Hoelang zalm bakken?
Zalm bakken, in dit geval zalmfilets, duurt niet lang, maar je moet er wel bij blijven. De huidkant krijgt eerst de kans om lekker knapperig te worden. Afhankelijk van de dikte van de filet bak je de huidkant zo’n 4 tot 5 minuten op middelhoog vuur. Daarna draai je de zalm om en bak je de andere kant nog 2 tot 3 minuten, tot het visvlees net niet meer glazig is. Let op dat je de zalm niet te lang laat liggen, want dan wordt hij droog. Haal hem liever iets te vroeg uit de pan en laat hem dan nog even rusten. De warmte doet de rest.
Voorbereidingstijd 15 minuten min
Bereidingstijd 8 minuten min
Rusttijd 2 minuten min
Totale tijd 25 minuten min
Gang Vis
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 230 kcal
Koekenpan met dikke bodem
Houten of siliconen spatel
Snijplank
Keukenpapier
Citroenrasp of rasp
Tangen of vork om de zalm voorzichtig te draaien
- 4 verse zalmfilets van ongeveer 150 gram per stuk
- 2 eetlepels olijfolie of roomboter
- Zout naar smaak
- Versgemalen zwarte peper naar smaak
- 1 citroen
- Een paar takjes verse dille of peterselie optioneel
- 1 teentje knoflook fijngehakt, optioneel
1. Voorbereiding
Haal de zalmfilets een kwartier voor je begint uit de koelkast. Laat ze op kamertemperatuur komen. Dep ze droog met keukenpapier. Zo voorkom je dat er te veel vocht in de pan komt, wat het bakken bemoeilijkt.
Wrijf beide kanten in met een beetje zout en peper. Wil je iets extra’s, rasp dan een beetje citroenschil over de vleeskant en wrijf het er zachtjes in. Eventueel kun je ook een beetje fijngehakte knoflook gebruiken voor een diepere smaak.
2. Bakken
Zet de koekenpan op middelhoog vuur en laat goed heet worden. Voeg dan de olie of boter toe. Laat die even warm worden totdat het net begint te dampen, maar niet rookt.
Leg de zalmfilets met de huid naar beneden in de pan. Druk ze eventueel kort aan met een spatel zodat ze goed contact maken met de pan. Laat ze 4 tot 5 minuten rustig liggen zonder te schuiven. Je ziet aan de zijkant hoe het gegaard is.
Draai de zalmfilets voorzichtig om en bak de vleeskant nog 2 tot 3 minuten. Houd het vuur in de gaten: niet te hoog, anders wordt de zalm te snel gaar en droog.