Rookworst opwarmen is iets wat veel mensen dagelijks doen, zeker bij een stevige Hollandse maaltijd zoals stamppot of gekookte aardappelen met groenten. Toch gaat het vaker mis dan je denkt. De rookworst wordt te droog, barst open of wordt niet goed warm vanbinnen. Dat is zonde, zeker als je een goede slagersrookworst hebt. In de magnetron kan het snel en gemakkelijk, maar je moet precies weten hoe je het aanpakt.
De kunst van rookworst opwarmen zit in de eenvoud. Je hoeft niks toe te voegen, maar wel goed op te letten hoe je de rookworst behandelt. Of je nu een voorgegaarde rookworst hebt uit de supermarkt of een ambachtelijke variant van de slager, het doel is altijd: een warme, sappige rookworst met volle smaak, zonder dat hij uitdroogt of knapt. Hieronder leg ik stap voor stap uit hoe je dat in de magnetron doet, en geef ik daarna ook alternatieve manieren van opwarmen.

Hoe rookworst opwarmen?
Benodigdheden
- Magnetronbestendig bord of schaal
- Deksel of magnetronfolie
Ingrediënten
- 1 rookworst ongeveer 275 gram of een stuk van een rookworst dat overgebleven is.
- 2 tot 3 eetlepels water
Stapsgewijze handleiding
- Leg de rookworst op een magnetronbestendig diep bord of schaal.
- Voeg ongeveer twee tot drie eetlepels water toe, zodat er wat stoom kan ontstaan.
- Dek het bord losjes af met een deksel, een magnetrondeksel of eventueel een stukje magnetronfolie. Zo blijft de rookworst sappig.
- Zet de magnetron op 600 tot 700 watt. Warm de rookworst eerst 1 minuut op, draai hem daarna om met een vork of lepel, en warm hem nog 1 minuut. Laat hem daarna 1 minuut staan in de magnetron, zodat de warmte zich goed verdeelt. Als hij dan nog niet goed heet is vanbinnen, kun je hem steeds met 30 seconden verlengen. Prik niet in de worst, anders verliest hij zijn sappen.
Anders opwarmen
In een pan
De meest traditionele manier om rookworst op te warmen is in een pan met heet water. Laat het water niet koken, maar houd het tegen de kook aan. De rookworst blijft in de originele vacuümverpakking en ligt 15 tot 20 minuten in het warme water. Zo warmt hij gelijkmatig op zonder dat hij openbarst of uitdroogt. Zorg dat het water de worst helemaal bedekt, maar niet borrelt.
In een oven
Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. Wikkel de rookworst in aluminiumfolie en leg hem in een ovenschaal. Laat de worst in ongeveer 15 minuten goed warm worden. Halverwege een keer draaien zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling. Deze methode is handig als je meerdere rookworsten tegelijk wilt opwarmen.
In een airfryer
Leg de rookworst in het mandje van de airfryer. Stel de temperatuur in op 160 graden en warm de worst op in 6 tot 8 minuten. Draai hem halverwege om. De buitenkant wordt iets steviger, wat sommige mensen juist lekker vinden. Voor een sappiger resultaat kun je de rookworst eerst in aluminiumfolie wikkelen.
Ingevroren rookworst opwarmen
Ingevroren rookworst kun je het beste eerst in de koelkast ontdooien, voordat je het gaat opwarmen.
Hoelang is rookworst houdbaar?
Een geopende rookworst kun je maximaal 2 dagen bewaren in de koelkast bij 4 graden. Bewaar hem in een goed afgesloten bakje of vacumeer hem. Ongeopend in de originele verpakking is hij meestal 1 tot 2 weken houdbaar, afhankelijk van de THT-datum.
In de vriezer kun je rookworst het beste direct na aankoop invriezen. Ingevroren is hij ongeveer 2 maanden houdbaar. Laat hem ontdooien in de koelkast en verwarm daarna zoals hierboven beschreven.
Vijf variaties en aanpassingen
- Voeg een eetlepel bouillon of jus toe in plaats van water, voor extra smaak
- Snij de rookworst in plakjes voor een snellere en gelijkmatige opwarming
- Verwarm twee rookworsten tegelijk in een grotere schaal, verleng dan de tijd met 1 minuut
- Gebruik een glazen ovenschaal met deksel in plaats van plastic voor een constantere hitte
- Voeg wat gesneden ui of zuurkool toe in de magnetronschaal voor een eenpansgerecht

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokWilhelmus Hengstmengel, een culinaire expert met meer dan 15 jaar ervaring, weet als geen ander hoe belangrijk het is om voedingsmiddelen op de juiste manier te bewaren. Hij kent ook de noodzaak van de juiste technieken in en rond de keuken. Zijn kennis strekt zich uit van groenten en fruit tot vlees, vis en complete gerechten. Als voormalig groenteboer heeft hij een scherp oog ontwikkeld voor kwaliteit en duurzaamheid, wat hij combineert met zijn passie voor koken en eenvoudige, toegankelijke recepten.
Oorspronkelijk een Rotterdammer, is Wilhelmus inmiddels een echte wereldburger met Tirol als thuisbasis. Hij deelt zijn expertise over kooktechnieken, snijtechnieken, simpele schoonmaaktips, bewaren en invriezen op zowel Nederlandstalige als Duitstalige platforms, en belicht daarbij hoe kleine verschillen in technieken wereldwijd grote impact kunnen hebben.