Ga terug
Klein

Stracciatella ijs maken?

Stracciatella ijs maken doe je met een ijsmachine, want die zorgt voor de juiste luchtigheid en structuur. De basis bestaat uit een custard van melk, slagroom, suiker en eidooiers die je zachtjes verwarmt tot het dikker wordt. Daarna laat je het afkoelen voordat het de ijsmachine ingaat. Terwijl het ijs draait, giet je de gesmolten chocolade in een dun straaltje bij de massa, zodat er die typische dunne stukjes ontstaan die het ijs zijn karakter geven.
Voorbereiding 50 minuten
Bereiding 10 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Nagerecht
Keuken Italiaans
Porties 1 Liter
calorieën 229 kcal

Benodigdheden

  • IJsmachine
  • Steelpan
  • Kom
  • Garde
  • Siliconen spatel
  • Mes en snijplank
  • Hittebestendige kom
  • Keukenweegschaal

Ingrediënten
  

  • 400 milliliter volle melk
  • 300 milliliter slagroom
  • 4 eidooiers
  • 120 gram fijne suiker
  • 1 zakje vanillesuiker of het merg van een halve vanillestok
  • 80 gram pure chocolade minimaal 70 procent cacao

Stapsgewijze handleiding
 

1. Mengsel bereiden

  • Giet de melk en slagroom samen in een steelpan. Voeg de vanillesuiker toe en verwarm het rustig tot het bijna kookt. In de tussentijd klop je in een aparte kom de eidooiers met de suiker tot een luchtig mengsel. Dit heet in vaktermen ‘blancheren’.
  • Giet langzaam een beetje van het warme roommengsel bij de eidooiers terwijl je blijft roeren. Dit voorkomt dat de eidooiers stollen. Giet daarna alles terug in de pan en verwarm het al roerend op laag vuur. Gebruik de achterkant van een houten lepel om te testen of de custard dik genoeg is: als je er met je vinger overheen veegt en de streep blijft staan, is het goed.
  • Haal de pan van het vuur en giet het mengsel door een fijne zeef in een kom. Laat het eerst op kamertemperatuur afkoelen en daarna minstens vier uur in de koelkast staan. Zo krijgt de smaak diepte en de structuur tijd om te stabiliseren.
    Punt 1

2. IJs maken

  • Giet het gekoelde mengsel in de ijsmachine en laat het draaien volgens de gebruiksaanwijzing van het apparaat. Dit duurt meestal ongeveer dertig tot veertig minuten. Smelt ondertussen de chocolade au bain-marie en laat deze iets afkoelen zodat hij vloeibaar blijft maar niet te heet is.
  • Wanneer het ijs bijna klaar is, giet je de gesmolten chocolade langzaam in een dun straaltje in de draaiende ijsmachine. Door het temperatuurverschil breekt de chocolade meteen in kleine stukjes. Dit proces heet in de patisserie ‘shockeren’. Zodra het ijs de gewenste dikte heeft, schep je het in een afsluitbare bak en laat je het minstens een uur opstijven in de vriezer.
    Punt 2
Trefwoord Stracciatella ijs maken