanpassingen

  1. Voeg tegen het einde een scheutje balsamicoazijn toe voor een diepe, lichtzoete smaak.
  2. Voeg tijdens het opwarmen een klontje mosterd of grove mosterd toe aan de boter.
  3. Verwarm de varkenshaas in een klein scheutje room en voeg een schepje groene pesto toe.
  4. Leg een plakje brie op het vlees vlak voor het einde, en laat het smelten met de deksel op de pan.
  5. Verwarm samen met dunne schijfjes appel of peer in de pan.
Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Wilhelmus Hengstmengel, een culinaire expert met meer dan 15 jaar ervaring, weet als geen ander hoe belangrijk het is om voedingsmiddelen op de juiste manier te bewaren. Hij kent ook de noodzaak van de juiste technieken in en rond de keuken. Zijn kennis strekt zich uit van groenten en fruit tot vlees, vis en complete gerechten. Als voormalig groenteboer heeft hij een scherp oog ontwikkeld voor kwaliteit en duurzaamheid, wat hij combineert met zijn passie voor koken en eenvoudige, toegankelijke recepten.

Oorspronkelijk een Rotterdammer, is Wilhelmus inmiddels een echte wereldburger met Tirol als thuisbasis. Hij deelt zijn expertise over kooktechnieken, snijtechnieken, simpele schoonmaaktips, bewaren en invriezen op zowel Nederlandstalige als Duitstalige platforms, en belicht daarbij hoe kleine verschillen in technieken wereldwijd grote impact kunnen hebben.

Dit is misschien ook leuk

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept